ВПН-ови су готово увек легални. У већини земаља грађани имају законско право на приватност, а просто коришћење ВПН услуге је незаконито на врло мало места.


Репресивне земље, попут Кине, Ирана и Египта, покушавају да блокирају кориснике у приступу иностраним ВПН услугама. Али, они не криминализирају грађане само због покушаја.

Русија је криминализовала вођење домаћих ВПН услуга којима није издата државна лиценца, али опет, то не криминализује оне који их једноставно покушају користити.

У овом чланку разматрамо сваку земљу у којој је употреба ВПН-а незаконита, забрањена или на неки начин ограничена. Пре него што то учинимо, постоји неколико ствари које ваља размотрити.

Оно што радите када користите ВПН може бити илегално

ВПН-ови могу помоћи да сакрију оно што тражите на Интернету, па их криминалци понекад користе да сакрију своје илегалне активности. Непотребно је рећи да једноставно коришћење ВПН-а не чини ниједну од тих илегалних активности мање илегалном.

Ако су „злочини“ почињени употребом ВПН-а специфични за културу и стога само незаконити у неколико земаља, онда је мало вероватно да ће међународне ВПН службе помоћи локалним самоуправама или полицијским снагама у хватању „починилаца“. Дакле, вероватно ниједан добављач ВПН-а неће помажу властима које покушавају ухватити људе који користе ВПН за гледање порнографије у УАЕ.

Слично томе, међународни добављачи ВПН-а врло мало помажу већини репресивних влада да ухвате политичке дисиденте. Тако критичари председника Ердогана у Турској могу готово сигурно да користе европске или америчке ВПН услуге без страха од издаје од стране тих служби.

Али ... компаније ВПН неће вас покушати заштитити ако извршите акције које су међународно признате као криминалне или које узнемирују политички моћне владе са међународним дометом.

Ако им се предоче довољно снажни докази да је почињено тешко кривично дело, многе компаније за ВПН добровољно ће помоћи чак и у прекоморским полицијским истрагама. И сигурно се неће борити против ваљаног судског налога. Једноставно, ниједно ВПН особље се неће вољети суочити са затвором због ваших злочина.

Ниједан записник ВПН провајдера не би требало да буде у могућности да пружи само минималну помоћ истрагама, али чак и они могу бити приморани да започну вођење записа. Не може се веровати сваком ВПН провајдеру који обећа да неће чувати записе.

ВПН-ови су свеприсутни

Комерцијалне ВПН мреже какве ми овде расправљамо представљају нешто непредвиђеног раста из првобитне сврхе технологије. ВПН-ови су развијени како би удаљеним радницима омогућили сигуран приступ корпоративним интранетима као да су у канцеларији.

И даље их користе као обична предузећа широм света, која се ослањају на ВПН да би заштитили своје унутрашње ЛАН системе од хакера и заштитили осетљиве информације када им запосленици приступају са Интернета..

То значи да:

а) Чак и у рестриктивнијим земљама, употреба ВПН-а на било који начин не изгледа сумњиво. “То је рутински део свакодневног пословања.

б) Врло је тешко блокирати ВПН саобраћај, јер на тај начин оштећује способност пословања предузећа, а самим тим и наноси штету локалној економији. Места као што су Кина и Египат, наравно, изгледају вољна да преузму ризик.

Легалност није једино питање које треба да се брине

Многе канцеларије, школе, домови факултета и слично блокирају приступ веб локацијама и другом интернет садржају - често из врло добрих разлога! Употреба ВПН-а за превазилажење таквих блокова обично није илегална, али хапшење може имати друге непријатне последице.

Уосталом, вероватно неће бити импресиониран ваш наставник ако вас ухвати помоћу ВПН-а за слање пријатеља на Фацебооку током предавања. А ако вас шеф ухвати помоћу ВПН-а за гледање непримјереног садржаја на послу, сасвим је тачно да бисте добили врећу!

Земље са правним питањима којих ВПН корисници треба да буду свесни

Испод су једине земље у којима се ВПН-и на било који начин могу сматрати илегалним. Свугде у свету употреба ВПН-а је 100% легална и неконтроверзна.

Земље у којима је употреба ВПН-а противна закону

Иран

Иранска влада блокира приступ широком спектру веб локација, укључујући Фацебоок и Твиттер. Апликација Мессенгер Телеграм такође је забрањена. Грађанима је дозвољено коришћење домаћих добављача ВПН-а, али забрањено је коришћење међународних ВПН услуга да би заобишли своје цензурне блокове.

Теоретски, свако ко користи ВПН да посети забрањену веб локацију може бити осуђен на затворску казну од 91 дана до једне године. Теоретски.

У стварности је употреба ВПН-а раширена. О томе говори чињеница да је око 12 до 17 милиона корисника Фацебоока и 23 милиона корисника Телеграма Иранци! Чак се тврди да већина чланова иранског парламента користи ВПН-ове да би заобишли сопствене законе о цензури!

С обзиром на то да је употреба ВПН-а у Ирану тако свеприсутна, мало је вероватно да постоји велики ризик од његове употребе, а ми нисмо свесни случајева да је корисник ВПН-а ухапшен. Молимо погледајте пет најбољих ВПН-ова за Иран за расправу о употреби ВПН-а у Ирану.

Ирак

Читали смо непотврђене извештаје да су ВПН „забрањене“ у Ираку како би се спречило да их Исламска држава искориштава. Не знамо каква је ситуација на терену, али Ирак нема техничку инфраструктуру за примену ВПН блокова или за откривање ВПН корисника.

Врло је могуће да је употреба ВПН-а уобичајена у областима са приступом интернету, али подједнако је могуће и да су они строго затворени на локалном нивоу у стварном свету..

Уједињени арапски Емирати

У 2016. години широко се извештавало да је УАЕ учинила коришћење ВПН-а незаконитим, говорећи то "дирање интернета је злочин."

Међутим, постоји одређени недостатак јасноће око тога да ли је коришћење ВПН-а само по себи незаконито или само коришћење ВПН-а за приступ садржају који је заказао УАЕ-ов телеком регулаторни орган (ТРА) што је злочин.

У пракси се разлика може схватити као мало академска, јер ТРА већину садржаја за који желите да употребите ВПН званично забрањује..

Свако ухваћен ризикује новчану казну до 2 милиона АЕД (око 500 000 УСД) и / или затворско време. Међутим, нисмо чули да је неко заправо осуђен за коришћење ВПН-а, а извештаји говоре да је употреба ВПН-а уобичајена.

Екпатс, нарочито, редовно користе ВПН-ове за асоцирање Нетфлик-а и другог међународног стриминг садржаја. Ризик да се то учини изгледа мало, и мало је вероватно да ће власти УЕА алармирати његову уносну међународну заједницу правећи бијес због таквих безопасних кршења. Али ко зна?

Претња грађанима УАЕ који користе ВПН да избегну цензуру или се укључе у политичко неслагање вероватно ће бити много већа.

Опсег способности УАЕ телекомуникационих компанија да открију употребу ВПН-а није јасан. Познато је да се технике дубинске провере пакета (ДПИ) користе за анализу интернет саобраћаја, али чини се да приступ самим ВПН веб локацијама и самим ВПН везама није блокиран..

Ако одлучите да предности употребе ВПН-а у УАЕ-у превазилазе потенцијалне ризике, топло препоручујемо коришћење ВПН услуга које нуде прикривене или замамне технологије (и заправо коришћење те технологије!).

Северна Кореја

Опште се претпоставља да је употреба ВПН-а у Северној Кореји илегална. Ако је то заиста тако, чини се да је прилично бесмислен закон.

Чини се да влада Северне Кореје има мало интересовања за цензурисање приступа међународних посетилаца Интернету, па би покушај да сакрије оно што добијете на мрежи током посете тој земљи могао да достигне највеће интересовање безбедносних служби. Али ако сте једноставно туриста, постоји велика шанса да им једноставно неће бити стало.

Било како било, можда би била веома добра идеја да се игра безбедно и избегне понашање које би се могло сматрати сумњивим док сте у земљи. Прелазити на погрешну страну севернокорејске владе ни у ком случају се не препоручује.

С друге стране, држављани Северне Кореје скоро уопште немају приступ интернету. Такав приступ је ограничен на изабрану групу елитних студената, научника, високих државних званичника, новинара (претпоставља се) и слично.

Ове особе без сумње помно надгледају и вероватно би могли да дођу у веома озбиљне проблеме ако учине било шта на Интернету, што узнемирава њихову владу. То вероватно укључује коришћење ВПН-а да бисте сакрили шта намеравају.

Али мало је вероватно да би се Северна Кореја мучила доношењем стварног закона који ВПН чини "илегалним" за тако ограничен низ околности.

Оман

Закон о телекомуникацијама у Оману забрањује употребу било које методе шифровања без претходног добијања изричите дозволе владе. Али будући да је шифрирање потребно и за најосновније операције е-трговине, такав је закон махом непрактичан.

„У 2010. години, [Регулаторна агенција за телекомуникације] тражила је јавну расправу о нацртима прописа који би ВПН учинили потпуно илегалним за приватну употребу и тражили би од установа да набаве лиценцу од ТРА-е за коришћење ВПН-а за комерцијалну употребу. Ови нацрти прописа никада се нису материјализовали, а повратне информације о њима ТРА никада нису објављене. “

Прочитали смо неке непотврђене извештаје да се од корисника интернета у Оману тражи да користе само домаће ВПН услуге, али ако је то случај, правила се углавном игноришу.

Употреба ВПН-а за избегавање строгих блокова интернет цензуре Омана је „изузетно честа“ и не предузимају се техничке мере да се то спречи.

Сирије

Ако о ситуацији са ВПН у Ираку знамо мало, о Сирији знамо мање. Знамо да брутални рат у току чини врло нестабилан интернет и да су цензура владе и застрашивање полиције (све до хапшења и мучења) новинара и дисидената свакодневна чињеница живота у земљи.

Таква интернетска инфраструктура која и даље постоји чврсто је у рукама владе коју води Ассад, а интернет кафићи се под јаким надзором. Као резултат тога, илегалне сателитске везе и мобилни телефони путем СИМ картица турске или либанонске мреже основни су начин приступа отвореном интернету.

Туркменистан

Туркменистан је једна од највише затворених и репресивних округа на свету. Као и Сјеверна Кореја, врло мало њених грађана уопште има приступ интернету. То је невероватно скупо, његова брзина је намерно мала, а подложна је готово тоталној цензури.

Постоји само један ИСП који контролира влада. Према овом извештају:

„Откривају се и блокирају покушаји коришћења проки сервера и ВПН-а; њихови корисници су изложени административним казнама и позвани на "превентивне разговоре" у Министарство за националну безбедност, где се суочавају са застрашивањем. "

Јао!

Земље у којима су ВПН блокирани

Када прочитате да су ВПН „забрањени“ у овој или оној земљи, оно што се скоро увек подразумева је да се предузму технички напори да се интернет корисници у тој земљи спрече да користе ВПН да би заобишли државне мере цензуре..

Једноставно коришћење ВПН-а (или покушај употребе ВПН-а) у овим жупанијама није противзаконито и још нико није имао проблема због тога.

Кина

Кинески ватрозид (ГФВ) највећи је далекосежни и најсавременији интернет цензурски систем на свету. Стога не чуди да Кина не занима своје 1,5 милијарде грађана који користе ВПН-ове да би је заобишли!

Кина користи широк спектар технологија дизајнираних да блокирају приступ међународним ВПН услугама. Они се крећу од једноставних спискова ИП адреса за које се зна да припадају ВПН северима, до софистициране технике дубинске инспекције пакета (ДПИ) која може открити када се користе ВПН протоколи. Непотребно је рећи да је приступ већини ВПН веб локација блокиран.

С популацијом од око 720 милиона људи која користи интернет, бори се чак и најсавременији и најсавременији систем надзора интернета у свету. Већина ВПН услуга је заиста блокирана у Кини, али један број провајдера нуди разне облике замрачења („стеалтх“) технологије како би сакрио чињеницу да се ВПН користе.

Резултат је да је велики број ВПН услуга широко доступан у Кини, мада ће живот путника олакшати ако се пријаве за услугу и преузму њен софтвер пре уласка на копно (Хонг Конг није покривен ГФВ-ом и има бесплатан и нецензурирани интернет).

Широко је објављено да је Кина „пукла ВПН“, али то се заиста односи само на компаније које управљају домаћим ВПН услугама. Не криминализује појединце који користе ВПН-ове да би избегли Велики фиревалл, а такве мере су без зуба против међународних ВПН услуга.

Међутим, на хоризонту се могу сакупљати облаци. Током 2016. године, мали (и не баш успешан) ВПН препродавач био је у затвору на 9 месеци. То је био једнократан случај на локалном суду (Донггуан, у провинцији Гуангдонг) и не одражава правну ситуацију негде другде у Кини. Такође је неко (не) профитирао од продаје ВПН пакета, а не само користећи ВПН.

Да ли је то заиста напредак ствари, показаће само време. Није тешко замислити, иако би Кина могла да користи свој застрашујући нови систем социјалних кредита који је предвиђен за потпуну имплементацију 2020. године како би казнила грађане ухваћене у коришћењу ВПН-а са негативним оценама. То ће, наравно, мало забринути за емигранте и посетиоце Кине.

Да бисте сазнали више о коришћењу ВПН-а у Кини, погледајте 5 најбољих ВПН-ова за Кину.

Египат

У лето 2017. године египатска влада почела је да блокира приступ веб страницама са вестима. На крају је блокирао више од 400 веб локација. Увидевши да грађани користе ВПН да би заобишли такву цензуру, влада је такође почела да блокира приступ ВПН веб локацијама.

Поред овога, ИСП-ови користе ДПИ технике како би идентификовали и блокирали ВПН саобраћај. Чини се да су ови блокови врло ефикасни, а сви главни ВПН протоколи су блокирани ако се не користе обфускацијске технологије.

Добили смо извештаје да ВиреГуард, АниЦоннецт и СофтЕтхер протоколи и даље раде, мада то нисмо у могућности да потврдимо. Ако ваше техничке вештине зависе од тога, Стреисанд је вероватно најлакши начин за постављање таквог личног ВПН сервера.

Колико знамо, нико није имао проблема да заобиђе египатске ВПН блокове, али са тренутном тврдокорном војном владом, то можда није потпуно без ризика. Па зато будите пажљиви.

Русија

У новембру 2017. председник Владимир Путин потписао је закон о забрани ВПН-а и других проки услуга. Међутим, недостају му зуби јер Русија нема техничку способност да примењује забрану међународних ВПН услуга. Једноставно нема ништа попут Великог кинеског заштитног зида.

Оно што је учинила (и то је отприлике једино што може учинити) је да обавеже домаћи ИПС да блокира приступ међународним веб локацијама ВПН-а и захтева да домаћи ВПН сервиси примене блок листе на (пре свега политичком) садржају који влада не жели да руски држављани виде.

Такође је приморао многе међународне ВПН провајдере да искључе сервере смештене у Русији и тражили су од компаније Аппле да уклони ВПН апликације из руског Апп Сторе-а (нешто што је учинио за Кину, али још не за Русију).

ВПН сервери који се налазе изван Русије лако су доступни из Русије, а ми нисмо упознати са било каквим ризиком (правним или на неки други начин) њиховим коришћењем.

Вијетнам

Вијетнамска влада блокира приступ широком спектру интернет садржаја, укључујући Хуман Ригхтс Ватцх, ББЦ и Фацебоок. Иницијатива ОпенНет објавила је 2012. листу својих открића на којима су веб локације блокиране, а поред многих веб страница на вијетнамском језику, открили су и да су многе веб локације прокси и други алати за заобилажење интернета блокирани.

„У категорији Интернет алата [ФПТ Телецом и Виеттел] блокирали су Фацебоок (хттп://фацебоок.цом). Оба ИСП-а су такође циљала веб локације за заобилажење ради филтрирања, али су се разликовала у одређеним веб локацијама које су блокирале. На пример, Виеттел је филтрирао хттп://анонимизер.цом, хттп://тхе-цлоак.цом, хттп://анонимоусе.орг/, хттпс://мегапроки.цом, хттп://прокивеб.нет/ и хттп://инетприваци.цом, док је ФПТ филтрирао само хттп://инетприваци.цом. “

Поред формирања нове војне јединице за цибер ратовање јаке 10 000 људи за сузбијање „погрешних“ погледа на Интернету ове године, Вијетнам је од данас интензивирао своје напоре на цензурисању приступа садржају. Стога је разумно претпоставити да су многе ВПН веб локације сада блокиране.

Ови блокови, међутим, нису баш софистицирани и требало би их лако савладати без потребе за тактиком затамњења све док се можете пријавити за услугу и преузети њен софтвер. Посетиоцима се саветује да то ураде пре уласка у земљу, док становници могу да користе једну од тактика о којој је реч у Како заобићи ВПН блокове.

Један за гледање

Турска

Турска биљежи блокаду веб страница које су их увриједиле или које су политички осјетљиве. ИСП-ови су чак користили тровање ДНС-ом како би спријечили грађанима приступ ИоуТубеу кад је забрањен 2014. године.

С новоизабраним предсједништвом које увелике проширује извршне овласти, никога неће изненадити ако Рецеп Ердоган и даље чврсто ограничи приступ интернету. И сваки такав потез готово сигурно би укључивао мере усмерене на спречавање турских држављана да користе ВПН услуге за приступ отвореном интернету.

Закључак

Изван ратних зона и Северне Кореје ВПН-ови су легални за употребу скоро свуда. На мало места која нису, или где се њихова законитост може сматрати „сивом зоном“, мало је начина за спровођење таквих закона.

Блокирање приступа ВПН веб локацијама је много чешће, али само Кина и Египат заиста имају интернетску инфраструктуру која је потребна да озбиљно ограничи употребу ВПН-ова да би избегли цензуру..

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me