Блоцкцхаин Битцоин Митхс

Више пута смо читали да је блоцкцхаин врло кул - то је пробој, то је наша будућност, и тако даље. Ако верујете да је све то тачно, чека вас разочарање.

Важна напомена: овај чланак бави се имплементацијом блоцкцхаин технологије која се користи за крипто валуту Битцоин. Постоје и друге апликације и имплементације блоцкцхаина, а неки проблеми су ријешени у неким од њих.

О Битцоин-у

Креатори Битцоина имали су задатак: учинити га без централне контролне тачке; нико не би никоме требао веровати. Аутори су испунили задатак, резултирајући електронски новац функционисао је према намери и његово усвајање је порасло. Међутим, одлуке које су доносиле монструозне су у својој неефикасности.

Сврха ове објаве није дискредитација блоцкцхаина. То је корисна технологија која има много сјајних примена. Упркос својим недостацима, има јединствене предности. Међутим, у потрази за сензационализмом, многи новинари се концентришу на предности блоцкцхаин технологије и често заборављају да процене стварно стање ствари. Они игноришу недостатке. Стога је корисно размотрити блоцкцхаин из свих углова.


Први мит: Блоцкцхаин је џиновски, дистрибуирани рачунар

Они који не разумију основне принципе блоцкцхаина могу имати утисак да је то нека врста рачунара који врши расподељене рачунске задатке, док његови чворови широм света прикупљају мале битове података да би направили нешто компликовано и велико.Блоцкцхаин Дистрибутед Цомпутер

Ово није случај. У ствари, сви чворови који опслужују блоцкцхаин раде управо исту ствар. Милиони рачунара:

  1. Проверите исте трансакције користећи иста правила. Обављају идентичан посао.
  2. Додајте исте податке у блоцкцхаин.
  3. Чувајте читаву историју, која је иста и једна за све.

Нема паралелизације, нема синергије, нема узајамне помоћи. Постоји само дуплирање и, што је најважније, то је дуплирање у милионима. Као што видите, уопште нема ефикасности.

Мит два: Блоцкцхаин је вечан - све што је тамо написано заувек ће остати

Блоцкцхаин је вечан

Читава историја свих трансакција прелази преко 130 гигабајта података. Ово је пуни капацитет јефтиног лаптопа или модерног паметног телефона.

Што се више трансакција догоди у мрежи Битцоин, то брже расте количина. Раст капацитета чврстих дискова вероватно не иде укорак са растом величине блоцкцхаина.

Поред чињенице да је треба чувати, целокупна база података мора бити преузета од самог почетка. Сада је потребно неколико дана да то учините.

Можда ћете се запитати: „Да ли је могуће похранити само део блоцкцхаина, јер је иста ствар на сваком чвору мреже?“ Да, могли бисте, али то би онда била традиционална архитектура клијента и сервера уместо пеер- то-пеер блоцкцхаин. Такође ће клијенти бити приморани да верују серверима. Стога идеја о "не верујући никоме," који је камен темељац блоцкцхаина, нестаје.

За већину корисника овај принцип је већ нестао. Корисници Битцоина подељени су у две групе: ентузијасти који "патити" и складиштите је локално, и обични људи који користе интернетске размјене и новчанике. Потоњи су много истакнутији. Ови људи верују серверу и није их брига како то функционише.

Трећи мит: Блоцкцхаин је ефикасан и скалабилан

Ако сваки чвор мреже ради исто, очигледно је да је ширина појаса читаве мреже једнака ширини опсега једног чвора мреже. Битцоин може обрадити највише седам трансакција у секунди - то је то.Блоцкцхаин је прилагодљив

Поред тога, битцоин трансакције се бележе само једном сваких десет минута. После приказивања записа, договорено је да сачекате још 50 минута, јер се неки снимци повремено поврате назад. Ако желите да купите жвакаће гуме, можда ћете морати да сачекате сат времена у продавници да бисте довршили трансакцију!

Са таквом брзином трансакције, немогуће је значајно повећати број активних корисника. За поређење, Виса обрађује хиљаде операција у секунди. Такође може брзо да повећа ову стопу, јер су традиционалне банкарске технологије лако скалабилне.

Четврти мит: Рудари пружају мрежну сигурност

Вероватно сте чули за рударе и за огромне рударске фарме изграђене поред електрана. Шта то раде? Само троше струју! Они "мућкати" блокови док не постану "Лепа" и могу бити укључени у блоцкцхаин. Преписивање финансијске историје на овај начин захтева исто толико времена колико и њено креирање (под условом да имате исти укупни капацитет).Битцоин рудари пружају мрежну сигурност

Да бисте изградили један блок, потребна вам је иста количина електричне енергије колико просечни град потроши на 100.000 становника. Уз то додајте скупу опрему која је погодна само за рударство, а принцип рударства (тзв. Доказ о раду) можете формулисати као: "Спаљивање ресурса човечанства."

Блоцкцхаин оптимисти тврде да рудари осигуравају стабилност и сигурност мреже. Овде је проблем што рудари штите Битцоин од других рудара. Да је хиљаду пута мање рудара који су спалили хиљаду пута мање електричне енергије, Битцоин би функционисао једнако добро као и сада - исти блок на сваких десет минута, исти број трансакција, истом брзином.

Што се тиче већине блоцкцхаин решења, постоји ризик од "51% напад." Суштина напада је да ако неко контролише више од половине свих рударских капацитета, он може потајно написати алтернативну финансијску историју, у којој не би послао свој новац другима. А онда ће можда представити своју верзију блоцкцхаина - која ће постати нова стварност. Тако добија прилику да свој новац потроши неколико пута. На традиционални систем плаћања није могуће напасти на овај начин.

На крају, Битцоин је талац властите идеологије. "Сувишно" рудари не могу зауставити рударство јер ће се нагло повећати вероватноћа да ће један ентитет контролисати више од половине преосталог капацитета. Све док је рударство профитабилно, мрежа је стабилна, али ако се ситуација промени (на пример, јер цене електричне енергије расту), мрежа се може суочити са великим двоструко бројећим трансакцијама.

Мит пет: Блоцкцхаин је децентрализован и самим тим нераскидив

Можда ћете помислити да пошто је блоцкцхаин смештен на сваком чвору мреже, службе безбедности неће га моћи искључити (пошто блоцкцхаин нема централни сервер или нешто слично). Ово је само илузија.Блоцкцхаин је децентрализован

У стварности, све "независна" рудари су уједињени у базене, тачније картеле. Морају се ујединити јер је боље примити стабилан, али мали приход, него чекати 1.000 година да би добили огроман.

Постоји само око 20 великих базена. Највећа четири од њих контролирају више од 50% свих Блоцкцхаин капацитета. Довољно је да покуцате на само четири врата и приступите четири команде & Контролни сервери имају прилику трошити исти БТЦ више од једном.

У ствари, претња је још стварнија. Већина базена, заједно са рачунарском снагом, налазе се у једној земљи - Кини - што поједностављује потенцијално преузимање Битцоина.

Мит шест: Анонимност и отвореност блок-вери је добра

Знамо да је блоцкцхаин отворен и да сви могу све видети. Иако Битцоин не наводи ваше име, није потпуно анонимно. На пример, ако цибер-криминалац прими откупнину за свој новчаник, онда сви разумију да овај новчаник припада лошем момку. А пошто свако може пратити и пратити све трансакције из овог новчаника, преваранту неће бити лако искористити тај новац. Довољно је да направите малу грешку и откријете свој идентитет негде да вас службеници за спровођење закона ухвате. То се догађа чешће него што можда мислите.Блоцкцхаин анонимност

Ових дана скоро све Битцоин берзе захтевају од својих корисника да прођу процедуре идентификације. Због тога хакери морају да користе тзв "миксер" услуге. Такве услуге мешају прљави БТЦ са пуно чистог. Цроокс плаћају велике провизије за ово и ризикују много јер је миксер анониман (и могао би побећи са новцем) или је већ под контролом органа за спровођење закона.

Псеудо-анонимност Битцоина може бити лоша и за легитимне кориснике. Ево једноставног примера: неко пренесе малу количину БТЦ-а својој мајци. Након тога, мајка зна:

  • Колико новца има син у било којем тренутку
  • На шта је тачно потрошио

Или, ако неко плати дуг пријатељу, тај пријатељ сада зна све о финансијама првог пријатеља. То је еквивалент отварању финансијске историје ваше кредитне картице коју могу видети сви на Земљи.

Ово је критично питање за предузећа. Све њихове пандан, куповина, продаја, купци, износи преноса и све остало постају јавни и доступни конкурентима.

Блоцкцхаин митови: закључак

Управо сте прочитали о шест главних недостатака Битцоина. Можда се питате зашто медији не покривају ове проблеме.

Нажалост, једноставно им није исплативо да пишу о тим стварима. Многи од оних који су купили Битцоин почели су да га рекламирају и промовишу, као и да од тога профитирају. Зашто би онда писали о недостацима блоцкцхаин технологије?

Битцоин има много конкурената који су покушали да реше одређене проблеме. Иако су неке идеје веома добре, све су изграђене око истих основних блоцкцхаин принципа. Да, постоје и друге, неновчане апликације блоцкцхаин технологије, али и тамо се примењују фундаментални недостаци блоцкцхаин-а.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me