Шта је Блоцкцхаин

До сад, већина људи је чула за битцоине. Битцоини су једна од (сада хиљада) крипто валута доступних на тржишту. Првобитна крипто валута постала је добра имовина, укупна вредност Битцоина досегла је 326,5 милијарди УСД у децембру 2017. пре него што је пала мало на 237,6 милијарди УСД почетком 2020. Оно што можда не бисте схватили је, међутим, да битцоини постоје само због дигитални систем јавне књиге назван Блоцкцхаин.

Блоцкцхаин се први пут појавио на сцени у новембру 2008. Тада је неко (или група људи) који иде под псеудонимом Сатосхи Накамото објавио бели папир под називом Пеер-то-пеер електронски систем готовине. Систем који је описао Накамото био је револуционарни. То је створило начин да дигитална валута постоји, дели се, купује и продаје, и користи се за куповину и продају. Све то без потребе за посредничким финансијским институцијама.

Можда је најважније, захваљујући Блоцкцхаиновој вршњачкој структури, крипто валута која је стајала на систему јавне књиге постојала би у држави која пркоси корупцији. Неткомпатибилна окосница Блоцкцхаина од тада је примећена да има много више користи него само држање заједно крипто валута.

Данас се све више и више користи за Блоцкцхаин развијајући многе људе да се питају шта је Блоцкцхаин и како то функционише?

Разумевање Блоцкцхаина: Основе

Блоцкцхаин 1


Блоцкцхаин је систем јавне књиге који води евиденцију свих Битцоин трансакција икада. Систем јавне књиге никада не спава. Непрестано се ажурира и дели између стотина хиљада рачунара прикључених путем веба. Ти рачунари се називају чворови. Пошто се толико њих ажурира истовремено, технички је неизводљиво хаковати цео систем.

Подаци који чине Блоцкцхаин називају се "ланцем". То је збир свих трансакција икада извршених, од почетка времена до последње трансакције. Сам ланац је формиран од стране мреже док временски означава извршене трансакције. Те временске ознаке израђују се хеширањем (шифрирањем) података о трансакцијама у „ланац“ доказа о трансакцијама заснованим на хасх-у..

У Накамотовом оригиналном белом папиру о Блоцкцхаину, овај ланац података се назива "систем за електронске трансакције без ослањања на поверење."

Са Блоцкцхаин технологијом, не постоји ниједна особа, ентитет или институција у коју свако мора да верује. Ланац пружа беспрекорну евиденцију свих трансакција које су икада извршене. То се обично назива "доказ о раду." Тај доказ рада се не може изменити без повратка и поновног поправљања. Међутим, с обзиром да се то већ догодило и стављено је у ланац, дело се не може поновити.

Како Блоцкцхаин Валута избегава двоструку потрошњу

Проблем са дигиталним подацима је што се они лако копирају и репродуцирају. Стога се дуже време сматрати немогућим имати дигиталну валуту. Како дигитални новчићи могу бити јединствени тако да се могу потрошити само једном? Накамото је Блоцкцхаин био решење ове загонетке.

Децентрализацијом књиге трансакција, целокупна мрежа чворова везаних за Блоцкцхаин је у стању да буде стално свесна локације сваког Битцоин-а у систему. Ово решава проблем двоструке потрошње, омогућавајући крипто валутама да процвета.

Блоцкцхаин Инфограпхиц 01 Компримирано 1 1024Кс506

Како функционира Блоцкцхаин у пракси?

  1. Прво, неко тражи да изврши трансакцију помоћу Блоцкцхаина. У овом тренутку, захтев се шаље путем интернета свим чворовима који су тренутно прикључени на Блоцкцхаин. Сви чворови (рачунари који учествују) примају захтев и поступак трансакције започиње.
  2. Затим мрежа мрежа истовремено потврђује статус корисника у Блоцкцхаину и захтев за трансакцију. Ово се изводи помоћу препознатих алгоритама. Када је особа која је затражила трансакцију потврђена и сви чворови у сагласности око захтева, трансакција може да се креће напред.
  3. Верификована трансакција може укључивати премештање криптовалута с једног места на друго да би се нешто купило или ускладиштило на другој локацији. Међутим, Блоцкцхаин технологија се такође може применити за верификацију било којих других података које је потребно сигурно извршити. То укључује евиденцију података, уговоре и друге податке или информације које је потребно делити на поуздан начин.
  4. Када је трансакција верификована, она се може пребацити у фазу завршетка процеса. То се постиже додавањем података из те одређене трансакције у податке из других трансакција у оно што се назива блок. Сваки блок је величине 1 Мб и креира се отприлике једном сваких десет минута. Они се држе свих најновијих трансакција извршених у ланцу блокова.
  5. Сада када су подаци додани у блок - а блок је комплетан са 1 Мб трансакција података - блок се додаје ланцу блокова. Тако је првотна трансакција завршена (као и све остале недавне трансакције које чине тај блок).

Блоцкцхаин сигурност: збир свих трансакција

То је онај комплетирани ланац блокова који чини непоткупљиву јавну књигу трансакција познатих као Блоцкцхаин. Најдужи ланац мреже служи као доказ целокупне историје трансакција. Дијели се са чворовима када се придруже мрежи.

Лепота је у томе што не постоји централизована база података о трансакцијама које бибер криминалац могао да хакује. Уместо тога, Блоцкцхаин постоји као јавна база података. Непрекидно се дели и усклађује између свих чворова везаних за мрежу. Како се мрежа састоји од милиона рачунара домаћина, Блоцкцхаин је неизмерно сигуран.

То чини податке садржане у Блоцкцхаину лако проверљиве. У случају Битцоина, ово већ коначној валути даје огромну корист (и самим тим урођену вредност) чинећи га нерањивим за корупцију у рукама финансијских институција или других спољних сила.

Како вријеме пролази, ланац од 1 Мб блокова постаје све већи и већи. За људе који нису ажурирали своју верзију (Битцоин) Блоцкцхаина-а - или је први пут преузимају у нови Битцоин Блоцкцхаин новчаник - набавка може потрајати прилично дуго (било шта од неколико сати до недеља).

Како Блоцкцхаин постаје све већи и већи, овај пут ће се неминовно повећавати. Из тог разлога се понекад прича "тврда вилица" сценарији. Ово би видело да су сви корисници Битцоин Блоцкцхаина присиљени да се преселе (хард форк) у нову верзију Блоцкцхаина.

Хард Форк

Битцоин & Блоцкцхаин је објаснио: Дебата о тврдом стању

Дебата о Битцоин хард форду траје већ неко време. Многи стручњаци за Битцоин верују да ће блокови од 1 Мб постати превише ограничавајући. Забринутост је да, како ланац блокова постаје дужи, сложени криптографски процес потребан да би се верификовао ланац ће постати бујан и спор.

Сви разумеју фрустрацију заостајања (или пуњења) због гледања видео записа. Замислите сада тај ефекат који утиче на глобалну валуту. Финансијски стручњаци разумију да свако заостајање у Блоцкцхаину - што утиче на ликвидност Битцоина - може негативно утицати на вредност Битцоина. То, наравно, представља велику забринутост за инвеститоре.

Постоји опште сагласност да је за сузбијање проблема с заостатком потребан чврсти виљушак. Међутим, нико не зна како хард форк може утицати на цену Битцоин-а. Блоцкцхаин је окосница која држи популарну крипто валуту заједно. Повјерење које окружује Битцоине првенствено се ослања на технологију која ради иза кулиса. Као такво, улагање у Битцоин заправо је инвестиција у Блоцкцхаин.

Из тог разлога, постоји велика забринутост инвеститора да нови Блоцкцхаин не би могао пропасти. То би могло узроковати да Битцоин претрпи катастрофалан губитак вриједности.

Који је Хард Форк најбољи?

Човек би могао замислити да је могућност да Блоцкцхаин постане заостали више проблематична од тврдог вилице, посебно када је Блоцкцхаин ривалске крипто валуте (Етхереум) већ доказао да се тврдим форк-ом може успешно управљати (заправо два пута: једном случајно).

Други проблем Битцоин Блоцкцхаина-а је тај што се нико не може сложити у каквом облику би хард форк требао да поприми. Постоје две ривалске опције: Битцоин Неограничено (БУ) и Сегрегирани сведоци (СегВит). БУ би више енергије предала Битцоин рударима. Омогућио би Блоцкцхаину да се изнова и изнова повећава када год је то било потребно. СегВит задржава децентрализовани приступ, али само удвостручује пропусност Блоцкцхаина. То значи да ће једног дана вероватно бити потребно применити још један чврсти виљушку.

За сада нико није сигуран шта ће се десити. Када се догоди хард форк, Битцоин ће у суштини постати другачија валута на новом Блоцкцхаину (са оригиналним Битцоин-ом на оригиналном Блоцкцхаину). Ако сви добро прелазе у нову виљушку, све би требало бити у реду. Међутим, уколико сви не прихвате нови Блоцкцхаин (а у случају Етхер хард вилице то нису сви учинили), могуће је да би побуна могла негативно утицати на цену крипто валуте.

Битцоин Блоцкцхаин

Блоцкцхаин технологија: за шта се још може користити?

Традиционална база података садржи једну централну копију информација, коју може ажурирати само један актер истовремено. Блоцкцхаин, с друге стране, дозвољава промену скупа података од стране више страна истовремено. Када банка, на пример, пребаци новац, прво мора закључати приступ средствима док извршава трансфер. Након тога мора ажурирати другу страну, а затим поново отворити приступ фондовима.

Блоцкцхаин банкарство омогућава брже и ефикасније преношење новца. Тако финансијске институције попут Барцлаис-а, БНП Парибас-а, Насдак-а, па чак и Федералних резерви улажу време и новац у пројекте који истражују употребу Блоцкцхаин технологије у своје сврхе..

Гифт Цард Лого

Блоцкцхаин технологија нуди вредност не само за финансијске трансакције. Фирма која се зове Гифт користи блоцкцхаин технологију да би понудила поклон картице малим и средњим предузећима. За многе компаније трошак пружања поклон-картица је превелик да би се могао применити. Уз Гифт, међутим, свака фирма може лако открити поклон картице које су откупљиве у било којој од њихових продавница.

Фацтом је још једна од тих иновација. То је проширење иницијалног Блоцкцхаин протокола који омогућава да се блоцкцхаин користи за руковање већим низима података. Фацтом омогућава корисницима да покрећу своје личне сигурне књиге. Они корисници могу да дефинишу које се информације чувају у њиховој књизи. То омогућава Фацтом блоцкцхаин-у да се бави адресирањем података у другим пословним областима, попут закона.

Блоцкцхаин банкарство: само почетак

Вредност Блоцкцхаин технологије већ се манифестује свуда око нас. То се не види само у цени Битцоина, већ иу другим крипто валутама које се врше на сличним јавним књигама. Најузбудљивији од њих су тренутно Етхереум, Литецоин и ЗЦасх. Све ове крипто валуте су виделе експлозију своје вредности током прошле године, и чини се да ће ствари наставити у истом правцу.

Етер

Штавише, ово је релативно нова технологија. То значи да се његова права вредност још увек открива. Можда ће бити додатног напретка у начину на који се проводи како вријеме пролази.

За сада је Битцоин испред пакета, али за улазак на тржиште требало би само неколико напретка у технологији блоцкцхаин-а да би још један новчић (са опажањем веће вредности због побољшаног блоцкцхаина-а). Имајући то у виду, свако ко је заинтересован за улагање у крипто валуте заиста би требао гледати нове блок-ланце за иновације ако желе уочити сутрашњег великог побједника.

Поред тога, постоје људи широм света који напорно раде како би пронашли нове начине за укључивање блоцкцхаин технологије у друге послове. По мом мишљењу, будући да је блоцкцхаин тецх толико повољан, неке од тих апликација постављене су за успех и по свему судећи постат ће изузетно успешне компаније будућности.

Крипто валуте и ВПН услуге

Коначно, свима који су заинтересовани за Блоцкцхаин и крипто валуте препоручује се да се позабаве ВПН услугама. ВПН-ови омогућавају људима да заштите шифре и пријаве са шифрирањем, додајући додатни слој сигурности свим њиховим мрежним трансакцијама.

Кредитна слика наслова: пицхетв / Схуттерстоцк.цом

Слике кредита: Запп2Пхото / Схуттерстоцк.цом, варуна / схуттерстоцк.цом, 3Дсцулптор / Схуттерстоцк.цом, Роман Писхцхик / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me