Ако желите да заштитите своје податке од знатижељних очију, морате да их шифрирате. Раније смо се многи ослањали на Труецрипт да би то учинили, међутим, како је популарна апликација за шифрирање мистериозно прекинута, направили смо овај чланак да бисмо вам дали пет алтернатива ТруеЦрипт.

Ако озбиљно говорите о сигурности, онда ћете то учинити сами, уместо да користите трећу страну да то уради за вас. То је оно што се подразумева под шифрирањем од почетка до краја (е2ее).

Али чак и ако користите е2ее, како знати да софтвер не чини нешто према некој? Као што је тајно враћање кључева за шифровање назад његовим програмерима или стварање заледја у шифрирању.

Једино гарантовање против тога је употреба кода отвореног кода. Само ако се програм може слободно испитати како би се осигурало да ради оно што би требало (и само оно што би требао), можемо у њега добити довољно поверења..

Ако је код ревидирао угледни трећи човек, тада можемо имати још више поверења у њега, али чак је и то несавршено, јер се код увек може мењати други пут када ревизори напусте зграду. Дакле, чињеница је да је једноставно провјеравање кода најсигурнија могућа гаранција да је било који програм сигуран.


ТруеЦрипт алтернативе

У наставку смо навели најбоље алтернативе ТруеЦрипт-у. Већина их користи стандардну АЕС шифру, тако да ћете можда желети да научите како функционише АЕС шифрирање.

ВераЦрипт

Платформе Виндовс. МацОС, Андроид и Линук. Андроид и иОС апликације треће стране омогућавају вам да отворите и приступите спремљеним ВераЦрипт контејнерима података.

ВераЦрипт на радној површини

ВераЦрипт је вилица ТруеЦрипт-а и његов директни наследник. Осим мањих промена бренда, предњи део изгледа исто и његова функционалност је идентична оној у ТруеЦрипт-у. У основи је ТруеЦрипт, осим што је код потпуно прегледан, проблеми који су откривени са ТруеЦриптом су исправљени, а апликација је у активном развоју.

Као такав, ВераЦрипт је у свету безбедности сматран програмом шифрирања за пуни диск отвореног кода. Омогућава вам да креирате виртуални шифрирани диск (волумен) који можете монтирати и користити попут правог диска или пак може шифрирати читаву партицију диска или уређај за похрану (нпр. Чврсти диск или УСБ стицк), укључујући цијели диск који користите. Системске чизме од.

Подразумевано, ВераЦрипт криптира све податке похрањене у количини помоћу АЕС-256 шифре, мада приликом стварања волумена можете одредити алтернативни шифар. Ниста против НИСТ-а, на пример, може да одабере шифру Твофисх, Змија или Цамеллиа. Подаци се затим подразумевано потврђују аутентификацијом помоћу СХА-512, али опет, корисници се могу одлучити за употребу различитих алгоритама хеширања, ако више воле.

Значајна карактеристика ВераЦрипт-а је та што се свака датотека, на пример датотека са фотографијама невиног изгледа, може користити као спремник за свеску ВераЦрипт. Још је запаженија карактеристика скривеног волумена која пружа веродостојну поништавање. То се чини скривањем шифрованог волумена унутар другог ВераЦрипт волумена на такав начин да је, уколико се подузму исправне мере предострожности, немогуће доказати да постоји други скривени волумен.

Подаци похрањени у контејнерима ВераЦрипт могу се сигурно синхронизовати на свим уређајима тако што ће се спремити волумен у (и монтирати га из) мапа за синхронизацију у облаку за складиштење података. ВераЦрипт се може користити на тај начин да сигурно чува податке на иначе несигурним платформама као што је Дропбок.

Међутим, то није идеално средство за овај посао. Величине запремине могу бити велике и фиксне су величине које морате навести приликом креирања. И кад се било који податак унутар волумена промијени, цијели се волумен мора поновно учитати

Од свих софтвера о којима је реч у овом чланку, ВераЦрипт је далеко најпотпуније решење доступног решења за шифровање отвореног кода.

Молимо погледајте наше водиче о ВераЦрипт-у & основе са упутствима и Водич за ВераЦрипт скривене количине за дубинске зароне у овај важан програм за шифровање.

АЕС Црипт

Платформе: Виндовс, мацОС, Линук, Андроид (трећа страна, али отворени код). Доступна је и трећа страна АЕСЦрипт за иОС апликацију, иако је затворени извор и бесплатни корисници су ограничени на једноставно гледање датотека унапред шифрованих на радној површини помоћу АЕС Црипт.

АЕСЦрипт на радној површини

АЕС Црипт је бесплатна апликација отвореног кода (ФОСС) за вишеструке платформе за шифрирање датотека која осигурава датотеке коришћењем АЕС-256 шифре. Као апликација за шифровање по датотеци, омогућава вам ручно шифрирање појединачних датотека. Пакетно шифрирање датотека није подржано, мада се ово ограничење може донекле превладати стварањем зип датотека из мапа, а затим шифрирањем зип датотеке помоћу АЕС Црипт-а.

Овај датотечни програм који се једноставно користи на Јава-у интегрише се с ОС-ом, пружајући једноставну енкрипцију датотека помоћу гумба менија десним кликом у Виндовс-у или повлачењем и испуштањем у мацОС-у и Линуку (или проширење омогућава да се десним кликом у мацОС-у).

Дешифрирање датотеке врши се једноставним двоструким кликом на датотеку енцриптед.аес и уносом лозинке коју сте навели приликом креирања. Такође је доступан и интерфејс командне линије.

Такође треба напоменути да када креирате шифровану верзију датотеке, оригинална нешифрирана верзија остаје нетакнута. То је сјајно ако само желите да похраните шифровану верзију на мрежи, али за максималну сигурност треба да обришете оригинал. Само не заборавите лозинку!

АкЦрипт

Платформе (бесплатне): Виндовс. Доступне су бесплатне апликације за МацОС, Андроид и иОС које вам омогућавају отварање и преглед датотека, али не и шифровање. Платформе (Премиум): Виндовс, мацОС, Андроид и иОС.

АЗЦрипт на радној површини

Попут АЕС-Црипт-а, АкЦрипт је апликација за шифровање по платформи са отвореним кодом по датотеци која осигурава датотеке коришћењем АЕС-а. То је, међутим, сасвим другачија звер. Долази у бесплатној верзији намењеној углавном Виндовс корисницима и Премиум верзији која годишње кошта 35 УСД (бесплатна пробна верзија од 30 дана).

АкЦрипт Фрее се интегрише са Виндовс ОС-ом како би омогућио неприметно енкрипцију датотека АЕС-128 у покрету. Уместо да поставите лозинку сваки пут када шифрирате датотеку, пријавите се у апликацију и тада се све одабране датотеке аутоматски шифрују и дешифрују помоћу те лозинке.

Сами директоријуми се не могу шифровати помоћу АкЦрипт Фрее, али све датотеке у фасцикли могу бити групно шифроване. Или можете одабрати онолико датотека колико желите са било којег места на рачунару и извршити серијско шифровање на њима.

Тада за кориснике Виндовса АкЦрипт Фрее нуди бројне предности у односу на прилично основну АЕС Црипт. Међутим, оно што губите је компатибилност са више платформи. Бесплатне апликације за мацОС, Андроид и иОС (али не и Линук) омогућавају вам отварање и прегледање шифрованих датотека, али не и шифровање.

Премиум верзија решава овај проблем са потпуном подршком за све поменуте платформе. Такође нуди мноштво корисних додатних функција на свим подржаним платформама, укључујући потпуну енкрипцију директоријума (са енкрипцијом пот-мапе), дељење кључева, резервно копирање кључа налога, имена анонимних датотека и још много тога.

гоцриптфс

Платформе: Линук (ДЕБ пакет или компајлирање из извора), мацОС (помоћу Хомебрев-а).

ГоЦриптфц апликација на радној површини

гоцриптфс је инспирисан сјајним, али грешним ЕнцФС. Попут Енцфс-а, он ствара упарене мапе или „свеске“. Један свезак садржи нешифриране датотеке (назовимо то „приватна фасцикла“), док други одговарајући волумен (назовимо то „шифрована мапа“) садржи шифровану верзију датотеке у првом (приватном) списку.

За разлику од ВераЦрипт, свака датотека у јединици се шифрира и чува појединачно, тако да промена у једној датотеци не значи поновно учитавање целог шифрованог контејнера.

То чини гоцриптфс много бољим од ВераЦрипт-а при чувању датотека на облачним сервисима као што је Дропбок, јер се локалне датотеке чувају нешифриране у приватној количини, али се огледају на Дропбок-у (итд.) У шифрираном облику једноставним постављањем одговарајућег „шифрованог волумена“ у директоријум у облаку.

Оно што гоцриптфс не ради је једноставно шифрирање датотеке. Неко ко има приступ „личној мапи“ има приступ нешифрованим датотекама. Поред овога, имена датотека у шифрованој мапи су затамњена, али метаподаци попут структуре директорија и величине датотеке нису.

гоцриптфс је само командна линија, али подешавање је врло једноставно. Након подешавања, датотеке можете превући и пребацити у приватну фасциклу и из ње користећи свој уобичајени управитељ датотека ГУИ. Алтернативно, СириКали је фронтенд ГУИ компатибилан са гоцриптфс.

Подаци су заштићени и коришћењем АЕС-256-ГЦМ, а ГЦМ такође пружа аутентификацију.

СецуреФС и Црисфс су сличне апликације инспирисане ЕнцФС. СецуреФС поправља проблеме са ЕнцФС-ом ​​и познат је по томе што је доступан за све главне платформе, укључујући Виндовс (потребан је МС Редуал дистрибуције МС Висуал Ц ++ 2015). Подршка Црисфс-а за Виндовс је и даље веома експериментална, али у потпуности подржава Линук и мацОС и побољшава се на гоцрипт и СецуреФС шифрирањем метаподатака датотека и структуре директорија.

Цриптоматор

Платформе: Виндовс, мацОС, Линук, Андроид, иОС.

Апликација Цриптоматор на радној површини

Цриптоматор омогућава транспарентну енкрипцију датотека сачуваних у облаку. Шифрирани трезор се чува у вашој директоријуму у облаку, али се дешифрује и монтира локално као виртуелни погон за беспрекорну функцију превлачења и повлачења.

Датотеке се шифрирају појединачно, тако да када се изврше промјене мијења се само одговарајућа шифрирана датотека. Поред садржаја датотека, структура директорија је скривена, иако се датуми измена датотека не могу сакрити без кршења функције синхронизације вашег добављача облака.

Трезори су осигурани употребом АЕС-256-ЦТР и откључани помоћу пропуснице која је заштићена од напада грубе употребе функцијом извода кључа скрипта.

Цриптоматор за радну површину ради на плати онолико колико желите модел. Може се бесплатно, али корисници се подстичу да донирају за његов развој. Мобилне апликације (које подржавају откључавање отиска прста) коштале су 8,99 УСД у тренутку писања.

Последње мисли

ВераЦрипт је замена за ТруеЦрипт. Ако су ваше потребе за шифровањем нешто другачије, онда алати отвореног кода о којима се говори у овом чланку одражавају различите примене случајева за апликације за шифровање..

Можда ћете морати да бирате између АЕС Црипт и АкЦрипт, и између гоцриптфс (или друге варијанте инспирисане Енцфсом) и Цриптоматер, али већина листа апликација овде ради своје специфичне ствари са врло мало укрштања у функционалности између њих.

Најбољи савет је, дакле, применити разне апликације за шифровање. То значи да ћете бити прави алат за посао, уместо да покушавате да закуцате квадратне клинове у округле рупе помоћу једне апликације за обављање послова за које није био осмишљен да ради.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me