Ove godine cijena Bitcoina porasla je za 640% na njegovu trenutnu cijenu od 8 100 USD. Eter je prešao sa samo 30 USD na trenutnu cijenu od 390 USD. U međuvremenu, Litecoin je porastao za 1.400% od početka godine. U kolovozu je ukupno tržište kriptovaluta doseglo rekordnih 150 milijardi dolara. S takvim vrstama statistike, nije ni čudo što investitori tragaju za djelom.


Unatoč svim dobrim vijestima, ulaganje u kripto valute nije uvijek šetnja parkom. Suprotno tome, dok neki uživaju ogromne prinose na svoja ulaganja, drugi postaju žrtva hakera i prevaranata koji prethode željnim i ambicioznim.

Ovaj tjedan, na primjer, pojavile su se vijesti o pokretanju blockchaina Ethereuma koji je prevario ulagače Initial Coin Offering (ICO) od 374.000 dolara. Kovanica se zvala Confido. Obećalo je da će biti blockchain rješenje za plaćanje i praćenje pošiljaka. Digitalni tokeni ulagačima su prodani između 6. i 8. studenog. Tada su u nedjelju programeri kovanica iznenada povukli i Twitter i web mjesto za Confido.

Ubrzo, glasnogovornik Confidoa objavio je poruku o Redditu tvrdeći da su "pravni problemi" sprečili programere Confidoa da ne mogu nastaviti s novcem. Ista poruka nakratko se pojavila na mediju, ali je brzo izbrisana:

"Trenutno smo u tijesnom položaju jer imamo pravne probleme uzrokovane ugovorom koji smo potpisali. Vjerojatno ćemo uspjeti pronaći rješenje za ispravljanje situacije. Međutim, ne možemo vam garantirati sa 100% sigurnošću da ćemo uspjeti kroz ovo. "

No, zabrinjavajući za investitore, glasnogovornik Confidoa vratio se u Reddit nekoliko sati kasnije i rekao:

"Gledaj, nemam apsolutno pojma što se ovdje dogodilo." Uklanjanje svih naših platformi na društvenim mrežama i web stranica iznenadilo me je kao potpuno iznenađenje. "

Novac Confido

Od tada, žetone Confido postaju bezvrijedne. Ulagačima nije ostalo ništa. Eli Lewitt, suosnivač TokenLot-a (web stranice koja je vodila Ethereum blockchain ICO za Confido), ostao je uhvaćen u sredini. Lewitt je zabilježio da su programeri Confidoa "bili vrlo dobri prevaranti". Čini se da su nestali bez traga..

Teško je reći

Nažalost, ovo je problem s rastućim tržištem ulaganja u kriptovalute. Altcoini su većim dijelom neregulirani, a nove kovanice neprestano se pojavljuju. Za investitore koji su propustili Goldcoin žurbu, ICO-ovi za nišne kovanice koji obećavaju jedinstveni razvoj blockchaina velika su iskušenja. Međutim, ovom prilikom čini se da je novčić bio samo prazno obećanje koje su stvorili pametni umjetnici.

Nažalost, malo je stvari da se ovo spriječi. Zbog toga ulagači moraju biti nevjerojatno oprezni kada ulažu u novčiće u nastajanju. Dok neki altcoini, poput EOS-a, uz njih imaju velika imena poput Dan Larimera (Bitshares, Steemit), druge startupove stvaraju nepoznati.

Eos

Nažalost za ulagače koji se nadaju da će se brzo obogatiti, nije lako reći koji će novac postati uspjeh ili neuspjeh - ili još gore, prijevara. Imajući to na umu, nitko ne može poreći da je element kockanja uključen u ulaganje u početne ponude kovanica. To nije za slabovidne osobe.

Pitanja sigurnosti

Nisu samo lažni novci koje su stvorili prevaranti mogli dovesti i do nesretnog dana u svijetu kriptovaluta. Ove godine zabilježeno je nekoliko slučajeva hakiranja kovanica, što postavlja pitanja oko sigurnosti kriptovaluta.

Samo ovaj tjedan, cyber-napad na kripto valutu poznatu kao Tether vidio je kako cyber-kriminalci uzmiču s digitalnom valutom vrijednom 31 milion dolara. Tether je kineska kripto valuta koja se u početku zvala Realcoin. Altcoin je preimenovan u Tether i otada je stekao popularnost.

Hakirani kovanice

Jedan Tether uvijek vrijedi jedan dolar, što ga čini stabilnim i korisnim kripto alatom za obavljanje mrežnih transakcija s kriptovalutama iz redovnih fiat valuta. U nedjelju su hakeri uspjeli hakirati novčanik Tether Treasury, poslavši 30.950.010 USD kripto fondova na "neovlaštenu Bitcoin adresu".

Srećom, prema programerima Tether, novčići neće biti unovčeni jer je adresa stavljena na crnu listu. Nada se da će to uspješno spriječiti ulazak kovanica u promet. Međutim, hak je još jedan znak koliko su kripto valute ranjive na hakere.

Lijevo, desno i u sredini

Tijekom posljednjih nekoliko godina, dogodilo se mnogo hakerskih kriptovaluta. Bitcoin razmjene kao što su Bitfinex i Mt. Gox su hakirani. U srpnju ove godine izraelska platforma za trgovanje kriptovalutama pod nazivom CoinDash bila je hakirana u iznosu od 7 milijuna dolara vrijednog Etheriuma. U 2016. godini više od 50 milijuna dolara u Eteru ukradeno je od ulagača koji drže sredstva u Decentraliziranoj autonomnoj organizaciji (DAO). Ovakvi hakovi se tiču. Oni pokazuju znatan rizik povezan s držanjem kriptovaluta.

Nadalje, pojavili su se dokazi da u divljini postoji zlonamjerni softver osmišljen za skupljanje lozinki za novčanike ili presretanje adresa novčanika tijekom transakcija kako bi se sredstva poslala hakerima. Prema stručnjacima za cyber-sigurnost iz FireEye-a, sjevernokorejski hakeri koji rade za Kim Jong-una otkrili su da kradu desetke tisuća dolara bitcoina (i drugih kriptovaluta) tjedno.

Uložite mudro

Na kraju dana, ulaganje u kripto valute daje potencijal za velike plaće. Međutim, agresivni rast također vodi u nestabilnost, i iako se može činiti privlačnim ulagati u ovo novo polje, treba razmotriti njegove značajne nestabilnosti. Kao i kod bilo kojeg oblika trgovanja, važno je ne kockati više nego što si možete priuštiti.

Ovaj članak nije zamišljen kao investicijski savjet i ne bi ga trebalo smatrati takvim.

Mišljenja su pisca vlastita.

Kreditna slika naslova: Wit Olszewski / Shutterstock.com,

Bonusi slike: Studio Light and Dark / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me