Čini se da milenijci ne brinu to što Facebook i druge tvrtke skupljaju svoje podatke radi zarade. Barem je to pretpostavka nedavnog mišljenja u New York Postu. To sugerira da se milenijalci pripisuju činjenici da, da bi se ostvarile brojne prednosti koje pruža novi svijet tehnologije, mora biti žrtva. Ako ste tisućljeća, zanima me vaša reakcija na ovu pretpostavku i ostale koji slijede.

Milenijumi se čine ugodnijim shvaćanjem da ako je proizvod besplatan, vi ste proizvod i dozvolite sebi da bude „otvorena knjiga“ koju svi mogu vidjeti. Kao što će biti otkriveno kasnije, u mišljenju se smatra da to ne vrijedi za prethodne generacije za koje se čini da ih više čuva njihova privatnost. Naravno, prethodne generacije imale su manje prijetnji njihovoj privatnosti, zajedno s znatno manjom dostupnošću informacija, zabave i komunikacije (samo da nabrojimo nekoliko).

Dakle, nije nužno pošteno izdvojiti milenijalce kao da su neki izvanzemaljci. Iako, poput vanzemaljaca, dolaze i žive u različitim svjetovima svojim prethodnicima. Mislim, spaljivanje knjiga nije postojalo prije tiskanih knjiga Guttenbergove štamparije i nije bilo potrebe za skloništima od ispadanja dok svijet nije propao. U stvari, možete pretpostaviti da opasni, ludi svijet koji je prenio milenijumima, i koji oni sada nasljeđuju, može u usporedbi učiniti izlaganje njihovih osobnih podataka javnosti. A da i ne spominjem kako je naporno bavljenje društvenim medijima i slično potrebno odvraćanje od modernog života!

Osim toga, prije petnaest godina nitko nije pretpostavio da će se doodla iz spavaonice Marka Zuckerberga pretvoriti u bejzmot poslovnog modela kakav je danas - prepun njegovih invazivnih algoritama. Tko bi mogao zamisliti da kompanije na društvenim mrežama mogu naučiti naše političke sklonosti, naše simpatije i nevolje, naše vjerske pripadnosti i naše seksualne orijentacije i pokornosti? Ako ja ili neki drugi pravni ili organ za provođenje zakona želim unaprijediti svoje aktivnosti određenog dana - to je lako i lako dostupno sa mog pametnog telefona.

Dok se milenijalisti blještavo preusmjeravaju na tehnološke bogove kada je u pitanju javno podnošenje filmova, članak ih poziva (i druge) na zadatak da rukuju i bez daha izraze iznenađenje i ogorčenje u Cambridge Analytici samo zato što rade s slobodnošću koja im je dana. Naravno, da je ta kompanija pomogla Hillary Clinton da osvoji Bijelu kuću umjesto da navodno povećava izgled odvratnog groznog Trumpa, vjerojatno ne bi bilo istog straha - ili tako komad predstavlja.


Bez obzira na to, mora se postaviti pitanje: što je Cambridge Analytica učinila da bezbroj drugih kompanija nije učinilo? Mislim, zašto bi prema njemu trebalo drugačije tretirati Facebook, jer je to politička tvrtka, a ne neuobičajeni čistač reklama? Ostali spasitelji iz Silicijske doline - Google, Apple i Microsoft - unovčuju vaše podatke. Oni rado pozivaju oglašivače, istraživače i vladine agencije da putem njih otkriju vašu riznicu osobnih podataka.

I milenijalci, kao i oni drugih generacija, čini se da su previše voljni pružiti takve podatke i to u ogromnim količinama. Doista, izgleda da uživaju u utrci do dna tko može objaviti najviše sadržaja, fotografija i slično. Čini se da su dvosmisleni u vezi s neizbježnim ispadanjem. "Pa što?" Kažu oni, "nemam što sakriti."

U članku se postavlja pitanje hoće li one prethodnih generacija biti tako nove, navodeći takozvanu Greatest Generation koja je odustala od telefona ako bi to značilo da bi vlada mogla nekažnjeno prisluškivati ​​njihove razgovore. Naprotiv, čini se da milenijalci nedostatak privatnosti i prilagođavanje osobnih podataka vide kao cijenu za mnoštvo užitaka koje digitalni medij pruža.

Kao što je osnivač magazina Wired Kevin Kelly rekao u svojoj knjizi za 2016. godinu, Neizbježni: Razumijevanje 12 tehnoloških sila koje će oblikovati našu budućnost:

"Ako su nas današnji društveni mediji naučili bilo čemu o sebi kao vrsti, to je da ljudski impuls za dijeljenje nadjačava ljudski impuls za privatnost."

Što misliš? Je li to poštena procjena trenutnog stanja?

Kreditna slika: Po AYA slikama / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me