Facebook je izabrao nekolicina loših glumaca - a ne vojska - i primoran je da preda neke svoje predmemorije društvenih medija. Razmjerno malo ljudi sklonih sijanju razdora među američkim biračkim tijelom bilo je dovoljno da kompromitiraju giganta društvenih medija i prouzroče svakakve zbrke. Sada dolaze optužbe i prstom. Kako se to moglo dogoditi? Je li Facebook prebrzo prerastao bez internog nadzora? Hoće li njezina teškoća rezultirati neželjenim vanjskim nadzorom - ili još gore? Zanimljiva pitanja.

Ovo pitanje i popratna pitanja ovih su dana usredsređeni na račun optužnice specijalnog tužitelja Roberta Muellera za trinaest Rusa koji su se, navodno, infiltrirali u Facebook, uzrokujući svakojake izazove u izbornoj sezoni. Iako su mnogi izrazili šok - zamišljen ili istinit - Wall Street Journal smatra da to nije iznenađujuće. Zašto?

Prema WSJ-u, povijesna su istraživanja navodno pokazala da je nedostatak moćnih, centraliziranih mreža njihova osjetljivost na infiltraciju i iskorištavanje. U članku se kao glavni primjeri navode Sovjetski Savez i Europska reformacija. Događaji koji su započeli na jedan način određenim smjerom i ciljevima na kraju su izmakli kontroli. Članak WSJ-a kaže da se to dogodilo s Facebookom i ukazuje na moguću točku u kojoj je obećanje dovelo do krize.

Obećanje je stajalo na Internetu, s potencijalom da sruši stare hijerarhije i otvori put širenju demokracije i novih sloboda - govora, za početak. Da obećanje nije bilo sasvim ispunjeno nakon događaja kao što je Arapsko proljeće 2011. godine, leži u činjenici da su ljudi, unatoč svim tehnološkim inovacijama, upravljali internetom i koristili ih sa svim svojim manama i manama.

Svatko je marširao u korak s bravom, kao sveprihvaćeni "netizens" (da bi se služio jedinstvenim Facebook izrazom). Time smo izgubili kritičnu učinkovitost. U članku se ističe kako tehnološke prednosti izgleda uvijek potiču ideju do točke kada organizacija postaje previše hijerarhijska, moguća tiranska - ali definitivno manje učinkovita. U slučaju početka i uspona Sovjetskog Saveza, telegraf i telefon podržali su komunističku svrhu, koja je, vjerojatno, započela opadanje zemlje s bezobzirnošću Josefa Staljina koja predstavlja vanbračnu hijerarhiju.


Europska (protestantska) reformacija bila je inovacija tiska, a posebno tiskanja Biblije. "Luther je smatrao da bi bilo sjajno kad bi svi bili povezani i mogli čitati Bibliju na jeziku", rekao je povjesničar Niall Ferguson, autor knjige "Trg i toranj: Mreže i moć, od masonaca do Facebooka iz 2018.". " Ovaj je pojam zaprijetio uspostavljenoj katoličkoj hijerarhiji, ali ubrzo je novo mnoštvo vjernika preraslo u vlastitu hijerarhiju, što je rezultiralo 200 godina krvavim ratom.

S tim u vezi, Facebook se nalazi u dominantnom položaju na društvenim medijima. Ali u vrijeme kada je američka politika povezana sukobom konzervativaca i liberala, u krajnostima svake stranke, a sredina je plodno područje. Facebook je naslijedio ovaj prostor i za nekoliko godina postao je vodeći svjetski dostavljač vijesti i informacija za 2,2 milijarde ljudi.

No čak je i ovdje prevladavala hijerarhija jer je skeletna posada zaposlenih i inženjera kontrolirala informacije koje će mase dobivati. I ona bi ostala neutralna (neki koji se ne slažu) u vezi s tim protokom informacija.

Upravo zbog ove neutralnosti, Rusija je insinuirala na hi-jack platformi. Brzo je stekao utjecaj na mjestu. Facebook je također bio suučesnik i zreo za sudjelovanje, nenamjerno pomažući Rusiji sastavljajući preporuke i algoritme za vođenje vijesti kako bi galvanizirao korisnike i povećao svoju popularnost. Facebook je možda iskopao vlastiti grob očito se ponašajući kao agent za oglašivače na štetu svojih korisnika i šire javnosti..

Pri tome je sebi dopustila da postane dio ruske zavjere za miješanje na izbore. Kao rezultat, može platiti strmu cijenu jer se sada našao u epicentru rasprave o nacionalnoj sigurnosti što može dovesti do zahtjeva da se to regulira.

Bila bi užasna pilula za gutanje, i tužan dan za diva na društvenim medijima koji je započeo takvim obećanjima da će biti neometani prvak slobodnog izražavanja. To je također priča o oprezu.

Kreditna slika: By BigTunaOnline / Shutterstock.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me