Ažuriranje: Zakon o oblaku donesen je u zakon 23. ožujka. Pogledajte na kraju članka izjavu Fondacije Electonic Frontier (EFF).


Prema Zakonu o Patriotu SAD-a i Zakonu o nadzoru stranih obavještajnih podataka (FISA), američke agencije mogu pristupiti bilo kojim podacima koje posjeduje američka tvrtka, bez obzira jesu li ti podaci pohranjeni izvan SAD-a..

Ovo je velika glavobolja američkim tehnološkim tvrtkama zbog:

a) To šteti povjerenju potrošača, jer će kupci znati da njihovi podaci nisu sigurni kod američkih tvrtki.

b) Stavlja ih u nemoguć položaj u pogledu međunarodnog prava, što zahtijeva da se tvrtke koje posluju u okviru pravne nadležnosti pridržavaju zakona o zaštiti podataka iz te nadležnosti

Ovo se pitanje našlo na čelu kada je američka vlada izdala nalog za e-poštu u vezi s istragom droga koje su pohranjene na Microsoftovim poslužiteljima u Irskoj. Microsoft je odbio to ispuniti i od tada je upetljan u dugotrajnu pravnu bitku s američkom vladom oko tog pitanja.

Nakon što je izgubila u posljednjem krugu ovog produljenog natjecanja, vlada je u lipnju prošle godine zatražila od Vrhovnog suda da intervenira. Konačna presuda očekuje se 27. veljače 2018. No ...

Zakon o oblaku

Cilj pojašnjenja zakonitog korištenja podataka u inozemstvu (CLOUD) ima za cilj uspostaviti recipročne sporazume koji američkoj vladi omogućavaju pristup podacima pohranjenim u inozemstvu u zamjenu za omogućavanje stranim vladama pristup podacima pohranjenim u SAD-u. Predlog zakona uveo je senator Orrin Hatch (R-UT), koji je objasnio svoju svrhu ovako:

"Potreban nam je zdrav razum kako bismo pomogli policiji da pribavi kritične informacije za rješavanje zločina, a istodobno omogućuje pružateljima usluga e-pošte i računalstva u oblaku da se pridržavaju različitih režima privatnosti zemalja. Zakon CLOUD stvara takav okvir i također će pomoći da se postavi presedan za naše saveznike kada se i oni bave ovim problemom. "

Ako ne postoji takav sporazum sa nekom zemljom i potražnja za podacima krši lokalne zakone o privatnosti, onda tehnološke tvrtke mogu potražnju umanjiti. To uredno rješava glavobolju b) za Microsoft, jer će omogućiti kompaniji da udovolji zahtjevima za inozemnim podacima bez kršenja međunarodnog prava.

Stoga nije iznenađujuće da je izvršni direktor Microsofta Brad Smith pohvalio zakonodavstvo i da su brojne tehnološke udruge koje lobiraju za Microsoft potpisale pismo (.pdf) u svoju podršku:

"Nacrt bi uspostavio jasno zakonsko pravo dobavljačima da osporavaju naredbu koja bi stvorila sukob zakona s inozemnom vladom koja ispunjava uvjete - odnosno, stranom vladom koja ima recipročni sporazum sa Sjedinjenim Državama."

Svatko koga je briga za digitalnu privatnost, međutim, trebao bi biti vrlo zabrinut ...

Opasno širenje ovlasti vlade za nadzor

Cloud Act daje američkoj vladi i tijelima za provedbu zakona izričite ovlasti za pristup „sadržaju žice ili elektroničke komunikacije i bilo kojeg zapisa ili drugih podataka“ o osobi bez obzira na to gdje živi ili gdje su u svijetu ti podaci pohranjeni.

To se na mnogo načina jednostavno ponavlja trenutačnom situacijom. I Zakon o nadzoru stranih obavještajnih podataka (FISA) i Zakon o Patriotu SAD-a zahtijevaju od američkih kompanija da predaju podatke bez obzira gdje se oni pohranjuju ili kome pripadaju..

Zapravo, o čemu se radi u cijeloj Microsoftovoj pravnoj bitci - daju li ti zakoni američkoj vladi ovlasti za to! Akt o oblaku izričito provodi i time donosi predstojeću odluku Vrhovnog suda (novi zakon je dvosmislen oko toga može li se prisiliti i tvrtke koje nisu iz SAD-a).

Kako bi ublažio taj prilično konfrontatan zahtjev sa stranim vladama, Cloud Cloud omogućuje predsjedniku da sklapa recipročne sporazume s "kvalificirajućim" vladama koji bi SAD-u omogućili pristup podacima pohranjenim u tim zemljama bez potrebe da se pridržavaju njihovih zakona o privatnosti.

Kao što Fondacija Electronic Frontier (EFF) ističe, standardi nadzora za predaju podataka putem ovih recipročnih sporazuma:

  • ne ispunjavaju američke zahtjeve za izdavanjem Četvrtog amandmana
  • ne zahtijevaju strane interne ili sudske postupke revizije i
  • ne udovoljavaju američkim pravilima o domaćem nadzoru koje nalaže Zakon o prisluškivanju.

Doista, strana zemlja u kojoj se podaci pohranjuju čak se i ne prijavljuje kada tvrtka mora predati tamo pohranjene podatke.

„Zakon CLOUD također stvara nepravičan dvoslojni sustav. Strane države koje posluju na osnovu izvršnih sporazuma podliježu pravilima minimiziranja i dijeljenja pri rukovanju podacima koji pripadaju američkim građanima, zakonitim stalnim stanovnicima i korporacijama. Ali ta se pravila o privatnosti ne odnose na nekoga rođenog u drugoj zemlji i živi u Sjedinjenim Državama na privremenu vizu ili bez dokumentacije. Ovo odbijanje prava na privatnost za razliku je od ostalih američkih zakona o privatnosti. "

Zaključak

Cloud Act kooptira nadolazeću presudu Vrhovnog suda o Microsoftovom slučaju izričito dajući ovlasti vlade SAD-a za pristup podacima pohranjenim u inozemstvu, istovremeno pružajući pravni okvir koji mu omogućuje da to ne učini uznemirujući druge zemlje.

Ovo je dobit za obje vlade SAD-a i partnerske vlade, jer im omogućuje pristup ogromnim podacima koji su trenutno izvan dometa. To je također dobitak za američke tehnološke kompanije, jer im omogućuje da udovolje zahtjevima za takvim podacima bez kršenja međunarodnog prava (i moći da ih odbiju kad to učine).

Krajnji rezultat je veliko širenje ovlasti vlade za nadzor s nižim standardima i zahtjevima nadzora nego što to trenutno zahtijevaju američki, međunarodni i većina lokalnog zakona. To je, dakle, veliki gubitak za obične građane svuda jer se digitalni standardi privatnosti dodatno narušavaju.

Ažuriraj

Dana 23. ožujka 2018. predsjednik Donald Trump potpisao je zakon o državnoj potrošnji u iznosu od 1,3 bilijuna dolara - što uključuje i CLOUD-ov zakon. U izjavi EFF je rekao:

"Nemojte pogriješiti - govorili ste. Poslali ste e-poštom svoje predstavnike. Rekli ste im da štite privatnost i odbace Zakon o CLOUD-u, uključujući i sve napore da se to poveže sa obaveznim donošenjem računa o potrošnji. Učinili ste svoj dio. Vodstvo Kongresa - pregovori iza zatvorenih vrata - nije uspjelo.

Zbog ovog neuspjeha, američka i strana policija imat će nove mehanizme za oduzimanje podataka širom svijeta. Zbog ovog neuspjeha, vaše privatne poruke e-pošte, vaši internetski chatovi, vaš Facebook, Google, Flickr fotografije, vaši snimci Snapchat, vaši privatni životi na mreži, vaši trenuci dijeljeni digitalno između samo onih u koje imate povjerenja, bit će otvoreni za provedbu zakona bez naloga. i s nekoliko ograničenja za upotrebu i razmjenu podataka. Zbog ovog neuspjeha, američki će zakoni biti zaobiđeni na tlu SAD-a."

Kreditna slika: Po horoskopu / Shutterstock.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me