Razbijajući vijesti s velikim posljedicama za VPN industriju, Europski sud pravde (ECJ), najviši sud u EU, jutros je proglasio Direktivu o zadržavanju podataka na nivou cijele EU nevažećom s razloga što,


„Zahtijevajući zadržavanje tih podataka i dopuštajući nadležnim nacionalnim tijelima pristup tim podacima, direktiva se posebno ozbiljno miješa u temeljna prava poštovanja zaštite osobnih podataka u privatnom životu. Nadalje, činjenica da se podaci čuvaju i naknadno koriste bez informiranja pretplatnika ili registriranog korisnika u osoba će stvoriti osjećaj da su njihovi privatni životi predmet stalnog nadzora. "

Yay! Nismo često čuti dobre vijesti kada je u pitanju nadzor vlade, ali ova presuda je sjajna. DRD je bio zlokoban i drakonski zakon koji se provodi kroz čitavu EU zakonodavstvo progutali su snažni interesi vlade SAD-a i Velike Britanije nakon bombardovanja Londona 11. rujna i 7/7, i izvan ekstremno restriktivnih zemalja koje kontroliraju militaristički režimi (poput Kina i Iran) bilo je to najviše upada vlade u dosadašnji osobni život građana.

Zahtijevalo je da svi davatelji internetskih usluga i davatelji komunikacija čuvaju podatke najmanje 12 mjeseci, uključujući dovoljno podataka za:

  • ući u trag i identificirati izvor komunikacije
  • ući u trag i identificirati odredište komunikacije
  • odrediti datum, vrijeme i trajanje komunikacije
  • prepoznati vrstu komunikacije
  • prepoznati komunikacijski uređaj
  • identificirati lokaciju opreme za mobilnu komunikaciju

To u praksi znači da se vodi evidencija o svim telefonskim pozivima, SMS porukama i e-mailovima koji su upućeni i primljeni, i na sve posjećene web stranice, kao i na sve one građane EU koji su podvrgnuti ovom masovnom upadu u privatnost bez obzira na to sumnjaju li ili ne kriminal.

Pojedinosti o tome tko može pristupiti tim podacima razlikuje se od zemlje do zemlje (na primjer, u Velikoj Britaniji je velik broj organizacija dobio pristup s vrlo malo pravosudnog nadzora), ali općenito moraju biti dostupne 'nadležnim' nacionalnim tijelima u određenim slučajevima, „u svrhu istrage, otkrivanja i kaznenog gonjenja teških kaznenih djela koja je definirala svaka država članica u svom nacionalnom zakonodavstvu”.

Neke zemlje, poput Belgije, Njemačke i Češke, pružile su oštar otpor Direktivi i nikada nisu zaobišle, usprkos snažnom pritisku EU, na njezinu primjenu..

Jesu li dobavljači VPN-a vezani za DRD nešto od sive zone koja nije u potpunosti obuhvaćena izvornim tekstom zakona, pa je na pojedinačnim vladama padalo da odluče hoće li ih izričito uključiti kad su prenijele Direktivu u nacionalno zakonodavstvo. Većina je to učinila, iako su neke (osobito Švedska, Nizozemska i Rumunjska) izuzele davatelje VPN-a iz primjene Direktive. VPN davatelji diljem Europe možda su sada u mnogo jačem položaju da nude uistinu usluge „bez zapisa“.

Današnja presuda uslijedila je nakon što je irska organizacija za digitalna prava izdvojila 2006. godinu direktivu i, ako joj dopuste, predstavlja značajnu presudu koja će zaštititi građane EU od nametljivih vladinih špijuniranja,

„Sud nalazi da Direktiva ne predviđa dovoljne zaštitne mjere kako bi se osigurala učinkovita zaštita podataka od rizika zlouporabe i protiv bilo kakvog nezakonitog pristupa i uporabe podataka..

Ti podaci, uzeti u cjelini, mogu pružiti vrlo precizne podatke o privatnom životu osoba čiji se podaci čuvaju, poput navika u svakodnevnom životu, stalnih ili privremenih mjesta prebivališta, svakodnevnih ili drugih kretanja, provedenih aktivnosti, društvenih odnose i društveno okruženje.

Sud smatra da, zahtijevajući zadržavanje tih podataka i dopuštajući nadležnim nacionalnim tijelima pristup tim podacima, Direktiva se posebno ozbiljno miješa u temeljna prava na poštivanje privatnog života i zaštitu osobnih podataka..

Nadalje, činjenica da se podaci čuvaju i naknadno koriste bez informiranja pretplatnika ili registriranog korisnika vjerojatno će u dotičnih osoba stvoriti osjećaj da su njihovi privatni životi predmet stalnog nadzora.

Sud smatra da je, usvajanjem Direktive o zadržavanju podataka, zakonodavno tijelo Europske unije premašilo ograničenja nametnuta u skladu s načelom proporcionalnosti. "

TJ McIntyre, predsjednik Digital Rights Ireland-a, pozdravio je odluku,

„Ovo je prva procjena masovnog nadzora vrhovnog suda od objava Snowdena. Presuda ECJ-a zaključuje da je neprihvatljivo nadgledanje cijelog stanovništva neprihvatljivo u demokratskom društvu. "

Iako je EJC najviši sud u EU, vrlo sumnjamo da je ovo posljednje što ćemo čuti o Direktivi o zadržavanju podataka, pa će biti praćeni događaji s velikim zanimanjem.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me