dijete traži internet


Državna tužiteljica u New Yorku Barbara D. Underwood u utorak je putem priopćenja za javnost objavila da je zakletva Verizon, koja zauzvrat posjeduje AOL i Yahoo, složila platiti nagodbu u iznosu od 4,95 milijuna dolara zbog kršenja saveznog zakona o privatnosti djece.

Ispitivanjem AOL-ovih praksi s oglasnim prostorom između listopada 2015. i veljače 2017. otkriveno je da je AOL proveo najmanje 1,3 milijarde aukcija za oglasne prostore namijenjene djeci mlađoj od 13 godina..

Dječji zakon o zaštiti privatnosti na mreži ili COPPA usvojen je u Kongresu Sjedinjenih Država 1998. godine kao način zaštite mrežne privatnosti djece mlađe od 13 godina. Zakon izričito zabranjuje praćenje i usmjeravanje djece na mreži u svrhu oglašavanja. Zabranjeno je prikupljati osobne podatke djece mlađe od 13 godina bez izravnog pristanka roditelja. U 2013. zakon je izmijenjen i uključuje kolačiće i IP adrese kao "osobne podatke" zbog mogućnosti web stranica da prate posjetitelje putem takvih podataka.

Istraga AG-a utvrdila je da AOL izravno krši zakon jer je svjesno prodao oglasne prostore oglašivačima na stotinama različitih web stranica namijenjenih djeci mlađoj od 13 godina. U priopćenju za javnost objašnjava se: "Kroz ove aukcije prikupljen je AOL, koristio i otkrio osobne podatke korisnika web mjesta kršeći COPPA, omogućujući oglašivačima da prate i poslužuju ciljane oglase maloj djeci. "Kao rezultat kršenja, tvrtka sada mora platiti rekordnu kaznu u iznosu od 4,95 milijuna dolara, dosad najveća kazna za kršenje zakona COPPA.

Web stranice posjetiteljima često nude ciljane oglase putem tzv. Razmjene oglasa. Ovo u osnovi djeluje kao aukcija kojom oglašavači licitiraju za oglasni prostor na određenoj web stranici. Oglasne burze koriste kolačiće za praćenje ugrađene u preglednik posjetitelja koji mogu sadržavati vrijedne osobne podatke, poput povijesti pregledavanja, osobnih interesa i demografskih podataka. Razmjene zatim te informacije prosljeđuju oglašavačima koji tada mogu postaviti ponude za oglase ciljane izravno na posjetitelja web stranice na temelju podataka sadržanih u kolačiću za praćenje. Aukcija se automatizira i odvija se u djeliću sekunde, omogućavajući prikazivanje oglasa posjetitelju web stranice u stvarnom vremenu.

Web stranice koje su izričito usmjerene na djecu obuhvaćene su COPPA-om, a takva vrsta praćenja i ciljanja oglasa nije dopuštena na takvim web mjestima kako je predviđeno zakonom. AOL je, međutim, opetovano i kontinuirano sudjelovao u tim praksama u izravnom kršenju COPPA-e. U priopćenju glavnog tužitelja navodi se: „AOL upravlja s nekoliko razmjena oglasa, uključujući razmjenu slikovnih oglasa, nazvanih„ prikazni “oglasi. Donedavno AOL-ova razmjena oglasa za prikazne oglase nije bila u mogućnosti provesti licitaciju u skladu sa COPPA na kojoj su sudjelovali treći ponuđači jer bi AOL-ovi sustavi nužno prikupljali informacije od korisnika i te podatke otkrivali trećim stranama. Stoga su pravila AOL-a zabranila upotrebu svoje razmjene prikaznog oglasa na aukcijskom oglasnom prostoru na web lokacijama pokrivenim COPPA trećim stranama. “U priopćenju za javnost navodi se da„ Unatoč tim pravilima, AOL je ipak koristio razmjenu prikaznog oglasa na provesti milijarde aukcija za oglasni prostor na web stranicama za koje je znao da su usmjereni prema djeci mlađoj od 13 godina i podliježu COPPA. "

U drugom kršenju zakona, utvrđeno je i da AOL postavlja ponude za oglasni prostor preko druge razmjene oglasa i zanemaruje njihovu odgovornost za poštivanje COPPA-e dok licitira za oglase prikazane na web stranicama namijenjenim djeci. "Kada jedna od tih razmjena provede dražbu za oglasni prostor na web mjestu namijenjenom djeci, razmjena prosljeđuje informacije ponuditeljima koji pokazuju da je podložan COPPA. Očekuje se da će ponuđači koji dobivaju ove informacije biti u skladu s COPPA. Prije studenog 2017. AOL-ovi sustavi ignorirali su sve informacije koje je primio od razmjene oglasa što upućuje na to da oglasni prostor podliježe COPPA. Stoga, kad god je AOL sudjelovao i pobijedio na aukciji za oglasni prostor koji pokriva COPPA, njegovi se sustavi ponašali onako kako se obično rade. "

To znači da je AOL potpuno i svjesno ignorirao obavijesti da su dužni poštivati ​​zakon na određenim web mjestima na kojima su postavili ponude. AOL je kršio zakon jer je svaki put kad je osvojio ponudu na web mjestu zaštićenom COPPA i dalje koristio podatke djece kao da je posjetitelj odrasla osoba koja posjećuje web mjesto.

AOL tražilica

Povrh svega, istražitelji su otkrili da je menadžer računa AOL-a u New Yorku svjesno prekršio COPPA u pokušaju da poveća prihod od oglašavanja. Voditelj računa navodno je namjerno postavio račun klijenta na način koji bi kršio zakon u pogrešnom naumu da pomogne tvrtki. Nadalje, upravitelj računa također je svjesno pogrešno informirao klijenta da je razmjena oglasa koju vodi AOL bila u skladu s COPPA-om, iako u stvari nije.

Sve to dodaje ogromnu kaznu za tvrtku, kao i provedbu drugih korektivnih mjera kako bi se osiguralo buduće poštivanje zakona. Na primjer, prt nagodba zahtijeva od AOL-a da „uspostavi i održava sveobuhvatan program usklađenosti s COPPA koji uključuje: imenovanje izvršnog osoblja ili službenika koji će nadgledati program; godišnja COPPA obuka za relevantno AOL osoblje; prepoznavanje rizika koji bi mogli rezultirati kršenjem COLPP-a AOL; osmišljavanje i primjena razumnih kontrola za rješavanje identificiranih rizika, kao i redovito praćenje učinkovitosti tih kontrola; te razvoj i korištenje razumnih koraka za odabir i zadržavanje pružatelja usluga koji se udovoljavaju COPPA. Sporazum također zahtijeva da AOL zadrži objektivnog stručnjaka treće strane za procjenu kontrola privatnosti koju je tvrtka provodila. "

AOL se također složio da će razviti funkcionalnost koja omogućuje operatorima web stranica da jasno odrede COPPA zaštićene web stranice i web stranice putem svoje razmjene oglasa. Pored toga, AOL će proći postupak trajnog brisanja podataka djece koju posjeduje sve dok zakon ne zahtijeva čuvanje tih podataka..

Na kraju, ono što je otkrila ova istraga je otrežnjujući podsjetnik da se djeca lako mogu ilegalno ciljati i pratiti putem interneta. Zaštita internetske privatnosti djece od najveće je važnosti, a jedan od najboljih načina da se to postigne je korištenjem virtualne privatne mreže (VPN) pri svakom korištenju Interneta.

Vrhunski VPN može se koristiti za potpuno šifriranje bilo koje korisničke mrežne komunikacije na način koji onemogućava ovakvu vrstu praćenja i ciljanja. VPN se lako može instalirati i koristiti na bilo kojem uređaju pojedinačno ili se može postaviti na VPN usmjerivač koji će zaštititi sve uređaje povezane putem usmjerivača automatski bez konfiguriranja softvera na svakom uređaju. VPN olakšava sigurno i privatno pretraživanje interneta i odličan je način da roditelji osiguraju privatnost svoje djece na mreži.

Kada se sve kaže i učini, ostaje činjenica da je upad u dječju privatnost u ime profita neupitno nizak i nešto što zaslužuje žestoko kažnjavanje. Možda će ovo rješenje donijeti poruku kući da tvrtke imaju moralnu i pravnu obvezu zaštite privatnosti djece, a ta obveza ima prednost nad bilo kojim drugim poslovnim interesom.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me