sluša li vas Amazon odjek?


Sudac iz New Hampshirea izdao je naredbu Amazonu da preda snimke s uređaja Echo koji bi potencijalno mogli biti ključni dokazi u slučaju dvostrukog ubojstva iz države New Hampshire protiv Timothyja Verrill.

Negdje između 27. i 29. siječnja 2017., tužitelji tvrde da je Verrill izudarao dvije žene na smrt u kući u Farmingtonu, New Hampshire. Christine Sullivan i Jenna Pellegrini pronađeni su nekoliko dana kasnije pod katranom u dvorištu imanja s oružjem za ubojstvo zakopčanim u blizini njihovih tijela. Verrill je optužen za dvije tačke ubojstva prvog stupnja i izjasnio se da nije kriv u pogibijama. Trenutno sjedi u zatvoru i čeka da njegovo suđenje započne na proljeće sljedeće godine.

Ključ slučaja države protiv Verrilla mogao bi itekako biti audio sadržaj sadržan na Amazonovim poslužiteljima s uređaja Echo smješten u kuhinji kuće u kojoj se pretpostavlja da su se ubojstva dogodila. Amazonovi Echo uređaji opremljeni su glasom aktiviranim Alexa digitalnim osobnim asistentom, koji sluša određene riječi okidača, a zatim počinje snimati zvuk. Ti se audio snimci pohranjuju na Amazonove poslužitelje sve dok ih korisnik ručno ne izbriše. Tužitelji u ovom slučaju nadaju se da je dotični uređaj Echo slušao i snimao što se događa u kući u izravnom vremenskom razdoblju prije, za vrijeme i nakon ubojstava; te da će te snimke sadržavati ključne dokaze za učvršćivanje njihovog slučaja protiv gospodina Verrilla.

Opravdano ili ne?

Prema nalogu suca, država zahtijeva da Amazon preda podatke s uređaja Echo snimljeni od 27. do 29. siječnja 2017. Nalog opravdava zahtjev sljedećom izjavom:

„Sud nalazi da postoji vjerodostojan razlog za vjerovanje da poslužitelji (i) i / ili zapisi koje vodi Amazon.com ili Amazon.com sadrže snimke koje je pametni zvučnik Echo napravio od 27. siječnja 2017. do 29. siječnja 2017. i da je to ti poslužitelji sadrže informacije kojima se identificiraju mobilni uređaji koji su bili povezani s tim pametnim zvučnikom u tom vremenskom razdoblju i da takve informacije sadrže dokaze o zločinima počinjenim nad gospođicom Sullivan, uključujući napad i moguće uklanjanje tijela iz kuhinje u to vrijeme razdoblje od 27. siječnja 2017. do 29. siječnja 2017. "

Ako ove snimke odjeka smještene na Amazonovim poslužiteljima sadrže inkriminirajuće dokaze za koje država sumnja da to čine, to bi se moglo pokazati kao ključni dokaz koji omogućuje tužiteljima da osiguraju presudu u slučaju.

Iako ovaj potencijalni zvučni dokaz može biti od koristi u konačnom služenju pravde u ovom groznom incidentu, on dovodi u pitanje urođene brige o privatnosti povezane s bogatstvom osobnih podataka koje velikim korporacijama pružamo kroz takve usluge aktivirane glasom u neprestanoj potrazi. za udobnost i praktičnost. Amazonovi zvučnici Echo bez sumnje su od izuzetne pomoći u raznim situacijama. Koristeći samo svoj glas, možete narediti Alexa preko svog zvučnika Echo da vam prognozira vremensku prognozu, provjeri svoj bankovni račun, reproducira vašu omiljenu glazbu, naruči vam pizzu ili vam čak ispriča neki vic. Iako ovo apsolutno može biti prigodno i ponekad zabavno, važno je napomenuti da ovi uređaji od korisnika uvijek slušaju i prikupljaju sve vrste osobnih podataka..

Ne slušamo ... iskreno

To je reklo, iako Echo zvučnici mogu neprestano slušati sve dok je mikrofon uključen, prema Amazonovom Alexa FAQ-u Alexa, „Echo uređaji dizajnirani su tako da otkriju samo vašu odabranu riječ (Alexa, Amazon, Computer ili Echo). Uređaj prepoznaje budnu riječ identificirajući zvučne obrasce koji odgovaraju riječi budnosti. Nijedan audio ne sprema se niti šalje u oblak ako uređaj ne prepozna budnu riječ (ili se Alexa aktivira pritiskom na gumb). "

Ovo je uvjerljiv podatak za korisnike Echo-a, što ukazuje da imaju potpunu kontrolu nad onim što je, a što nije, a ne pohranjuju se i pohranjuju na Amazonovim poslužiteljima. Korisnici odjeka imaju mogućnost i kroz povijest snimanja glasa i trajno izbrisati bilo koje snimanje. To se, međutim, može pokazati problematičnim za tužitelje u ovom slučaju, jer će se oni baviti postojanjem snimaka koji možda neće biti dostupni ili postoje.

Možda je ohrabrujuće tužitelje, s druge strane, da su postojala izvješća drugih slučajeva uređaja s omogućenom Alexa koji bilježe više od onoga što očekuju njihovi korisnici. Ponekad Echo uređaji mogu pogrešno protumačiti "budnu riječ" ili drugu naredbu i započeti snimanje čak i kad korisnik ne namjerava snimiti. Svako takvo nenamjerno snimanje na uređaju Echo u središtu ovog slučaja moglo bi biti od koristi za kazneno gonjenje. Stoga, čak i ako nijedna snimka nije namjerno pokrenuta na dotičnom uređaju, još uvijek postoji šansa da je uređaj snimio druge bitove zvuka koji se mogu pokazati korisnim za slučaj države.

Ova točka također otkriva zabrinjavajuću stvarnost da ti uređaji nisu u potpunosti sigurni i da nisu bez svojih grešaka. Pitanja o privatnosti kod ovih vrsta pametnih uređaja vrlo su stvarna. Usprkos uvjeravanjima kompanije Amazon o zaštiti privatnosti svojih kupaca, stvarno ne možemo biti 100% sigurni u ukupnu širinu osobnih podataka koje prikupljaju i onoga što snimaju putem njihovih pametnih zvučnika.

Glasnogovornik Amazona otkrio je u izjavi Associated Pressu da neće objaviti snimke "bez valjanog i obvezujućeg zakonskog zahtjeva pravilno poslužen." Hoće li se Amazon boriti protiv sučeve naredbe ili će pristati objaviti snimke, ostaje za vidjeti.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me