Skype je popularna usluga razmjene poruka koja se koristi širom svijeta. Unatoč širokoj upotrebi, do sada se Skype često kritizirao zbog neprozirnih mogućnosti sigurnih poruka. Sada će se to promijeniti jer je Skype najavio da će započeti s primjenom Signalnog sigurnog protokola za razmjenu poruka..

Skype će implementirati signalni protokol za sigurno šifriranje poruka za svoje korisnike. Sigurna poruka bit će poznata kao "Privatni razgovori" na Skype platformi. Programeri signala komentirali su:

"Naš je cilj da privatna komunikacija bude jednostavna i sveprisutna. Sa stotinama milijuna aktivnih korisnika, Skype je jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu, a drago nam je da će privatni razgovori u Skypeu omogućiti više korisnika da iskoriste snažna svojstva šifriranja protokola signala za sigurnu komunikaciju. "

Kritizirano u prošlosti

Od kada je Skype prvi put predstavljen, kritičari su se često žalili na tajnost oko njegovog vlasničkog algoritma. Priroda zatvorene arhitekture Skype-ove vršnjačke arhitekture i tehnologije šifriranja znače da je nikada nije pregledala treća strana. To znači da nikada nije dokazano da nema pozadinu koja bi se mogla koristiti za pristup prepiskama.

Nedostatak informacija o tome kako se šifriranje implementira na Skype platformi - kao i nedostatak detalja o tome što se pružaju sigurnosne značajke i implementacije - ostavljaju hladnoću većine sigurnosnih stručnjaka. Srećom, ti su dani prošli. Najnoviji pregled Skypea podržava protokol signala koji je dizajnirao Moxie Marlinspike-ov Open Whisper Systems.


Protokol signala potvrđuje Edward Snowden koji je ranije citiran rekao "upotrebljava bilo što pomoću Open Whisper Systems". Također je podržana Laura Poitras, novinarka Oscara koja proizvodi nagrađivani film Citizenfour:

"Signal je najslabilniji alat za šifriranje koji imamo. Besplatno je i recenzirano. Potičem ljude da ga koriste svaki dan. "

Slika građanina

Najpopularniji protokol

Kao što vidite, Signalu se vjeruje - što je razlog njegovih visokih stopa prikupljanja poruka. Trenutno se radi o protokolu koji se koristi kodiranim porukama u Whatsapp-u, Facebookovom Messengeru, Google Allo-u i vlastitom signalu glasnika Open Whisper-a. Microsoft je rekao o svojoj odluci da implementira protokol signala:

"Znamo da je dodatna zaštita važna jer dijelite osjetljive informacije putem Skypea, pa smo oduševljeni što možemo najaviti pregled cjelovitih šifriranih privatnih razgovora koji su sada dostupni za Skype Insidere.

"S privatnim razgovorima, možete krajnje do kraja šifrirati Skype audiopozive i slati tekstualne poruke ili datoteke poput slika, zvuka ili videa, koristeći industrijski standardni protokol signala Open Whisper Systems. Sadržaj ovih razgovora bit će skriven na popisu chatova, kao i u obavijestima kako bi podaci koje dijelite privatni. "

Whatsapp enkripcija

Privatno i sigurno?

Značajka Privatni razgovor omogućit će korisnicima Skypea da rade privatne tekstualne poruke, audio pozive i prijenose datoteka, koristeći krajnje šifriranje za koje se vjeruje da treće strane nemaju pristup. To ne uključuje pristup Microsofta, Signal / Open Whisper, kao i vladine agencije.

Iako nemamo definitivan dokaz da vladine obavještajne agencije nisu uspjele prodrijeti do Protokola signala, imamo puno nevjerojatnih posrednih dokaza. U ožujku prošle godine britanska vlada pozvala je da se teroristički napad smjesti u Whatsapp nakon terorističkog napada u Londonu. U rujnu 2017. objavljeno je da je Whatsapp odbio suradnju s britanskom vladom.

Gchq signalni protokol

To podrazumijeva da GCHQ - britanska verzija NSA - ne može prodrijeti kroz signalni protokol. Zbog bliskog radnog odnosa između GCHQ-a i njegovih američkih kolega CIA-e i NSA-a, obično se misli da su Signal neprobojni i od strane tih sigurnosnih snaga. Barem teoretski, to Signal čini najsigurnijim dostupnim protokolom za razmjenu poruka.

Naravno, moguće je da su obavještajne agencije prekršile protokol signala koristeći novootkrivene nedostatke CPU-a Meltdown i Spectre. U stvari, ranije je otkriveno da je Intel možda američkim obavještajnim agencijama pružio stražnju masku u svoj softverski procesor. Ako su Meltdown i Spectre dokazi za to, onda su moguće da su obavještajne agencije (a možda čak i kibernetički kriminalci) hakirali ključeve šifriranja koji su privremeno pohranjeni u memoriji. Međutim, za sada je to čisto nagađanje i nema nikakvih konkretnih dokaza da su se Meltdown i Spectre iskorištavali u divljini..

Unatoč toj mogućoj ranjivosti (koja se odnosi na sve šifrirane ključeve koji se privremeno pohranjuju u memorije jezgara za koje se pretpostavljalo da su sigurne), Signal ostaje vodeći protokol šifriranja privatnog glasnika u industriji. Također je vrijedno napomenuti da su spomenuti nedostaci CPU-a iskoristivi samo pomoću zlonamjernog softvera koji je uspješno implementiran na žrtvin stroj..

Skype signal

Kada je signal dostupan na Skypeu?

Za sada su privatni razgovori dostupni samo u insajderskoj verziji Skypea. Verzija Universal Skype platforme Skype (preferirana verzija za Windows 10) trenutno ne podržava signalni protokol. Međutim, verzije insajdera na radnoj površini za sve platforme (Windows, Android, iOS, OS X i Linux) sada implementiraju novu značajku.

Nažalost, protokol signala još nije implementiran za videopozive. Međutim, dobra vijest je da se to u nekom trenutku u budućnosti može promijeniti. Otvoreni Whisper Systems uspješno implementira protokol za video poruke u svom vlastitom messengeru. Iz tog razloga, nadamo se da će jednom posljednji krug ažuriranja biti testiran i stabilan unutar Skype klijenta - video poruke također mogu dobiti nadogradnju. Morat ćemo pričekati i vidjeti.

Vpn zaključavanje

Kako savladati Skype blokove

Zanimljivo je da je vrijeme nadogradnje Skypea došlo istodobno kada je došlo i do prestanka upotrebe Skypea u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. UAE je tek posljednja na dugom popisu zemalja koje blokiraju Skype. Platforma je trenutno zabranjena u Kini, Omanu, Siriji, Turskoj, Maleziji, Kuvajtu, Kataru, Paragvaju, Gvajani s ograničenim blokovima u oko 30 zemalja. Tvrdi se da je zabrana zaustaviti ljude zaobilazeći redovne telekomunikacijske mreže radi besplatnih poziva.

Za sve koji žele deblokirati Skype sigurno i privatno: VPN je najbolja opcija. Virtualna privatna mreža dopušta svakome da se pretvara da je u drugoj zemlji. To im omogućuje i pristup i preuzimanje Skype softvera i privatnu upotrebu VoIP usluge. Najbolji VPN-ovi za Skype također pružaju prigušenje VPN-a za dobivanje oko ISP vatrozida.

Mišljenja su pisca vlastita.

Kreditna slika naslova: Castleski / Shutterstock.com

Bonusi slike: Ink Drop / Shutterstock.com, Gil C / Shutterstock.com, JA NIKOM / Shutterstock.com, Alexander Yakimov / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me