Vlada planira instalirati kamere povezane sa središnjom bazom podataka za prepoznavanje lica na više od 100.000 lampiona u Singapuru sljedeće godine alarmirali su aktiviste za zaštitu privatnosti.

VPN za Singapur

Taj potez dolazi kao dio projekta "Lamppost-as-a-Platform" (LaaP), koji je i sam dio šire inicijative usmjerene na poboljšanje života građana kroz tehnologiju. Pod nazivom "Smart Nation", ovaj projekt nadgleda vladina agencija GovTech, koja je početkom ove godine Reutersu potvrdila da:

"Kao dio pokusa LaaP, mi testiramo razne vrste senzora na lampicama, uključujući kamere koje mogu podržati mogućnosti prepoznavanja lica. Te se mogućnosti mogu koristiti za provođenje analitike mnoštva i pružanje potpore daljnjim istragama u slučaju terorističkog incidenta."

Ostali senzori smješteni na stupovima svjetiljki imaju za cilj nadzirati kvalitetu zraka i razine vode te prikupljati podatke koji mogu pomoći urbanističkom planiranju, poput brojeva pješaka i električnih skutera..


GovTech je pozvao tvrtke da daju ponude za novu tehnologiju, uz nadu da će se ova cjelina predstaviti sljedeće godine.

Kao i kod gradova poput Londona i New Yorka, video nadzor je već opsežan Singapur, do te mjere da je sveprisutan. Ali upotreba softvera za prepoznavanje lica zabrinjava, iako možda nije iznenađenje na mjestu koje se često opisuje kao "policijska država".

No, je li Singapur policijska država?

Odgovor na to donekle ovisi o tome kako definirate „policijsko stanje“. Singapur je žestoko postavljen u policiju, ima stroge zakone koji reguliraju ono što je i što nije dozvoljeno u javnosti, a strogo ograničava slobodu govora (posebno kada je riječ o vladajućoj Stranci narodne akcije, koja je na vlasti otkako je Singapur postigao neovisnost 1959.).

S druge strane, stope kriminala izuzetno su niske, a terorizam gotovo nepoznat (unatoč prijetnji da će se terorizam koristiti kao opravdanje za inicijativu za prepoznavanje lica na LaaP-u). Policija se ne miješa u one koji se pokore zakonu i sami su vezani strogim zakonima i pravilima ponašanja.

Cenzura i političko ugnjetavanje

Na tehničkoj razini, Singapurska uprava za razvoj medija (MDA) vodi politiku „laganog dodira“, a kada je Inicijativa OpenNet testirala 100 web lokacija za koje se smatra da su blokirane, utvrdilo je da je samo sedam, sve koje se odnose na pornografiju, u stvari filtrirano.

Činjenica da su web stranice, uključujući sex.com, playboy.com i penthouse.com, vrlo odmjerene, nagovještavaju da su blokovi uspostavljeni kako bi napravili poantu, a ne kao ozbiljan pokušaj cenzure..

Međutim, koristeći niz zakona, uključujući Zakon o novinama i tiskarima, Zakon o kleveti, Zakon o unutarnjoj sigurnosti (ISA), Zakon o oplemenjivanju i članke iz Kaznenog zakona, vlada (uz pomoć pravosuđa koja " sustavno vraća presude u korist vlade ”) brzo se cilja na političke neistomišljenike i kritičare članova PAP-a.

Opravdava takvu agresivnu cenzuru navodeći snažni etnički i religijski spoj Singapura, što je u prošlosti dovodilo do poremećaja i nereda (ali nema incidenata koji se mogu klasificirati kao "teroristički").

Pored ovih mjera, svi davatelji internetskih usluga i internetski pružatelji sadržaja (ICP) za koje regulatorno tijelo za razvoj medija (MDA) utvrdi da su političke stranke ili "uključene u širenje, promociju ili raspravu o političkim ili vjerskim pitanjima koja se odnose na Singapur" moraju se registrirati s MDA.

Registracija uključuje predaju obveznice za izvedbu u iznosu od 50 000 američkih dolara i pristanak na uklanjanje materijala koji MDA smatra uvredljivim ili politički osjetljivim u roku od 24 sata. Zabrinjavajuće, to uključuje i „materijal [koji] zagovara homoseksualnost ili lezbejstvo“, što može dovesti do daljnje viktimizacije i cenzure LBGT zajednice.

Rezultat korištenja netehnoloških mjera za suzbijanje političkih, vjerskih ili etničkih neslaganja ili sadržaja doveo je do široko rasprostranjenog oblika samocenzure. Većina ljudi, vođena pomalo nejasno definiranim, ali službeno priznatim markerima izvan granica (OB markeri) koji označavaju koje su teme dopuštene za javnu raspravu, odlučila je ograničiti opseg svog priloga na osjetljivim pitanjima.

Pomak u fokusu?

Oni koji brane jaku policijsku prisutnost u Singapuru često ukazuju na činjenicu da vlada ne progoni niti cilja ciljeve zakona koji poštuje građane. Zapravo, Singapur je jedan od najsigurnijih gradova na svijetu oko kojeg se može šetati!

Međutim, korištenje tehnologije prepoznavanja lica za širu javnost znači da će vlada od sljedeće godine provoditi široki nadzor nad običnim građanima koji se pridržavaju zakona i koji se bave svakodnevnim poslovima.

To je nešto što nikada prije nije učinio. Dugo je surađivala sa SAD-om i Australijom u njihovim globalnim programima nadzora Five Eyes pružajući im pristup međunarodnim kablovskim internetskim kablovima koji prolaze kroz gradsku državu. Ali to nije isto što i pokrivač špijunira svoje građane.

morske tajne

Većina stanovnika Singapura izgleda nimalo zabrinuta zbog onoga što bi moglo shvatiti kao zloban pomak u fokusu, umjesto što vladu gledaju kao čvrstu, ali dobroćudnu ruku. No, hoće li živjeti u dobro uređenoj utopiji ili u onom na kraju pozlaćenom kavezu nadgledanom od strane zlobne vlade velikog brata, ostaje za vidjeti.

Kreditna slika: Prasit Rodphan / Shutterstock

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me