Pojavile su se vijesti da se potrošači koji koriste sigurnosne kamere za pametni dom tvrtke Amazon Ring mogu nehotice izlagati ukrajinskim programerima.


Zvona na vratima prstena trebaju ljudima pružiti sigurnost i praktičnost. Uređaji pametne kuće opremljeni su HD videom od 720p, dvosmjernom funkcijom razgovora, detektorom pokreta i aktivnom WiFi vezom.

Ove značajke omogućuju potrošačima da gledaju svoje domove daljinski, čak i koristeći značajku razgovora kako bi spriječili neželjene posjetitelje. Ono što vlasnici kamera Amazon Ring možda ne shvaćaju jest da su njihovim snimkama mogli pristupiti i zaposlenici koji rade u laboratoriji za razvoj softvera u Ukrajini.

Zvoni na vratima

Zastrašujuće prakse privatnosti

Amazon prodaje svoj asortiman minijaturnih kamera kao način stvaranja virtualnog sigurnosnog polja za bilo koji dom. Kamere, koje se mogu kupiti ne samo u obliku zvona na vratima - već i kao minijaturne kamere koje se mogu postaviti oko kuće - reklamiraju se kao visina sigurnosti u kući. Omogućuju potrošačima da preko interneta nadgledaju ono što se događa unutar i izvan njihove kuće.

Zviždači s unutarnjim poznavanjem prakse tvrtke otkrili su da je 2016. Ring navodno timu sa sjedištem u Ukrajini dao potpuni pristup pohrani u oblaku koji sadrži svaki video feed za svaku Ring kameru u svijetu. Godinu dana kasnije, Ring je kupio Amazon za 853 milijuna dolara.

Zvoni na vratima AmazonPrimjer oglasa Amazon Ring

Neograničen pristup

U članku koji je objavila The Information navodi se da je ukrajinski tim starijem članu osoblja Ringa Jamieu Siminoffu omogućio pristup video zapisima. Prema riječima bivših zaposlenika prstena, Siminoff je želio da tim u Kijevu razvije sustave prepoznavanja lica za zvonjave koje će im omogućiti da prepoznaju kad stranci priđu vratima.

Viši inženjer računalnog vida nazvan Jason Mitura izrazio je zabrinutost zbog toga što neiskusni programeri imaju pristup osjetljivim potrošačkim video feedima. Navodno je Mitura izrazio zabrinutost da bi informacije mogle pasti u pogrešne ruke - što kriminalcima potencijalno dopušta pristup informacijama koje su otkrivale kad su ljudi bili daleko od svojih domova.

Prepoznavanje lica

Prepoznavanje lica pobijeđuje sigurnost

Prema ukrajinskim zviždačima koji su se pojavili, Siminoff je odlučio ignorirati Miturove upozorenja o privatnosti. Obrazloženje da bi bilo mnogo lakše obučiti AI algoritme za dovršavanje zadataka prepoznavanja lica ako bi im se omogućio velik broj videozapisa koji sadrže mnoštvo pojedinačnih lica. To ukazuje da su inženjeri u Ukrajini vjerojatno zahvatili privatnost Ringa.

Štoviše, bivši zaposlenici tvrtke Ring odbili su šifrirati podatke koje su čuvali na svojim poslužiteljima što znači da su videozapisi lako prepoznati i da ih se može pratiti kod pojedinačnih kupaca. To znači da su hakeri mogli pristupiti svim video feedovima koje proizvode Ring kamere.

Povlašteni pristup

Kao da to nije dovoljno, pojavili su se navodi da je starije osoblje Ringa u SAD-u dobilo pristup kompanijskom video portalu za tehničku podršku. Taj je portal osobama omogućio pristup video feedovima uživo bilo kojem kupcu, uz potrebu samo adrese e-pošte. Teoretski, to znači da bi osoblje lako moglo preskakati kuće slučajnih kupaca - ili još gore da potraže one za koje je osobno zanimao.

Istraživanje još uvijek traje

Iako je Ring brzo iznio tvrdnju da su zaposlenici ikada imali pristup video feedovima uživo, istraživanje u Ring Labs u Ukrajini je u tijeku..

Jasno je da su Ringove kamere uvelike poboljšale svoju sposobnost prepoznavanja ljudi. Prije nekoliko godina veliki se broj Ringovih kupaca žalio da im je njihov uređaj Ring dao lažno sigurnosno upozorenje. Prema riječima tih potrošača, zvona na vratima često bi dala lažne prijedloge kada bi mačka prošla pored kamere ili je automobil prolazio pored njihove kuće. Čini se da se broj lažnih pozitivnih rezultata smanjio posljednjih godina - što znači da je nešto poboljšalo Ringeve sustave.

Slika procurila iz unutarnjeg prstenastog dokumenta otkriva kako se kamere treniraju za razlikovanje različitih vrsta objekata.

Kako zvona na vratima prepoznaju predmete

Nadalje, pojavljuju se nedavni Linkedinovi oglasi koji dokazuju da je projekt i dalje aktivan. Oglasi su primijećeni u potrazi za operaterima podataka koji moraju biti u stanju "s velikom točnošću prepoznati i pravilno označiti sve pokretne objekte u videozapisu."

Neadekvatna pravila o privatnosti

Unatoč Ringovim tvrdnjama da nije narušavao privatnost ljudi, u njenoj politici privatnosti postoji odredba koja pruža uvid u njegove mogućnosti prepoznavanja lica. U politici se navodi:

"Možete odabrati korištenje dodatne funkcije u proizvodu Ring koja pomoću video podataka s vašeg uređaja može prepoznati karakteristike lica poznatih posjetitelja."

Nažalost, politika ne spominje ljudske operatore koji rade iza sebe na razvoju i poboljšanju tih sustava prepoznavanja lica. Ovo bi mogao biti samo nadzor, ali svi koji imaju Ring kameru sada će biti svjesni mogućnosti da njihove video snimke neznanci gledaju u laboratoriju u Ukrajini.

VPN neće moći pomoći s ovim problemom, no sjajan je alat za sigurnost podataka na mreži. Za više informacija o tome kako vam VPN može pomoći i popis najboljih usluga, pogledajte najbolju stranicu VPN-a.

Slikovni prilozi: BrandonKleinVideo / Shutterstock.com, metamorwork / Shutterstock.com,

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me