Pidgin je besplatni klijent za razmjenu poruka otvorenog koda koji objedinjuje sve vaše IM račune tako da možete lako razgovarati s prijateljima na mnogim različitim mrežama. Nudi mnogo veću sigurnost od većine drugih klijenata za razmjenu poruka, posebno kada se koristi s OTR dodatkom, a također podržava velik broj dodataka trećih strana za proširenje njegove funkcionalnosti.


Pidgin je klijent koji objedinjuje sve vaše račune za automatsko slanje poruka pa su za njegovo korištenje potrebni jedan ili više IM računa. Pidgin vam neće dopustiti da razgovarate preko IM usluga (tj. Da ne možete razgovarati s nekim na AIM-u pomoću vašeg računa za Google Hangouts), ali omogućuje vam upravljanje više računa istovremeno. Sljedeće su IM usluge podržane:

AIM, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Hangouts (bio je Google Talk), Groupwise, ICQ, IRC, MIRC, MSN, MXit, MySpaceIM, QQ, SILC, SIMPLE, Sametime, Yahoo !, i Zephyr.

Dodatak OTR (Off-the Record) posebno je razvijen za Pidgin, iako je kod sada ugrađen u brojne druge klijente (vidi dolje) i omogućuje vam sigurne privatne razgovore nudeći:

  • Šifriranje - pomoću AES enkripcije i SHA-1 hash funkcije, tako da nitko ne može pročitati vašu poruku
  • Ovjera - kako biste bili sigurni da je osoba na drugom kraju ona koja mislite da jesu
  • Deniability - poruke nisu digitalno potpisane. To znači da treća strana ne može provjeriti treću stranu nakon završetka razgovora, pa se stoga koristi da se dokaže da ste ih napravili. Tijekom razgovora, zajamčeno vam je da su sve poruke poslane ili primljene autentične i nepromijenjene
  • Savršena tajna naprijed - u ovom članku detaljno raspravljamo o PFS-u, ali to u osnovi znači da je svaki razgovor osiguran pojedinačno, pa ako su vaši ključevi ugroženi, ugrožen je samo taj jedan razgovor (a ne bilo koji prethodni)..

Alternativa Pidgin + OTR

Pidgin i OTR dodatak dostupni su za Windows i Linux, a Windows korisnici mogu isprobati i Miranda IM, koji također podržava OTR dodatak. Korisnici Maca imaju Adium koji ima ugrađen OTR, a korisnici bilo koje platforme (Windows, OSX, Linux, iOS ili Android) mogu koristiti Gibberbot. Gibberbot je razvio The Guardian Project, a izvorno podržava OTR.

Postavljanje Pidgin-a i OTR-a

1. Slijedite veze na web stranici Pidgin za preuzimanje Pidgin klijenta. Instalirajte, ali nemojte ga pokretati (ako ga pokrenete onda provjerite je li zatvoren kada instalirate OTR dodatak).

2. Preuzmite i instalirajte OTR dodatak.
3. Pokrenite Pidgin. Kada prvo pokrenete program, od vas će se zatražiti da konfigurirate svoj prvi račun za IM, pa kliknite "Dodaj".

pid 1

4. Odaberite uslugu koju želite koristiti i ispunite potrebne pojedinosti (koje se malo razlikuju za svaku uslugu). Pridružit ćemo se Google Talk-u (koji je nedavno preimenovan u Google Hangouts). "Lokalni pseudonim" jednostavno je nadimak i nije obavezan. Kada završite, kliknite "Dodaj".

pid 2

Sada biste trebali vidjeti sve svoje IM prijatelje na popisu "Prijatelji". Nove se dodaju odlaskom u Buddies -> Dodajte Buddyja i slijedite čarobnjaka. Ako bi drugi mogli pristupiti vašem računalu, nikada ne biste trebali označavati "Zapamti lozinku".

pid 3

Pidgin je sada spreman za upotrebu kao običan klijent za razmjenu poruka.

Konfigurirajte OTR dodatak

Obje strane u razgovoru moraju imati instaliran i omogućen OTR dodatak. Ako osoba kojoj šaljete poruku nema dodatak instaliran i omogućen, dobit će poruku koja ih upozorava na činjenicu, zajedno s vezom na OTR web mjesto.

pid 8

1. Omogućite dodatak odlaskom na Alati -> Dodaci.

pid 4

Pomičite se po popisu dok ne vidite "Poruke bez snimanja", potvrdite potvrdni okvir, kliknite ime dodatka i odaberite "Konfiguriraj dodatak".

pid 5

2. Stvorite jedinstveni privatni ključ. Da biste to učinili, jednostavno pritisnite gumb "Generiraj". Za maksimalnu sigurnost prvo biste trebali osigurati da su označene opcije "Automatski pokreni privatno slanje poruka" i "Ne prijavi OTR razgovore..

pid 6

Nakon dovršetka generiranja tipki kliknite "U redu" i sada možete vidjeti otisak prsta (dugačak niz slova i broja koji se koriste za identifikaciju ključa).

pid 7

Sada imate privatni ključ za svoj račun koji će se koristiti za šifriranje razgovora. Zapamtite da vaš prijatelj mora izvesti i ove korake.

3. Potvrdite privatni razgovor. Dvaput kliknite na Buddyja s kojim želite privatni razgovor i vidjet ćete gumb "Nije privatan" istaknuto crvenom bojom. Kliknite ovaj gumb i odaberite "Pokreni privatni razgovor".

pid 10

Zaslon za Razgovor sada će izgledati ovako ...

pid 11

Sada možete poslati svoj kontakt, a sve poruke bit će privatne i šifrirane. Međutim, još niste potvrdili identitet ako vaš prijatelj (koji bi mogao biti impozitor).

4. Potvrdite identitet svog prijatelja.

Postoje tri načina za potvrdu da je vaš Pidgin prijatelj onaj koga mislite. "Pitanje i odgovor", "Zajednička tajna" ili "Ručne metode provjere otisaka prstiju". Sve metode zahtijevaju komuniciranje s vašim Buddym pomoću druge metode komunikacije s Pidginom. Najbolje je osobno, ali dobra poruka je šifrirana i PGP adresa. Često se preporučuje telefonski razgovor, ali zahvaljujući NSA-inom opsežnom programu za nadzor telefona, mislimo da je to najbolje izbjeći.

Kliknite gumb izbornika OTR i odaberite "Autentični prijatelj".

pid 12

Odaberite metodu koju želite koristiti za provjeru autentičnosti vašeg Buddyja.

  • Pitanje i odgovor - vaš prijatelj mora točno odgovoriti na pitanje
  • Zajednička tajna - ovo je vjerojatno unaprijed dogovorena lozinka ili fraza
  • Ručna provjera otisaka prstiju - pomoću drugog oblika komunikacije provjerite odgovaraju li se otisci prstiju jedan za drugim.

Odgovori moraju biti točni (uključujući velika slova i razmake) kako bi ih OTR mogao prihvatiti.

Ovdje smo koristili Shared Secret metodupid 13

Od mog prijatelja se traži da unese tajnu (poznatu samo nama)pid 14

Nakon poruke potvrde da je provjera autentičnosti uspješna, sada možemo privatno nastaviti razgovor i osigurati se znanjem da je moj prijatelj ustvari moj prijatelj.pid 16

Zaključak

Pidgin plus OTR puno je jednostavnije postaviti nego reći, slati e-poštu PGP enkripcijom i osigurava privatne razgovore s provjerenim Buddysima za koje se jamči da će ostati privatni. U uporabi je vrlo transparentan, do te mjere da ga gotovo možete zaboraviti da je tamo i, čak i bez OTR funkcionalnosti, izvrstan je način za upravljanje IM kontaktima i ostati u kontaktu s brojnim različitim mrežama.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me