U prosincu 2017. Federalna komisija za komunikacije (FCC) ukinula je američka pravila o neutralnosti mreže. Promjene su stupile na snagu bez izazova od strane Doma u ponedjeljak, 11. lipnja 2018. godine


Nakon glasovanja Senata 16. svibnja o poništavanju odluke FCC-a, mnogi su se nadali da će Parlament slijediti tu namjeru i intervenirati kako bi spasio ovog najosnovnijeg i temeljnijeg stanara interneta. Takve nade, međutim, uvijek su bile poželjna fantazija.

Samo su tri republikanska senatora koji su se pridružili demokratskom odboru bila dovoljna da izvrše glasovanje Senata u korist neutralnosti mreže. U Domu, međutim, republikanci uživaju prednost od 235-193.

Kao rezultat toga, kućni govornik Paul Ryan odbio je uopće zakazati glasanje o tom pitanju. Teoretski, glasanje je moglo biti prisilno da je većina zastupnika Doma potpisala Peticiju za razrješenje. Ali, naravno, u Domu s dominacijom republikanaca takva većina nije postojala. Čak i ako je potpisana peticija za razrješenje, gubitak stvarnog glasa bio je unaprijed zaključen.

Rip mreža Neutralnost

Pa što sad?

Iako je službeno ukinuta, borba za neutralnost mreže još nije gotova. Zaista, postoji niz razloga za nastavak nade.

Otkazivanje neutralnosti mreže vrlo je nepopularno

Vjerojatno najveći razlog za nadu je to što je povlačenje FCC-a u velikoj mjeri na korak od želja većine Amerikanaca. Prema nedavnom istraživanju, 60 posto registrovanih birača (uključujući 63 posto republikanaca) podržava neutralnost mreže. Ranije istraživanje pokazalo je da se 83 posto ispitanika protivilo ukidanju neutralnosti mreže, uključujući 75% republikanskih birača.

Srednjoročni izbori koji bi se trebali održati u studenom ove godine vjerojatno će biti žestoko osporavani, a obrušeni republikanski kandidati sigurni su da su svjesni da bi mogli skupiti dodatne glasove podupirući snažna pravila neutralnosti mreže.

Unatoč svojoj dobro poznatoj antipatiji prema neutralnosti mreže, predsjednik Trump je i nepredvidiv populist koji nije iznad toga da učini svoje okretnjače kako bi svoje pristaše usrećio.

Države se pobune

Pojedine države mogu i prkose presudi FCC-a na saveznoj razini primjenom zakona na državnoj razini za provođenje snažne zaštite neutralnosti mreže.

Washington i Oregon već su donijeli zakone koji uključuju mrežnu neutralnost, a senat države Kalifornija donio je prijedlog zakona kojim će se provoditi vrlo snažne odredbe o neutralnosti mreže. Očekuje se da će prijedlog zakona usvojiti kalifornijska skupština prije nego što krene u postupak ratifikacije guvernera Jerryja Browna.

Pored ovoga, guverner New Yorka Andrew Cuomo pokazao je snažnu potporu neutralnosti mreže, a država razmatra slijeđenje kalifornijskog vođstva.

Vrijedi naglasiti da to nisu obične države. Birači u Washingtonu, Kaliforniji i New Yorku čine 17% ukupnog biračkog tijela u SAD-u. A kamo vode, vrlo je vjerojatno da će je slijediti i drugi. U ovom trenutku, nevjerojatnih 21 država trenutno tuži FCC zbog njegove presude o neutralnosti.

Pravne bitke

Tvrdeći da a "krpež" različiti državni zakoni opterećivat će pružatelje internetskih usluga, FCC je kao dio svog naloga za ukidanje odredio da pojedine države ne mogu donijeti zakonodavstvo kojim se ukida ukidanje. Ako su neki to i učinili, a što je još vjerovatnije, neminovno će dovesti do niza pravnih izazova. Ostaje daleko od toga da li FCC ima zakonske ovlasti za donošenje takve odredbe.

Nadalje, FCC je već predmet manje od 12 tužbi protiv njega, a očekuje se još izazova.

neutralnost mreže

Prosvjednici koji se zalažu za mrežni neutralni skup na ulicama Filadelfije, u subotu, 13. siječnja 2018. godine.

Pa što je najgore što se može dogoditi?

Neutralnost mreže ideja je da svi internetski promet jednako postupaju internetski pružatelji usluga (ISP) i vlade. To znači "ne diskriminirati ili naplaćivati ​​različito prema korisniku, sadržaju, web mjestu, platformi, aplikaciji, vrsti priključene opreme i načinima komunikacije."

To je kamen temeljac inovacija i slobodnog izražavanja na Internetu. Bez neutralnosti mreže Internet jednostavno ne bi bio uspjeh kakav jest. Bez neutralnosti mreže:

 • Davatelji internetskih usluga mogu diskriminirati suparničke usluge. Na primjer, isključivanjem (ili čak blokiranjem) davatelja sadržaja poput Netflixa, Facebooka i Googlea, pružajući korisnicima neograničen, prioritetni pristup njihovim vlastitim uslugama.
 • Inovacija je gušena. Netflix, Facebook i Google vjerojatno mogu priuštiti plaćanje davatelja internetskih usluga za opskrbu povećanom propusnošću za svoje usluge. No, start-up tvrtke to neće moći učiniti. Ovo će učinkovito ostaviti male, inovativne tvrtke mrtve u vodi, a istovremeno ojačati monopolističko okruženje velikih i etabliranih tvrtki na Internetu.
 • Ništa ne sprečava davatelji internetskih usluga da uguše ili čak potpuno cenzuriraju sadržaj na političkim, društvenim ili vjerskim osnovama.
 • Internet će biti fragmentiran na dva ili više "slojeva". Manje imućni kupci bit će ciljani na posebne internetske pakete "kabelskog stila" koji pružaju pristup samo odabranim uslugama. Neograničen pristup internetu bit će dostupan samo onima koji sebi mogu priuštiti plaćanje. To će produbiti digitalni jaz i dovesti do povećane ekonomske i socijalne nejednakosti.

Drugim riječima, veliki će novac biti dopušten voziti se grubo nad interesima običnih ljudi.

Davateljima internetskih usluga ne treba vjerovati

Pristalice FCC-a (uglavnom lobisti za Comcast, Verizon i AT&T) kažu da su takve tvrdnje puka zastrašujuća i da se može vjerovati davateljima internetskih usluga koji su sami regulirali i zaštitili interese svojih kupaca.

Ako ništa drugo, kažu, slobodna tržišna konkurencija osigurat će dobro ponašanje. Napokon, ako kupci ne vole što rade njihovi davatelji internetskih usluga, jednostavno mogu promijeniti ISP.

To može biti točno u urbanim područjima u kojima korisnici interneta doista imaju mogućnost izbora, ali zanemaruju činjenicu da u velikom dijelu ruralne Amerike veliki davatelji internetskih usluga imaju virtualni monopol na pristup internetu. Bez jakih pravila neutralnosti mreže, veliki davatelji internetskih usluga mogu učiniti gotovo sve što žele, a kupci neće imati drugog izbora nego da ih isisaju.

Prije Obaminog zakonodavstva o neutralnosti mreže:

 • U 2005. Sjeverna Karolina ISP Madison River Communications blokirala je VoIP uslugu Vonage jer nije željela da korisnici mogu obavljati besplatne pozive putem interneta.
 • Godine 2007 AT&T cenzurirana Pearl Jam nakon što je glavni pjevač Eddie Vedder kritizirao predsjednika Busha.
 • Između 2007. i 2009. godine AT&T je spriječio Apple da stavi Skype VoIP aplikaciju u App Store.
 • 2009. godine AT&T i Apple također su spriječili kupce da preuzmu aplikaciju Google Voice.
 • Godine 2010. pružatelj DSL-a Windstream Communications počeo je preusmjeravati rezultate pretraživanja upisane u traku Googlea na svoju tražilicu.
 • Davatelj mobilnih usluga MetroPCS u 2011. ponudio je klijentima 4G podatkovni plan koji bi blokirao svaku uslugu streaminga osim YouTubea. Također je blokirao sve VoIP aplikacije na svim planovima.
 • Između 2011. i 2013. AT&T, T-Mobile i Verizon blokirali su Google novčanik. Kupci su umjesto toga bili prisiljeni na korištenje novčanika u kojem su sva tri internetska korisnika posjedovala dionice.
 • 2012. godine AT&T blokirala je Appleova FaceTime aplikacija u korist svog konkurentskog proizvoda.
 • Također u 2012. Verizon je od Googlea zatražio da blokira vezivanje aplikacija koje bi se mogle upotrijebiti za zabranu vezanja u vezi od 20 USD.
 • Godine 2014. AT&Sponzorisana shema podataka omogućila je tvorcima sadržaja da kupe izlaz iz ograničenja podataka postavljenih na AT&T kupci.
 • Iste godine Netflix je sklopio ugovor s Comcastom kako bi prioritetno pružio uslugu streaminga nad drugima.
 • A T-Mobileova inicijativa Music Freedom uklonila je ograničenja podataka s odabranih usluga za streaming glazbe.

Također je vrijedno sjetiti se da su davatelji internetskih usluga koji su tako teško lobirali za zaustavljanje neutralnosti mreže isti oni internetski davatelji koji su u 2017. uspješno lobirali FCC za pravo prodaje ili dijeljenja detaljnih podataka o povijesti web-mjesta i geolokaciji kupaca s oglašivačima i partnerskim tvrtkama..

ProPrivatnost | Analiza

Bitka za neutralnost mreže u Sjedinjenim Državama je mrtva, ali ovaj rat još nije kraj. Ako želite pomoći, tada Borba za budućnost (FFTF) nastavlja svoju misiju da izvrši pritisak na Parlament da poništi odluku FCC-a. Sve što trebate da pomognete u ovoj borbi dostupno je ovdje.

Bonus slike: ljubaznošću FutureGravestone.com.

Kreditna slika: Autor Michael Candelori / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me