Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) prkosila je savjetima stručnjaka i željama većine Amerikanaca. Na potez koji služi samo za jačanje zadataka da veliki davatelji internetskih usluga već pružaju pristup internetu, predsjednik FCC-a i bivši zaposlenik Verizon-a Ajit Pai su nanijeli smrtni udar na neutralnost mreže u SAD-u..


Obnavljanjem naloga za internetsku slobodu predaju se FCC ovlasti za provođenje neutralnosti mreže Saveznoj komisiji za trgovinu (FTC). FTC se do sada pokazao kao neučinkovit čuvar, s malo zuba kada je riječ o ponudama internetskih pružatelja usluga koji plutaju po predloženim "light-touch, tržišno utemeljenim" pravilima.

Davatelji internetskih usluga poput svinja u blatu

U stvari, čak i izgovaranje „pravila“ gura točku, jer ne čini se da postoje bilo kakve tvrde linije da bi davatelji internetskih usluga prešli. Prema nacrtu Memoranduma o razumijevanju FCC-FTC (MOU), davatelji internetskih usluga zahtijevat će vrlo specifična obećanja da se neće upuštati u određene vrste protukonkurentskog ponašanja ili ponašanja protiv potrošača.

Ako prekrše ta obećanja, FTC će moći poduzeti mjere protiv njih zbog obmanjivanja potrošača. Međutim, kako su primijetili Nilay Patel iz The Vergea i bivši savjetnik FCC-a Gigi Sohn, to se malo vjerojatno neće dogoditi.

Tvrtke stalno mijenjaju svoje uvjete pružanja usluge bez uključivanja FCC-a. Iako je intervenirao, FTC može reagirati samo nakon što je šteta već učinjena. Kako je za Ars Technica rekao povjerenik FCC-a Mignon Clyburn,

„Sporazum objavljen danas između FCC-a i FTC-a zbunjujuće je, neumoran, reakcionarni um: pokušaj da se riješe slabosti u prijedlogu predsjedavajućeg kojim se ukidaju FCC-ova pravila o neutralnosti u 2015. godini. Prije dvije godine, FCC je s FTC-om potpisao mnogo širi sporazum o potrošačima koji već pokriva to pitanje. Nema razloga da se ovo učini opet, osim kao PR-ov stup dima i ogledala, odvraćajući od planiranog FCC-a da uništi zaštitne mreže neutralnosti kasnije ovog tjedna. "

Najjače govoreći, davatelji internetskih usluga nisu obvezni obećavati da neće blokirati ili zaustaviti internetski promet niti će naplaćivati ​​web stranice i internetske usluge dodatnu naknadu za brzi pristup internetu (uz popratnu implikaciju da će sve usluge koje ne plaćaju brzu traku biti postavljen u sporoj traci).

Što možemo učiniti?

Republikanski FCC pokazao je zapanjujući stupanj koristoljublja i gole pohlepe, na štetu interesa svakog običnog Amerikanca (i uz alarmantne posljedice za potrošače širom svijeta).

Prirodni odgovor mogao bi biti izlazak van i utopiti tugu, ali plakanje u pivu neće spriječiti da vas davatelj internetskih usluga na osovini.!

Koristite virtualnu privatnu mrežu (VPN)

Virtualna privatna mreža alat je za privatnost i sigurnost koji sprječava vašeg davatelja internetskih usluga da vidi što dobivate na mreži. Vaš davatelj internetskih usluga ne može vidjeti vaše podatke jer su šifrirani. Također ne može znati koje web stranice (itd.) Posjetite jer je sva internetska aktivnost usmjerena putem VPN poslužitelja. Vaš ISP može vidjeti samo da ste povezani s VPN poslužiteljem, a ne koje web stranice ili usluge nakon toga posjetite.

A ono što ISP ne može vidjeti, ne može blokirati ili diskriminirati (iako pogledajte „Opasnosti“ u nastavku). Upotreba VPN-a vrlo je učinkovit način suzbijanja poteza vašeg davatelja internetskih usluga kako bi se zaustavio neutralnost mreže.

Molimo pogledajte VPN-ove za početnike radi detaljnijeg objašnjenja kako VPN-ovi rade i što mogu učiniti za vas. Molimo pogledajte i Pet najboljih VPN usluga za naš izbor najboljih VPN-ova. Sve to dobro služi američkim kupcima i učinkovito je osigurati vašu osobnu neutralnost mreže - FCC i FTC su prokleti!

Korištenje VPN-a također će spriječiti davatelja internetskih usluga špijunira u vašoj osobnoj povijesti web pretraživanja i prodaje ga.

opasnosti

VPN-ovi se mogu blokirati

VPN će spriječiti davatelja internetskih usluga blokira ili umanji vaš internetski promet - sve dok ISP ne blokira ili ugasi sav VPN promet. Iako se takav potez može činiti neinicijativnim na strani davatelja internetskih usluga, u stvari se vjerovatno neće dogoditi.

Veliki broj tvrtki oslanja se na VPN tehnologiju kako bi osigurao komunikaciju između ureda i omogućio udaljenim radnicima pristup korporacijskim LAN resursima. Ako ISP-ovi počnu blokirati ili ugasiti sav VPN promet, uslijedio bi kaos i oštetio se korporativni interes.

Dakle, to se neće dogoditi Čak iu vrlo malo vjerovatnom slučaju za to, razvijeni su brojni načini zaobići VPN blokove.

popisa dopuštenih

Veća opasnost je da će internetski pružatelji usluga, umjesto da na crnoj listi VPN-a, početi na popisu odabranih usluga. Kupci će biti ciljani na posebne internetske pakete u stilu "kablovskog" koji pružaju pristup samo odabranim uslugama i web mjestima (ili koji samo omogućuju brz pristup traci).

Svaka usluga koja nije dio paketa bila bi blokirana ili ugašena (usporena). Ovo uključuje VPN-ove, mrežu Tor i proxyje.

Trenutno je ta prijetnja čisto teorijska, što je jednako dobro, jer se vrlo malo može učiniti oko toga.

Nažalost, čini se da su davatelji internetskih usluga u budućnosti željeli ići ovom rutom. Najbolje što kao potrošač možete učiniti kako biste spriječili to je da odbijete plaćanje bilo kojeg paketa koji vam ne daje neograničen i brz pristup internetu.

Zaključak

Kao potrošač imate moć, zato je iskoristite. U međuvremenu, koristite VPN.

Kreditna slika: Autor schistra / Shutterstock.com
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me