Prošli tjedan Ajit Pai i FCC glasali su tri do dva za ukidanje zakona koji štiti neto neutralnost u SAD-u. Rezultat ukidanja tih pravila znači da je budućnost interneta sada u rukama korporativnih subjekata s velikim interesom. Ishod glasanja FCC-a došao je bez šoka. Zašto? Budući da je šef FCC-a Ajit Pai nekada bio odvjetnik tvrtke Verizon - jednog od najvećih pružatelja internetskih usluga (ISP) u SAD-u..


Pa što znače promjene? Bez primjenjivih pravila o neutralnosti mreže, postaju legalni da internetski pružatelji usluga mogu započeti s ugađanjem određenih web stranica ili usluga. Ti davatelji internetskih usluga mogu nastaviti naplaćivati ​​korisnike za njihove internetske usluge, dok im se također omogućuje namjerno usporavanje određenih usluga velike propusnosti..

Na primjer, strujanje videozapisa na Netflixu ili Youtubeu moglo bi postati bolno sporo ako internetski korisnici ne plate poseban plan za strujanje dodataka. Isto tako, usluge internetskih igara mogu postati sporije ako se ne plati posebna naknada za njihov rad. Zapravo, davatelji internetskih usluga teoretski bi mogli ugasiti bilo koju web stranicu koju žele stvoriti korporacijsku cenzuru koja masovno obojava ono što građani SAD-a mogu vidjeti na mreži.

Na primjer, prije izbora bi se mogla zalagati politička stajališta. U stvari, to bi stvorilo onu političku situaciju kakvu smo navikli viđati u Rusiji ili Turskoj - dopuštajući političarima da odaberu korporativno financiranje, a istovremeno oboji ishod izbora koristeći propagandu i cenzuru..

Ovo može zvučati kao zaplet u nekakav zloslutni distopijski film. Međutim, zabrinjavajuća je stvarnost da Zapad već oponaša zabrinjavajuće negativne atribute političkih režima koje bi prije deset godina oštro kritizirali. Privatnost se ruši, cenzura postaje plodna, a propaganda ili "lažne vijesti" postaju norma.

Dakle, koliko su brze ove negativne posljedice? Odgovor na to pitanje je škakljiv jer to zapravo nitko ne zna. Međutim, koristeći zdrav razum i slušajući retoriku oko ukidanja neutralnosti mreže, dobivamo neke tragove. Čini se da te tragove izazivaju zabrinutost građana SAD-a koji moraju biti svjesni.

Neto neutralnost

Borba natrag

Od rezultata prošlotjednog glasanja, neki senatori najavili su da planiraju uzvratiti udarac. Havajski demokrat, senator Brian Schatz i Ed Markey (Dem senator iz Massachusettsa) ne vjeruju da je borba još gotova. Planiraju se pozvati na rezoluciju Kongresnog zakona o preispitivanju (CRA) s namjerom poništavanja odluke FCC-a o neutralnosti mreže.

Uspješna rezolucija CRA-e ne samo da će ponovno uspostaviti neutralnost mreže, već bi također spriječila da FCC ikada više bude u mogućnosti da ga izazove. Nažalost, tužna je stvarnost da je zbog trenutne republikanske većine u Senatu uspješan izazov CRA-e vrlo nevjerojatan.

Demokrati su previše svjesni ove činjenice, zbog čega već raspravljaju o korištenju neuspjeha u poništavanju odluke FCC-a kao platforme za buduće političke kampanje. Mišljenje tih senatora je da će se američko biračko tijelo usprotiviti toj republikanskoj odluci tijekom budućih izbora, glasajući za demokratske vođe koji favoriziraju ponovno uvođenje neutralnosti mreže. Možda čak i pro-net-neutralni predsjednik.

To se na prvi pogled čini kao razumna linija razmišljanja. S druge strane, gledate li slavni vlog Ajit Pai o FCC-ovoj odluci, ne možete se zapitati. Ako će se Internet brzo pogoršati za američke potrošače: neće li Pai izgledati brzo kao luđak i budala? U stvari, ako su istinite horor priče o sporom internetu i masovno rastućim troškovima: možda se Pai ne bi trebao skrivati ​​iz straha da bi mogao biti linčovan?

U stvarnosti, republikanci djeluju prilično samouvjereno i moralo bi biti bezveze da ne misle kako nemaju plan zaustaviti demokrate koji koriste ovu platformu da ukradu glasače na budućim izborima. Bilo bi lako pretpostaviti da će republikanci biti čekirani na srednjim izborima sljedeće godine. Ali to sigurno nije plan? Dakle, što daje?

Lukav plan

Polako to radi

Ono što se čini mnogo vjerojatnijim je da će negativni utjecaj ukidanja neutralnosti mreže u početku biti marginalan ili možda čak i nepostojeći. U stvari, ako su republikanci sklopili povoljne ponude s američkim divovima ISP-a, možda ćemo vidjeti i početne koristi za američke potrošače. Promovirajući nedostatak neutralnosti mreže kao pobjedu za potrošače, svi bi se negativni mediji brzo asimilirali kao "lažne vijesti" i "ublažavanje straha".

To bi republikancima dalo platformu za borbu protiv demokrata, tvrdeći da su cijelo vrijeme bili u dodiru sa stvarnošću. "Obama nije bio u pravu", rekli bi - i američko bi biračko tijelo pojelo to. Nažalost, to se čini kao vrlo stvarna opasnost.

Čekanje nekoliko godina da se otklone negativne posljedice ukidanja neutralnosti mreže - i zatim kapanje tih negativnih posljedica pomalo - moglo bi snažno osnažiti i ojačati republikansku poziciju u očima američkih birača.

Time bi obmana mogla biti uspješna, a istinske negativne posljedice ukidanja neutralnosti mreže - korporativne cenzure i pristranog skupog internetskog iskustva - neće se primijetiti sve dok ne bude prekasno.

Ispita cenzura

Oštra stvarnost

Jedno je sigurno, američki davatelji internetskih usluga to žele već jako dugo. Još sredinom 2000-ih, predsjednik FCC-a Michael Powell uklonio je vitalne zaštitne mjere protiv telekoma koji uspostavljaju monopole. U to je vrijeme Powell pripremio SAD za uklanjanje širokopojasnih zaštitnih mjera zajedničkog prijevoza poput neutralnosti mreže. To je prouzročilo konkurenciju na američkom tržištu širokopojasnih mreža da se napne i prisililo pohlepne telekomunikacijske tvrtke da se vrate u svoju ljusku.

Od tada se ISP-ovi uglavnom ponašaju dobro (unatoč tome što pokazuju svoje prave boje i povremeno cenzuriraju promet). To je zato što su znali da će doći do masovnog političkog odziva ako ne, Nakon dugog i strpljivog čekanja, telekomi divovi sada imaju svog čovjeka (Ajit Pai) na čelu FCC-a. S obzirom na to koliko su strpljivi telekomi mogli biti potrebni da bi se došlo do ove točke - sumnjam da će se oni prebrzo kretati i pružiti demokratima lak način da obore svoje planove.

Tužba neto neutralnosti

tužbe

Od najave FCC-a vidjeli smo da brojne tužbe prijete protiv organizacije. Njujorški državni odvjetnik Eric Schneiderman (D) obećao je da će pokrenuti parnicu zajedno s ostalim državnim odvjetnicima koji će poništiti odluku FCC-a:

"Današnji povratni pregled pružit će ISP-ovima nove načine nadzora nad onim što vidimo, što radimo i što govorimo na mreži. To je prijetnja slobodnoj razmjeni ideja što je učinio Internet vrijednim bogatstvom u našem demokratskom procesu."

Generalni tužitelj Washingtona Bob Ferguson također je otkrio da namjerava pokrenuti parnicu protiv FCC-a. Edward Markey, demokratski senator za Massachusetts, vjeruje da imaju dobre šanse za pobijanje FCC-a na sudu: "Naši pravni stručnjaci osjećaju se vrlo samouvjereno u vezi s tim," komentirao je prošli četvrtak. Markeyju se pridružuje republikanski senator. Anna Eshoo je podrška za svaki sudski spor o neutralnosti mreže, koji će im se pridružiti i drugi..

Do sada su odvjetnici iz Washingtona, Illinoisa, Kentuckyja, Pensilvanije, Delawarea, Oregona, Vermonta, distrikta Columbia i Massachusetts najavili planove za osporavanje odluke FCC-a. Može se samo nadati da su te tužbe uspješne, jer, u suprotnom, stvari mogu postati nejasne.

Promijeniti

Glasajte za promjenu?

Sljedeće godine će građani SAD-a dobiti priliku da glasaju za poništavanje trenutne republikanske većine u Senatu. Nažalost, ovo će biti prekasno za korištenje Kongresnog zakona o preispitivanju odluke za poništavanje odluke FCC-a. CRA se mora pozvati u roku od 60 dana od prijenosa pravila Kongresu: što će se dogoditi prije poluvremena sljedećeg studenog. U stvari, najvjerojatniji način da se odluka FCC-a može poništiti je izmjenom Zakona o telekomunikacijama iz 1996. godine..

Reklasifikacijom širokopojasne mreže prema naslovu II toga akta riješio bi se čitav problem neutralnosti mreže. Međutim, ovo se vrlo vjerojatno neće dogoditi u manjinskoj vladi. Vjerojatno bi za to trebalo postojati demokratski predsjednik. S sljedećim predsjedničkim izborima tek krajem 2020. godine, ovo ostavlja puno vremena republikancima da uspješno vuku vunu pred očima američkih birača..

Pišući u Guardianu, Emily Bell tvrdi da:

„Trump FCC i telekomunikacijski baruni misle da ćemo nakon što se promijeni pravilo jednostavno zaboraviti na to. Ali nisu u pravu. Ako uklone neutralnost mreže, na kraju će to propasti telekom baruna. Amerikanci će uskoro zaključiti da je jedini mogući način rješavanja štete koju je Pai nanio konačno i potpuno slomiti moć divova. "

Sigurno je da je ovo najbolji slučaj. No, preporučio bih vam da za svaki slučaj označite ovaj članak. Jer, ako se za godinu dana nađete na razmišljanju "možda poništavanje neutralnosti mreže nije bilo tako loše" - Preporučujem da se vratite i pročitate ovaj članak - kako biste se podsjetili da se zavaravate.

Mišljenja su pisca vlastita.

Kreditna slika naslova: schistra / Shutterstock.com

Bonusi slike: aquarius83men / Shutterstock.com, Lightspring / Shutterstock.com, Maxx-Studio / Shutterstock.com, nito / Shutterstock.com, Markus Mainka / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me