Odlazeći predsjednik Barack Obama u potezu jedanaest sati oduzeo je 35-godišnju zatvorsku kaznu Chelsea Manning (bivši Bradley Manning). Akcija je iznervirala mnoge, posebno većinu republikanaca, koji su osudu smatrali opravdanom za izdajničke, štetne zločine. Boje se da je postavio opasan presedan koji može natjerati druge da nekažnjeno istjeruju tajne podatke, bez brige o strašnim posljedicama.

Otvoreno je za raspravu je li ovo značajna pobjeda zagovornika slobodnog govora. Ili se radi o slučaju premalo, prekasno - ništa više od neumjerenog rastanka predsjednika koji osjeti njegovu ostavštinu uskoro će umanjiti dolazna Trumpova administracija? U međuvremenu, oni koji zastupaju pomilovanje za Edwarda Snowdena ostaju izgubljeni, jer bi to moglo umanjiti njegove šanse.

Ne pomaže im to što je Manning izrazio kajanje, Snowden i dalje ostaje nelogičan. Također, Manning je služio gotovo sedam godina iza rešetaka, dok je Snowden, u egzilu, do sada izbjegao kazneni progon. U stvari, tek je dobio azil još tri godine.

Drugi način da se ovo pogleda je da pomilovanje za osobu poput Snowdena, koja je toliko pozitivno utjecala na zakonodavstvo o privatnosti i nacionalnu politiku privatnosti, mora zauzeti svoje mjesto. To je moguće zato što je Bijela kuća željela postići bodove s politički korektnom i LGBT publikom. Snowden, dakle, odlazi u šumu "stražnji dio reda" (da posudim citat od Obame, koji ju je izgovorio kako bi upozorio Britance tijekom svađe o Brexitu.)

Zagovornici Manningovog komuniciranja (nije pomilovana, što bi joj vratilo mnoga prava) ukazuju na njene brojne pokušaje samoubojstva dok su bili u zatvoru, kao i njezinu prisebnost, kao snažne razloge za objašnjenje predsjednikovog motiva. Kao što se i očekivalo, njezini zagovornici bili su oduševljeni odlukom.


"Svi smo bolji kada znamo da će Chelsea Manning izaći iz zatvora slobodna žena," rekao je Chase Strangio, odvjetnik američkog saveza za građanske slobode, koji zastupa Manning. Neki su je čak pitali da li bi je ikad smatrali pomilovanjem da je ostala Bradley - muškarac.

Drugi vide predsjednikovu akciju kao pokušaj preokreta gotovo desetljeća represivne politike privatnosti Bijele kuće jednostavnim potezom olovke. U Bijeloj kući se posljednjih godina često sukobljavaju frakcije o privatnosti / slobodnom govoru. Takve komutacije su posebno zlatne, jer su akcije trajne i ne mogu ih poništiti dolazak predsjednik Donald Trump.

Dok stručnjaci mogu postavljati pitanje da li Snowdenove objave dovode u opasnost sigurnost i živote, ne postoji takva pretpostavka u vezi s Manningom. Činila je zločine. Slučaj je bio podmukao. Ona je procurila klasificirane vladine i vojne dokumente u WikiLeaks, zajedno s stvarnim video zapisima s bojnog polja. To je očito bilo kršenje Zakona o špijunaži. I, za razliku od Snowdena, osuđena je za svoje zločine.

Predsjednik Doma Paul Ryan, oštro kritizirajući odlazećeg predsjednika, rekao je, "Izdajica Chelsea Manning izložila je američke živote riziku i otkrila neke od najosjetljivijih tajni naše nacije." Te bi riječi mogle pružiti stanku za prisjećanje na sličnu retoriku koja se vrtjela nakon Snowdenove izložbe. Osim u Snowdenovom slučaju, to je bila samo pretpostavka, a imao je i mnogo ljudi u svom kutu.

O Manningovim djelima nije bilo diskutabilno i presuđeno im je u tom zločinačkom kontekstu. Zbor glasova u njezinu potporu narastao je ozbiljno nakon njenih pokušaja samoubojstva, za koje su nam rekli da su privukli pažnju na njezinu tešku situaciju kao zatvoreni transrodni pojedinac..

Sada, kad je donesena ova neopoziva odluka, pažnja se okreće drugom glumcu u drami s oružjem koji propušta vojsku - osnivaču WikiLeaksa, Julian Assange. Assange je tvitnuo da će pristati na izručenje ako Manningova kazna bude izmijenjena. Od ovog pisanja njegov status izručenja ostaje nepromijenjen i nejasan.

Iako je moguće da je Manning dobio pomilovanje samo radi pokušaja ulova veće ribe, Assange, to nije vjerojatan razlog. Vjerodostojnije je da je to samo još jedan pokušaj Obame da u posljednjem trenutku učini ono što nije mogao dok je bio na vlasti osam godina. Osam godina života privatnosti, slobode tiska i slobode govora pretrpjeli su višestruki udarci.

Urednici napominju: kao i uvijek, stanovi Stana u potpunosti su njegovi i ne treba ih doživljavati kao da odražavaju stavove ostalih članova ProPrivacy.com osoblja.

 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me