Sigurnosna web stranica GCHQ

Obavještajne agencije u Velikoj Britaniji pripremaju se za značajno proširivanje velikih operacija hakiranja podataka u nastojanju da učinkovitije identificiraju potencijalne prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Grupe građanskih sloboda i zagovornici digitalne privatnosti postavljaju zabrinutost zbog toga što bi takvo širenje "režima obima skupne opreme" (EI) značilo za osobnu privatnost običnih građana.

Režim rasprostranjenog EI-a je okvir koji omogućuje GCHQ agentima provaljivanje u pojedinačne telefone, računala, USB stickove, pa čak i cijele komunikacijske mreže. Širenje EI stručnjake za zaštitu privatnosti brine da će to omogućiti vladinim agencijama u Velikoj Britaniji da besplatno upravljaju masovnim operacijama prisluškivanja bez nadzora i neograničenja..

Kad je 2016. godine Parlament donio Zakon o istražnim ovlastima, Edward Snowden odmah ga je kritizirao kao najcjenjeniji državni program nadzora u zapadnom svijetu. „Velika Britanija je upravo legalizirala najekstremniji nadzor u povijesti zapadne demokracije. To ide dalje od mnogih autokracija ”, tvitnuo je Snowden u to vrijeme. Lord David Anderson, britanski neovisni pregledač zakonodavstva o terorizmu, primijetio je u 2016. da će se EI samo „štedljivo“ koristiti u okviru IPA-e..


Ovog mjeseca ministar sigurnosti Ben Wallace poslao je pismo Dominicu Grieveu, šefu Odbora za obavještajno-sigurnosnu suradnju, u kojem je objasnio da je GCHQ-ov stav o EI "evoluirao otkad je Zakon o istražnim ovlastima dobio Kraljevski pristanak 2016."

Wallace u osnovi znači da GCHQ mora proširiti EI kako bi uzeo u obzir tehnološki napredak u komunikacijskim alatima od tada. GCHQ agenti ne mogu pravilno ciljati potpuno novi niz hardverskih uređaja i softverskih aplikacija bez širenja EI.

„Operacije EI ključna su sposobnost za naše sigurnosne i obavještajne agencije kako bi se zemlja održala sigurno. Od donošenja zakona, komunikacijsko se okruženje nastavilo razvijati, posebno u pogledu raspona hardverskih uređaja i softverskih aplikacija na koje treba ciljati. Pored toga, primjena manje tradicionalnih uređaja i upotreba ovih tehnologija od strane osoba koje zanimaju značajno su napredovale. Nakon pregleda trenutnih operativnih i tehničkih stvarnosti, GCHQ je revidirao prethodno stajalište i utvrdio da će biti potrebno provesti veći udio u tijeku operacija u inozemstvu usmjerenih na operativni režim korištenjem skupnoga režima EI nego što je prvobitno predviđeno “, objasnio je Wallace u svom pismu.

Značajno proširivanje ionako opsežnog raspona vladinog nadzora sigurno nije u skladu s zagovornicima privatnosti u Velikoj Britaniji. Hanna Couchman, zastupnica i zagovarateljica politike na slobodi, ima za cilj "dokazati da skupni nadzor nikada ne može biti opravdan demokracijom koja poštuje prava."

Couchman objašnjava, "Jedan od najbrinijih aspekata britanskog režima nadzora je uporaba" velikih ovlasti ". Te ovlasti omogućavaju državi da obruši i čuva ogromne količine podataka o širokom krugu ljudi. Da biste na ovaj način narušili svoju privatnost, ne morate biti osumnjičeni za bilo kakvo zločin ili zloupotrebu. To se može dogoditi bilo kome od nas - ili, što je još vjerojatnije, ogromnom broju nas. Osnovni nalog mogao bi se primjenjivati ​​na cijelo stanovništvo. "

Neograničeni opseg onoga što bi omogućilo predloženo širenje većeg nadzora je zastrašujući izgled za pojedince koji misle na privatnost. Couchman i ostali zagovornici privatnosti nisu spremni dopustiti da se to dogodi bez borbe: „Sloboda se dugo borila protiv ovlasti masovnog nadzora. Vlada Velike Britanije usvojila je brojne nametljive režime nadzora, a Liberty se uvijek suočila s izazovom odupiranja tim invazivnim državnim silama. "

Couchman nastavlja upozoravati da je skupni nadzor „Vlada može koristiti za pristup našim najosjetljivijim osobnim podacima - našim porukama prijateljima i obitelji, web stranicama koje posjećujemo i onome što objavljujemo na mreži, gdje idemo i s kim idemo. A ove se informacije mogu koristiti za izgradnju uznemirujuće detaljnih profila o nama. ”Ne samo to, već i ova vrsta masovnih neograničenih praksi nadzora državnih službi može imati duboko štetan učinak na ljudsko ponašanje u cjelini. Masovni nadzor omogućuje upad u privatnost tako prodoran da može navesti pojedince da se samocenzuriraju i da im potpuno promijene ponašanje, tvrdi Couchman.

Misao da živite pod stalnom sjenom da ćete svaku internetsku interakciju imati pod nadzorom vladinih agencija mnogima je nesumnjiva. Jedan od najboljih načina borbe protiv takvog nadzora i zaštite vaše privatnosti na mreži je korištenje VPN-a. S nadolazećom ekspanzijom masovnih praksi nekontroliranog nadzora u Velikoj Britaniji, sada je važnije nego ikad prije kriptirati svoj internetski promet VPN-om. Korištenjem jedne od najboljih VPN usluga u Velikoj Britaniji, možete jednostavno zaštititi svoju privatnost na mreži i zadržati svoje osjetljive osobne podatke od neprekidnog pristupa vladinim agentima.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me