U drugom od onoga za što se nadam da će biti dugotrajan niz intervjua s vodećim ličnostima iz VPN-a i sigurnosne zajednice, pronašao sam Davida Lang-a, komunikacijskog menadžera u ExpressVPN-u..

Kako je nastao ExpressVPN?

Osnivači ExpressVPN-a su paranoični tip koji poduzimaju sve moguće mjere kako bi se zaštitili na mreži.

Putujući u mnoge zemlje s upitnim cenzorskim zakonima, zajedno s sve većim masovnim nadzorom vlada širom svijeta, odlučili su poduzeti nešto kako bi im pomogli. Tako je nastala naša osnovna misija: "Olakšajte svima da koriste Internet sa sigurnošću, privatnošću i slobodom."

Taj isti princip vrijedi danas istinito kao i 2009. godine kada je naša usluga pokrenuta.


ExpressVPN je vrlo popularan VPN pružatelj usluga. Koje aspekte usluge smatrate ključnim za ovaj uspjeh?

1. Podrška 24 sata dnevno, uključujući live chat - Redovito nas hvale kao VPN pružatelja usluga s najboljom korisničkom uslugom. Naši agenti za podršku su upućeni, učinkoviti, prijateljski raspoloživi i dostupni su svakodnevno kako bi našim kupcima odmah pomogli u bilo kojim problemima.

2. 145 lokacija poslužitelja u 94 zemlje (i broje). Imati toliko lokacija za povezivanje važno je iz dva razloga:

  • Obično omogućuje bolje i brže veze za korisnike koji jednostavno žele zaštititi svoje internetske podatke VPN-om, jer se za optimalnu brzinu mogu povezati na fizički blisku lokaciju. Također imamo i značajku preporuke za VPN lokaciju koja našim korisnicima automatski bira najbržu lokaciju. Općenito kupujemo vrhunsku propusnost od vrhunskih podatkovnih centara. Ne režemo uglove kada je riječ o našoj VPN mreži poslužitelja.
  • Za korisnike koji žele pristup određenom sadržaju iz svoje matične zemlje, nudimo više izbora, prepuštenih ruku. Želite gledati britansku televiziju ili zaobići bejzbolske nesvjestice u SAD-u? Nema problema! Trebate se povezati da biste gledali južnoafrički ragbi? Pokrili smo vas.

3. Naš beskrajni 30-dnevni povrat novca. Ono što nas ovdje izdvaja je da u potpunosti ispunjavamo zahtjev za povratom. Čak i ako je gost nezadovoljan 29. dana, refundiramo 100%. Nema prijavljenih iznosa.

Koliko vam je važna privatnost i zašto je to važno?

Pravo na privatnost nije uvijek najpovoljniji izbor, ali vjerujemo da je to temeljno ljudsko pravo koje se mora čuvati. Vaše privatne informacije pripadaju vama i vama samima. To je razlog zašto ExpressVPN ima strogu politiku nulte evidencije za sve podatke pregledavanja. Svoj ugled izgradili smo na tome da nam kupci vjeruju da njihove podatke čuvaju kao privatne.

Što trenutno smatrate glavnim prijetnjama privatnosti za obične korisnike interneta?

Mislim da je, očito, pravna situacija u mnogim zemljama povezana s privatnošću, skupnim podacima i nadzorom ISP-a vrlo zabrinjavajuća.

Što mislite koja uloga VPN tvrtki kao što je ExpressVPN mogu (i ne mogu) igrati u poboljšanju privatnosti korisnika?

Pružamo usluge koje omogućuju našim kupcima da preuzmu kontrolu nad njihovim internetskim životom. To uključuje sprečavanje masovnog nadzora i praćenja od strane vašeg davatelja internetskih usluga (ISP).

VPN mreže nude i sredstvo za borbu protiv lokalne cenzure pružajući ljudima slobodu da lociraju svoju IP adresu u bilo kojoj od 94+ zemalja svijeta. Uz to, VPN omota sve vaše komunikacije unutar sigurnog tunela, sprečavajući prisluškivače da analiziraju ono što emitirate..

Drugi važan aspekt privatnosti je nulta politika logiranja koja osigurava da navike pregledavanja ostanu privatne, čak i od tvrtke VPN. To je nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno.

Suprotno tome, VPN-ovi vas ne mogu zaštititi od onoga što se događa unutar vašeg uređaja. Ako preuzmete virus, vaš je preglednik ugrožen ili ako preuzimate aplikacije i softver koji prikupljaju podatke na vašem uređaju, onda je vaša privatnost i dalje u opasnosti.

Pored upotrebe VPN-a, koje biste druge mjere preporučili korisnicima interneta da zaštite svoju privatnost?

Pored upotrebe VPN-a, korisniku preporučujem sljedeće:

  1. Spojite se na VPN, a zatim spojite na Tor
  2. Uvijek koristite snažne lozinke i 2FA
  3. Plaćajte s bitcoinom
  4. Koristite Pidgin ili Tails da biste održavali privatne razgovore
  5. Koristite PGP
  6. Postavite sve račune na društvenim medijima na privatne

ExpressVPN je registriran na Britanskim Djevičanskim otocima (BVI). Razumijem da je pravna situacija vrlo mutna (u najboljem slučaju!), Te da BVI uređuje svoje unutarnje poslove i nema zakone o obveznom čuvanju podataka. Ali to je britanski prekomorski teritorij i zato djeluje pod jurisdikcijom i suverenitetom vlade Velike Britanije. Čini mi se razumnim pretpostaviti da vlada u Velikoj Britaniji, koja je izrazito neprijateljski raspoložena za privatnost i ključna je članica špijunskog saveza Five Eyes pod vodstvom NSA, može izvršiti pritisak na vladu i tvrtke BVI. Kakve su vaše misli o tome?

Rekao bih da je situacija vrlo jasna: Iako BVI u sebi ima riječ "britanski", vlada BVI-a učinkovito djeluje uz pune suverene ovlasti i malo nadzora Britanije. Zakonodavce za BVI demokratski biraju građani BVI-a, a pravosudni sustav je također neovisan od Velike Britanije.

Za razliku od mnogih zemalja koje krše pravo pojedinaca na privatnost, BVI je obalna nadležnost poznata po zakonima o zaštiti podataka..

Pažljivo smo uzeli u obzir privatnost naših korisnika kad smo odabrali ovu nadležnost.

U BVI ne postoje zakoni o zadržavanju podataka i da bismo, ako sudski nalog smatramo pravno obvezujućim, trebao bi stići od BVI suda. Britanski Djevičanski otoci nemaju nikakvih stranih obavještajnih operacija i stoga također nisu dio špijunskog saveza Five Eyes.

Također smo svjesni nultih incidenata koje vlada u Velikoj Britaniji izravno vrši pritisak na BVI-jeve kompanije da prikupe podatke o svojim kupcima, jer jednostavno nemaju nadležnost za podnošenje takvih zahtjeva. BVI tvrtka može izraditi zapise ili dokaze o svojim kupcima samo ako to naloži Visoki sud BVI. I srećom, zato što ne bilježimo ili ne pratimo podatke o prometu na svojim VPN poslužiteljima, ne posjedujemo informacije koje bi nam bile korisne kada bismo stvorili takvu naredbu..

Čini se da vlade diljem svijeta razvijaju mentalitet "sakupi to sve". Mislite li da je to istina i ako jeste, što mislite, što se u vezi s tim može učiniti?

Vlade su uvijek bile voljne trošiti resurse na prikupljanje informacija od svojih građana, vezane samo tehnološkom sposobnošću i veličinom proračuna. Suvremena tehnologija omogućila je skupljanje više i više informacija uz jeftinije troškove. Ono što možemo učiniti je da koristimo tehnologiju da bismo ograničili dostupne podatke i učinili ih skupljim.

Mislim da je pošteno reći da su mnogi promatrači u digitalnom prostoru privatnosti prilično zabrinuti zbog nedavnih političkih događaja u Sjedinjenim Državama i širom svijeta. Želite li nagađati o tome kako bi se u skoroj budućnosti mogle igrati prijetnje privatnosti i osobnoj sigurnosti?

Slažem se, i velika javnost ima pravo na uzbunu. Mislim da će prijetnje privatnosti i osobnoj sigurnosti postati poznatije, VPN-ovi i drugi alati za privatnost postat će uobičajeni predmeti kućanstva.

Za prosječnog korisnika koji se želi zaštititi od digitalnog nadzora i drugih prijetnji, jedna će stvar postati kritična: povjerenje. Kako VPN-ovi dobijaju široku upotrebu, pokušaji vlada da ih reguliraju i njihovi korisnici će se intenzivirati. Odabirom dobavljača VPN-a koji ima dokazanu zaštitu privatnosti korisnika i koji se ne predaje vanjskom pritisku postat će najvažnije..

Vidite li neke pozitivne trendove u svijetu internetske privatnosti i sigurnosti?

Apsolutno. Upotrebljiva tehnologija povećanja privatnosti postala je laka i jeftina za upotrebu i brzo se razvija. Postoji velika potražnja za internetskom privatnošću, a to prepoznaju i proizvođači softvera i hardvera. Na kraju, sve ovisi o tome zahtijevaju li ljudi i koriste li tehnologiju koja poštuje njihovu privatnost i podržava njihova prava.

Ima ExpressVPN bilo kakvih uzbudljivih novih događaja u radovima koje želite podijeliti?

Prvo ste čuli ovdje: uskoro ćemo podržati potpuno novi usmjerivač za ExpressVPN aplikaciju za usmjerivače. Ovaj će model biti najpristupačniji dosad. Uz raspon cijena od samo 40-65 USD, nadamo se da ćemo privatnost cijelog doma učiniti dostupnom svima.

Nadamo se izdanju u svibnju 2017. godine.

Hvala vam što ste odvojili vrijeme za razgovor sa mnom.

Hvala što ste izdvojili vrijeme za razgovor!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me