Nova studija koju je objavila Consumer Reports (CR) otkriva invazivnu prirodu mnogih popularnih pametnih televizora na tržištu. Detaljno istraživanje - koje također baca svjetlost na ranjivost mnogih popularnih pametnih televizora na hakiranje - provedeno je u suradnji s inženjerima tvrtke Disconnect i suradnicima u Ranking Digital Rights-u. Izvještaj pokazuje da su potrošači uplašeni u prihvaćanju neprihvatljivih razina preskakanja u vlastitim kućama.


U SAD-u je 69 posto televizora koji su isporučeni 2017. godine došlo s internetskom povezanošću. Nažalost, ta povezanost dolazi s izrazito zabrinjavajućim posljedicama po privatnost. Pametni televizori nude potrošačima mogućnost strujanja sadržaja putem popularnih aplikacija poput Netflixa i Hulu. Također omogućuju potrošačima da brzo pretražuju sadržaj pomoću glasovnih naredbi.

Nažalost, proizvođači koriste tu dodatnu funkcionalnost kako bi željeznički potrošači prihvatili vrlo invazivne dozvole. Prema tvrtki za istraživanje tržišta IHS Markit, 82 milijuna pametnih televizora već je ušlo u američke domove. Novo objavljeno izvješće ističe da je vjerojatno gotovo 82 milijuna tih domova prihvatilo barem neke invazivne dozvole.

Propisi o FTC-u

Godine 2017. proizvođač pametne televizije Vizio kažnjen je zbog prikupljanja podataka bez da je prethodno dobio dozvolu potrošača. Vizio je uhvaćen pomoću skeniranja piksela i drugih metoda kako bi utvrdio što su gledatelji gledali u TV emisijama, filmovima i reklamama. Prema Saveznoj komisiji za trgovinu (FTC), Vizio je snimao „čak 100 milijardi podataka svaki dan s milijuna televizora“. Vizio je tada te podatke prodavao trećim oglašivačima radi uredne dobiti..

Vizio je bio prisiljen nagoditi se s Federalnom trgovinskom komisijom za 1,5 milijuna dolara, a država New Jersey za 2,2 milijuna dolara. Od tada je Federalna komisija za trgovinu jasno stavila do znanja da svi Smart TV-ovi moraju dobiti dozvolu od korisnika prije nego što na njih pregledaju podatke kako bi ih mogli prodati trećim osobama. Može se nadati da je ova promjena propisa uvelike poboljšala privatnost američkih potrošača, ali stvarnost je vrlo drugačija.

Dilema

Zamislite scenarij, upravo ste kupili Smart TV i spremaćete ga uključiti i pokrenuti postupak postavljanja. Budući da je zavađen u digitalnu privatnost, mislite sebi:

"Kvragu ne! Nisam ja! Bit ću izuzetno oprezan i neću prihvatiti nikakav drakonski nadzor (ovdje unesite ime proizvođača). Moja TV - moja pravila "

To je savršeno fer pretpostavka. Uostalom, zakon u SAD-u bespogovorno propisuje da potrošači moraju dati dozvolu prije nego što se bilo koji podaci mogu prikupiti. Nažalost, u praksi se takve misli ispostavljaju kao fantazija. CR studija pokazuje da ljudi jednostavno nemaju slobodnu volju da se odvoje od korporativnog nadzora ako žele iskustvo povezano s internetom.

Cr Smart TV

Studija potrošačkih izvještaja

Da bi proveo svoju studiju, CR je kupio pet pametnih televizora od redovnih prodavaca. Samsung UN49MU8000 i LG 49UJ7700 rade na prilagođenim operativnim sustavima. Ostala tri (TCL 55P605, Sony XBR-49X800E, Vizio P55-E1 SmartCast TV) utječu na softver treće strane (Roku, Android TV i Chromecast).

CR je utvrdio da su, kako bi potrošači zaista iskoristili internetsku povezanost koju pružaju ti televizori, morali prihvatiti barem neka invazivna dopuštenja. Ako to ne učinite, došlo je do potpunog gubitka značajki koje je potrošač kupio televizor za:

"Otkrili smo da nije uvijek lako razumjeti na što pristajete tijekom postupka postavljanja. A ako odbijete dozvole, možete izgubiti iznenađujuću količinu funkcionalnosti. Zapravo, jedan televizor zahtijeva prihvaćanje širokih pravila o privatnosti tijekom postavljanja prije nego što možete koristiti najosnovnije funkcije bez interneta, poput gledanja televizije pomoću antene. "

Studija je utvrdila da, čak i ako korisnici samo odbiju automatsko prepoznavanje sadržaja (ACR) kako bi zaustavili televizor prikupljajući podatke o svojim navikama gledanja, i dalje se poziva na osnovno pravilo o privatnosti koje je tražilo „pravo na prikupljanje podataka o vašoj lokaciji, koje struji aplikacije koje vi kliknite i još mnogo toga.

Najgore od svega: pametni televizor Sony imao je "sve ili ništa o privatnosti" da su potrošači morali prihvatiti čak i najosnovnije funkcije (poput korištenja televizora bez internetskog povezivanja i staromodne antene).

Smart TV dilema

Disfunkcionalni propisi

Čini se razumnim pretpostaviti da je malo vjerovatno da su potrošači plaćali televizore koji su povezani s internetom samo da bi odustali od te povezanosti u fazi dozvole postupka postavljanja. Izvještaj o CR pokazuje da proizvođači namjerno forsiraju korporativni nadzor nad potrošačima.

Propisi ne rade, a FTC mora hitno revidirati problem. Dokazi dokazuju da nije dovoljno odrediti da se potrošači pitaju za dozvolu, FTC također mora stupiti i osigurati da potrošači mogu koristiti televizore koji kupuju - čak i ako uopće ne žele na njih gledati.

Štoviše, ovaj je problem globalan. Pametni televizori činili su većinu televizora dostupnih na tržištu u 2017. Godini 2018. taj se trend zaustavlja - gotovo da se više ne prodaju modeli bez interneta. To znači da će se korporacije neizbježno učvrstiti u sve većem broju domova širom svijeta.

Što potrošači mogu učiniti??

Ako već posjedujete pametni televizor i niste shvatili da dopuštenja na koja ste pristali narušavaju vašu privatnost, možete započeti izvođenje ponovnog postavljanja na tvorničke postavke. To će vam omogućiti da ponovno prođete postupak postavljanja, odjavite ACR i potražite najbolju dostupnu politiku privatnosti. Nažalost, vjerojatno ćete morati prihvatiti neke invazivne postavke.

Ako prvi put postavljate televizor, isključite ACR koji je najinvazivnija postavka. Vaša je jedina druga mogućnost isključiti TV s WiFi-ja, ali tada gubite internetsku povezanost. Ako televizor ne spajate na internet, znači da možete prihvatiti sve invazivne značajke, jer bez internetske povezanosti proizvođač ne može preskakati vas.

Jedan od načina da se proizvođačima Smart TV-a onemogući da daju vašu IP adresu drugim firmama je korištenjem virtualne privatne mreže (VPN). VPN je internetska usluga koja omogućuje osobama da sakriju svoju IP adresu (lokaciju). Iako proizvođač televizora zna tko ste, ipak je mudro sakriti svoju IP adresu. To će značiti da kada proizvođač televizora prodavateljima proda skupove podataka o vama, one neće biti povezane s vašom istinskom IP adresom. Naravno, VPN za Smart TV omogućuje vam i deblokiranje mase dodatnog sadržaja, što je također plus!

Na kraju, vrijedno je napomenuti da je možda bolje odlučiti za dobivanje pametnih značajki pomoću uređaja koji manje zahvaćaju privatnost, poput Chromecasta ili Amazonove TV televizora. Oba su uređaja manje invazivna od pametnog televizora jer mogu nadzirati samo određene stvari koje gledate kada ih upotrebljavate (umjesto svega.)

Mišljenja su pisca vlastita.

Kreditna slika naslova: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Krediti za slike: Scanrail1 / shutterstock.com, Asier Romero / shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me