Microsoft je jučer ažurirao Uvjete korištenja za čitav broj svojih usluga. Promjene su u većini slučajeva prilično neupadljive. Međutim, dijelovi ažuriranog dokumenta lutaju jezicima - jer imaju štetan utjecaj na potrošačka prava na privatnost.

Izmjene "Microsoftovog ugovora o uslugama" primjenjuju se na cijeli niz usluga, uključujući Xbox, Skype, Cortana, Office 365 i OneDrive. Zapravo pokriva ukupno više od 90 Microsoftovih usluga. Dotični dio dolazi u obliku točaka s brojem 3 (a) i 5, koji glase:

"U odjeljku Kodeksa ponašanja pojasnili smo da je uporaba uvredljivog jezika i lažne aktivnosti zabranjena. Također smo pojasnili da kršenje Kodeksa ponašanja putem Xbox usluga može rezultirati suspenzijom ili zabranom sudjelovanja u Xbox Services, uključujući oduzimanje licence za sadržaj, vrijeme članstva u Xbox Gold-u i stanje računa Microsofta povezano s računom. "

"Nemojte javno prikazivati ​​ili koristiti Usluge za dijeljenje neprikladnog sadržaja ili materijala (uključujući, na primjer, golotinju, bestijalnost, pornografiju, uvredljivi jezik, grafičko nasilje ili kriminalne aktivnosti)."

Kao što vidite, prema novom korisničkom sporazumu, parovima se više nije dopušteno međusobno seksati na Skype platformi - bez obzira koliko im nedostaju - ili unatoč činjenici da pristaju na odrasle. Isto tako, psovanje tijekom razgovora sada je nezakonito - kao što je spremanje dokumenta s uvredljivim jezikom u OneDrive.


Ljutnja tijekom runde Haloa, dok odskakujete od pucanja, također bi vas mogla dovesti u probleme s velikim viđenim M. Ako budete proglašeni krivim za zakletvu, mogli biste izgubiti svoj Xbox Gold račun, a Microsoft možda čak i zaplijeniti bilo kakve nepodmirene dugove na njemu. U stvari, čak i ljubakanje na Cortani moglo bi dovesti do narušavanja vaše privatnosti.

Microsoftov ugovor 1

VPN može vam pomoći da ostanete privatni, pogledajte dodatne vodiče za dodatne informacije:

  • Xbox One VPN
  • Windows VPN
  • VPN za Skype

Daleko invazivan

Nakratko bi vam bilo dopušteno da mislite da su novi uvjeti usluge pomalo neizvedivi. Međutim, stvari postaju još više zabrinjavajuće kada produbljujete dalje u novi sporazum. Odjeljak 3.b) kaže da:

„Tijekom ispitivanja navodnih kršenja ovih Uvjeta, Microsoft zadržava pravo pregledati Vaš sadržaj kako bi riješio problem.“

U osnovi, Microsoft daje sebi dozvolu za pristup vašim Skype porukama ako vjeruje da je to upravo izazvao. Isto vrijedi i za bilo koju drugu uslugu - ako ste označeni za loš jezik - Microsoft zadržava pravo da ulazi u vaše račune i kopa po njima.

Aktivista za građanska prava i student prava Jonathan Corbett s pravom smatra da su Microsoftove nove odredbe daleko preširoke. U jučerašnjem postu na blogu Corbett je prokomentirao:

"Ono što je ovdje jasno je da Microsoft zadržava pravo da otkaže vaš račun kad god im se to sviđa. Ne poduzimaju ništa kako bi definirali "uvredljivi jezik" (ili "grafičko nasilje", po tom pitanju), a u 2018. kada se bilo tko može uvrijediti bilo čime, ovi uvjeti omogućavaju Microsoftovo osoblje da igra neobuzdanog cenzora ako i kad odluči. "

Corbett također ističe da istragu ne mora nužno pokrenuti žalbom:

"Izgleda da uvjeti ne zahtijevaju da se protiv vas podnese pritužba - samo zato zaposlenik odluči da želi „istražiti.""

cussing

Uvredljivi jezik

Bez jasnih definicija o tome što se smatra "uvredljivim jezikom", potrošači su nemoguće pravilno pripremiti za ove promjene. I zašto bi uopće trebali? Sigurno zaklinjanje u privatnu (ili privatnu golotinju) ne bi trebalo biti automatski zabranjeno?

Uz stvarnu mogućnost velikog gubitka digitalne privatnosti u Microsoftovim servisima, potrošači bi trebali barem dobiti točne specifikacije o tome što mogu, a što ne mogu..

Što ako se, na primjer, dogodi da netko napiše triler na Onedriveu? Otvara li ih njihov gangsterski glavni lik kroz roman sve do mogućnosti gubitka privatnosti na ostalim Microsoftovim platformama poput Skypea? Svakako se čini da postoji mogućnost.

I tko odlučuje što je "uvredljivo"? Uostalom, ono što je uvredljivo za jednu osobu - može se smatrati povremenim za drugu osobu.

Nažalost, čini se da bi cenzura mogla postati norma za Microsoftove usluge, a nejasno je koliko često bi se Microsoft mogao ponašati samo kao razlog za upad u privatnost korisnika. Ako se radi o invazivnoj prirodi operacijskog sustava Windows, izgleda da će tehnološki div upotrijebiti svoju sposobnost zaustavljanja i pretraživanja češće nego što bih se nadao.

Nsa Microsoft

Povijest njuškanja

Možda se najviše tiče ovih promjena je sjajan podsjetnik da Microsoft može i skenirati ono što kažete na Skypeu. Od otkrića Snowdena, Skype je na radaru zbog dogovora s NSA-om. U 2013. godini otkriveno je da je Skype utrostručio količinu video i audio informacija koje je predao NSA-i.

Imajući to u vidu, čini se pravednim zapitati se hoće li Microsoft upotrijebiti automatsko otkrivanje "uvredljivog jezika" kako bi sebi dao dopuštenje za pristup sadržaju poruka Skypea. Microsoft tvrdi da:

"Ne možemo pratiti cijele Usluge i ne pokušavamo to učiniti."

Nažalost, to mi ne čini mirovanje, jer novi sporazum ostavlja previše sivih područja i jednostavno ne možemo znati sa sigurnošću. Ako je prošlost išta na pretek - to bi mogli biti američki organi - kao i Microsoft, koji na kraju pregledavaju vaše račune.

E2E enkripcija

E2E enkripcija

Jedan od nade za korisnike Skypea je da je Microsoft u siječnju objavio da glasnik dobiva šifriranje od krajnjeg do kraja (E2E) putem protokola Signal. Nažalost, za sada se ta šifriranje primjenjuje samo na tekstualne poruke. Pored toga, korisnici moraju uključiti tu funkciju šifriranja (koja se naziva privatni razgovori) kako bi zaštitili svoju digitalnu privatnost.

Svima kojima je stalo do njihove privatnosti toplo se savjetuje da uključe značajku Privatni razgovori, posebno u svjetlu novog Microsoftovog sporazuma o uslugama. Nažalost, privatni razgovori mogu se uključiti samo između vas i jednog drugog kontakta. Značajka nije podržana u skupinama. Pored toga, E2E enkripcija dostupna je samo u Skypeu na iOS i Android (6.0+).

Da biste uključili značajku, slijedite ove korake:

  1. Dodirnite ili kliknite ikonu +.
  2. Odaberi Novi privatni razgovor.
  3. Odaberite kontakt s kojim želite započeti privatni razgovor. Preusmjerit će vas se u novi chat s tim kontaktom.
  4. Poziv će biti poslan vašem kontaktu s molbom da prihvatite vašu pozivnicu. Ova pozivnica vrijedi samo 7 dana. Ako prije toga ne prihvate, pozivnica ističe.
  5. Ako kontakt prihvati, privatni razgovor biće dostupan na tom određenom uređaju. Da biste razgovor premjestili na drugi uređaj, morate ponovo poslati privatne pozive za COnversations na drugom uređaju.

Zašto sada?

Dakle, zašto je Microsoft sada napravio te promjene? Generalno se smatra da je to zbog nedavno donesenog Zakona o borbi protiv internetske trgovine (FOSTA). Zaklada Electronic Frontier nazvala je donošenje tog čina "mračnim danom za internet", jer je "račun koji utišava govor putem interneta prisiljavajući internetske platforme da cenzuriraju svoje korisnike."

FOSTA / SESTA ima moć zadržavanja platformi odgovornih za govor korisnika, ilegalno zajednički sadržaj i sve ostalo što bi se moglo tumačiti kao trgovina ljudima.

Mišljenja su pisca vlastita.

Kreditna slika naslova: tanuha2001 / Shutterstock.com

Broj kredita: dennizn / Shutterstock.com, ShendArt / Shutterstock.com, g0d4ather / Shutterstock.com,

Profit_Image / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me