Neki od najpoznatijih emitera u Velikoj Britaniji raspravljaju o mogućnosti stvaranja britanskog internetskog servisa za streaming. Za BBC, ITV i Channel 4 - kao i za američku televizijsku agenciju NBC Universal - istražuje se ideja o stvaranju usluge temeljene na pretplati koja bi bila suparnica internetskim divovskim strujama poput Netflixa i Amazona.


U Velikoj Britaniji 4,3 milijuna domova pretplaćuje se na Amazon Prime Video. Netflix uživa u još većoj korisničkoj bazi, s ukupno 8,2 milijuna pretplatnika. To je ogroman broj, a tradicionalni britanski emiteri počinju brinuti da bi mogli ostati zaostali.

Djeca koja gledaju Netflix

BBC je priznao da mladi u dobi između 16 i 24 godine provode više vremena gledajući Netflix svaki tjedan nego što konzumiraju BBC sadržaje - i putem televizora i iPlayera zajedno. Ovo će biti gorka pilula koju će teta Beeb progutati, jer je to oduvijek nagrizalo britansko tržište i radio tržište.

Glavni problem starenja britanskih televizijskih kuća je taj što su nova djeca na bloku iskoristila veliki porast modela pretplate tako što su uložili velika ulaganja u potpuno nove programe. Ta ih kreativna eksplozija teško pogađa, jer pruža upravo ono što potrošači žele.

I to nije samo TV. BBC je potvrdio da mladi također napuštaju svoje radio stanice u korist strujnih servisa poput Spotifyja i iTunesa.

Izvor s informacijama o tekućim razgovorima rekao je Guardianu da emiteri u Velikoj Britaniji namjeravaju uspostaviti uslugu koja im omogućuje da ostanu relevantni.

"Sve su opcije otvorene, rani su razgovori i još nije jasan smjer. Ali znaju da bi igra na platformi "na zahtjev" bila prava obrana za kreativne industrije u Velikoj Britaniji. "

Nešto se mora učiniti

Tony Hall, generalni direktor BBC-a, nedavno je komentirao da će, osim ako ne povuče čarape, u narednim godinama globalnim medijskim krajolikom dominirati četiri, možda pet, poduzeća na zapadnoj obali Amerike.

To se čini razumnom prognozom. Na kraju krajeva, potrošači više ne žele programirati ih žlicom - radije konzumiraju sadržaj kako i kad žele.

Ovo nije prvi put da su BBC, ITV i Channel 4 istražili mogućnost zajedničkog ulaganja.

Projekt kengur

Još 2007., tri najveća emitera televizije u Velikoj Britaniji planirala su pokrenuti internetsku uslugu pod nazivom Kangaroo. Taj pothvat, koji je opisan kao "revolucionarni", stvorio bi prihod dopuštajući potrošačima da plaćaju gledanje televizije izvan početnog 7-dnevnog prozora.

Nažalost, britanska Komisija za zaštitu tržišnog natjecanja na kraju je srušena koncepcija razmišljanja naprijed. Tada je Peter Freeman, predsjednik Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja, rekao:

"Nakon detaljnog i pažljivog razmatranja, odlučili smo da ovo zajedničko ulaganje bude previše prijetnja konkurenciji na ovom tržištu u razvoju i da ga treba zaustaviti."

Izvor blizak BBC-u rekao je za Guardian da je nova usluga za strujanje "pomalo prašnjava kengurua, što je bila dobra ideja koja ga nikada nije trebala blokirati."

Što očekivati?

Otkad je prvotno predložen kenguru, puno toga se promijenilo. ITV Hub i Svi 4 naporno su radili kako bi pronašli mjesto za sebe na digitalnom tržištu, a oboje uživaju razuman uspjeh.

Prema izvorima, BBC želi zadržati iPlayer kao glavni brand u novom projektu - ali to se čini malo prihvatljivim za ostale emitere..

Analiza privatnosti

Tradicionalno se video sadržaj licencira u određenim regijama za svaki slučaj. To je dovelo do široke uporabe geo-ograničenja. VPN tehnologija, koja omogućuje ljudima da se pretvaraju da su u nekoj drugoj zemlji, brzo čini geo-ograničenja suvišnim. Na primjer, pomoću VPN Netflix pretplatnici mogu pristupiti Netflixovom sadržaju koji je prethodno blokiran u njihovoj regiji. Ovo postaje sve popularnije.

Proizvodnjom Netflix Originala i kupnjom sadržaja izravno za svoju uslugu, Netflix može ponuditi sadržaj na svim tržištima odjednom. Sada to vidimo i po volji Amazona i Hulua.

Ovaj novi oblik globalne distribucije sadržaja izravno prijeti BBC-evom modelu financiranja. U Velikoj Britaniji za svako televizijsko gledanje ili snimanje televizijskih prijenosa uživo tijekom emitiranja potrebno je posjedovati televizijsku dozvolu.

Malo je vjerojatno da bi se BBC ikad odrekao svog zlatnog jajeta (obavezne naknade za licencu), ali s novom generacijom potrošača koji će se rado odreći televizije uživo, Beeb bi mogao polagati temelje za pretplatničku TV uslugu koja je dostupna ne samo u Velikoj Britaniji, ali u cijelom svijetu.

Mišljenja su pisca vlastita.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me