Internet koliko znamo da je u ozbiljnoj opasnosti. Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) planira predati ovlasti koje trenutno ima za provođenje pravila o neutralnosti mreže na davatelja internetskih usluga (ISP).


Ovo će objediniti moć velikih poduzeća, ugasiti inovacije i otvoriti put ka dvoslojnom internetu gdje samo bogati mogu priuštiti neograničeni pristup ovoj tehnologiji mijenjanja igara. To je potez koji nije nikome u interesu, osim američkih davatelja internetskih imena velikog imena, koji su žestoko lobirali za promjene.

12. srpnja Amazon, Reddit, Mozilla, StartPage, ProPrivacy.com i mnoge druge internetske tvrtke pridružuju se aktivistima za neutralnost mreže zbog "dan u cijeloj internetu radi spremanja neutralnosti mreže." Kampanju organizira grupa za borbu za digitalna prava Borba za budućnost (FFTF).

Što je neto neutralnost?

Neutralnost mreže ideja je da svi internetski promet jednako tretiraju internetski davatelji usluga i vlade. To znači "ne diskriminirati ili naplaćivati ​​različito prema korisniku, sadržaju, web mjestu, platformi, aplikaciji, vrsti priključene opreme i načinima komunikacije."

To je kamen temeljac inovacija i slobodnog izražavanja na Internetu. Bez neutralnosti mreže Internet jednostavno ne bi bio uspjeh kakav jest. Bez neutralnosti mreže:

  • Davatelji internetskih usluga mogu diskriminirati suparničke usluge. Na primjer, isključivanjem (ili čak blokiranjem) davatelja sadržaja poput Netflixa, Facebooka i Googlea, pružajući korisnicima neograničen, prioritetni pristup njihovim vlastitim uslugama.
  • Inovacija je gušena. Netflix, Facebook i Google vjerojatno mogu priuštiti plaćanje davatelja internetskih usluga za pružanje povećane propusnosti za svoje usluge. No, start-up tvrtke to neće moći učiniti. Ovo će učinkovito ostaviti male, inovativne tvrtke mrtve u vodi, a istovremeno ojačati monopolističko okruženje velikih i etabliranih tvrtki na Internetu.
  • Ništa ne sprečava davatelji internetskih usluga da uguše ili čak potpuno cenzuriraju sadržaj na političkim, društvenim ili vjerskim osnovama.
  • Internet će biti fragmentiran na dva ili više "slojeva". Manje imućni kupci bit će ciljani na posebne internetske pakete "kabelskog stila" koji pružaju pristup samo odabranim uslugama. Neograničen pristup internetu bit će dostupan samo onima koji sebi mogu priuštiti plaćanje. To će produbiti digitalni jaz i dovesti do povećane ekonomske i socijalne nejednakosti.

Drugim riječima, veliki će novac biti dopušten voziti se grubo nad interesima običnih ljudi.

Zašto je to u velikoj opasnosti?

U 2014. godini sličan je pokušaj uklanjanja neutralnosti mreže, ali FCC je bio prisiljen izvesti okret. Bivši predsjednik FCC-a Tom Wheeler, bivši lobist telekomunikacijske industrije, pokazao je malo apetita za uštedom neutralnosti mreže nakon što je presuda suda poništila postojeća pravila.

Nakon masovne internetske akcije, FCC je svoje prijedloge otvorio do komentara javnosti. Nakon što je primljeno više od četiri milijuna komentara, zbog čega se web stranica FCC dva puta rušila, Wheeler je odustao.

FCC je krenuo radi zaštite neutralnosti mreže klasificirajući Internet kao uslužni program iz naslova II. Time su pružatelji internetskih usluga stavili pod kontrolu FCC-a i omogućili mu da uvede jasna i razumno stroga pravila neutralnosti mreže.

FCC, međutim, sada ima novog republikanskog predsjedatelja kojeg je imenovao Donald Trump. Ajit Pai bivši je lobist Verizon-a, a njegova antipatija prema regulaciji industrije dobro je poznata. U prošlosti je opisao FCC-ova postojeća pravila o neutralnosti mreže kao "grešku", a sada želi preokrenuti Wheelerovu odluku iz 2014. godine.

Što Pai predlaže??

Pai želi klasificirati širokopojasnu mrežu kao "Informacijski servis iz naslova I", što znači da bi pravila u vezi s blokiranjem, isključivanjem i plaćanjem prioriteta u osnovi nestala. Kao usluga iz naslova I, Internet bi bio pod nadležnošću Federalne komisije za trgovinu (FTC), a ne FCC.

FTC bi, međutim, imao vrlo malo zuba u ovoj ulozi. Trenutačno objavljena Obavijest o predloženom donošenju pravila (.pdf) izrazito je nejasna u nekim glavnim pitanjima. Stručnjaci promatrači očekuju da će se umjesto trenutnih izvršnih pravila od pružatelja internetskih usluga tražiti da se dobrovoljno, neobavezujuće obvezaju prema načelu neutralnosti mreže.

Teoretski, FTC bi mogao potražiti dobavljače internetskih usluga koji ne poštuju ta obećanja, iz razloga što su zavarali kupce. Međutim, kako primjećuju Nilay Patel iz The Vergea i bivši savjetnik FCC-a Gigi Sohn, to se malo vjerojatno neće dogoditi.

Tvrtke stalno mijenjaju svoje uvjete usluge bez uključivanja FTC-a. Iako je intervenirala, FTC je mogao reagirati samo nakon što je šteta već učinjena.

Nadalje, daleko je od toga da će u skladu s Pai-jevim prijedlozima pružati internetske usluge davati takva obećanja! Kao što nam je primijetila stručnjak za zaštitu potrošača i glasnogovornica StartPage.com Liz McIntyre,

"Davatelji internetskih usluga poput Verizon i AT&Već sam se oprostio od dobrovoljnih zahtjeva "Ne prati". Bili bismo idioti kojima bismo vjerovali u dobrovoljnu neutralnost mreže."

Javno savjetovanje

Barem u kratkom showu slušanja potrošača, FCC je pozvao američku javnost da komentira svoje prijedloge. Ono što je postalo obilno jasno jest da je malo namjera slušati rezultate ove konzultacije. Zapravo, njegov stav prema cijelom procesu bio je poprilično skandalozan. Primjeri uključuju:

  • Čini se da je do 20% komentara dobivenih od FCC-a poslano od strane neželjenih botova koristeći identitete dobivene putem mrežnog kršenja podataka. Kada su se neki od lažnih osoba (ili njihovih rođaka, u slučaju da su navodno podnijeli komentare mrtvi ljudi), FCC odlučio da ih ignorira i komentare smatra valjanim..
  • Nakon što je komičar i TV voditelj John Oliver potaknuo gledatelje na komentar u prilog neutralnosti mreže, web stranica FCC srušila se. To je rezultiralo gubitkom velikog broja komentara o neutralnosti mreže. FCC je za prilično povoljan incident okrivio distribuirani odbijeni servis (DDoS), ali odbio je pružiti bilo kakav dokaz koji bi podržao tu tvrdnju.
  • Unatoč pretjeranoj podršci neutralnosti mreže u komentarima, Ajit Pai odlučio je izdvojiti jedno pismo koje je poslalo 19 neprofitnih općinskih pružatelja usluga širokopojasne mreže u potporu predloženim izmjenama. Međutim, velika većina malih davatelja internetskih usluga pozvala je Pai da zadrži zaštitu iz naslova II.

Ukratko, čini se da su Ajit Pai i FCC odlučni poraditi na svojim planovima za ojačavanje neutralnosti mreže, bez obzira na masovno protivljenje javnosti toj ideji..

Vrijeme je za povratak!

Neutralnost mreže postoji samo u SAD-u zbog masovne mobilizacije aktivista za neutralnost mreže u 2014. To dokazuje da FCC može biti prisiljen slušati ako dovoljno ljudi pokaže dovoljno zabrinutosti zbog problema.

Zbog toga se ProPrivacy.com pridružio dugom popisu drugih internetskih kompanija kako bi 12. srpnja 2017. postao službeni sudionik Dana borbe za internet u borbi za budućnost..

Namjera je povećati svijest javnosti o ovom ključnom pitanju i potaknuti sve čitatelje u SAD-u da registriraju svoje stavove na web stranici FCC-a. Doista, ako ste američki državljanin koji to još nije učinio, molim vas učinite to sada! FCC prima komentare na svoje prijedloge o neutralnosti mreže do 16. kolovoza.

Također mislimo da je važno da međunarodni čitatelji budu svjesni što se događa u United Staresu. Uostalom, oko 80% cjelokupnog internetskog prometa prolazi kroz američke davatelje internetskih usluga. Uz sve to, davatelji internetskih usluga i vlade širom svijeta prate zanimanje u SAD-u s velikim zanimanjem.

Ovo je bitna bitka za svakog pojedinog korisnika interneta, a njegove posljedice bit će dalekosežne. Stoga molimo sve koji su u mogućnosti, da daju svoj doprinos na bilo koji način. Jedan od načina da to učinite je da podijelite ovaj članak ili službenu web stranicu Bitke za Internet na svojim računima na društvenim mrežama kako biste proširili tu riječ. Uostalom, što više buke radimo, to je vjerojatnije da će se FCC povući!

Kreditna slika: Maria Merkulova, Free Press / Free Press Action Action / Flikr.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me