Колачићи су мале датотеке које веб локације смештају на ваш рачунар. Они обављају многе корисне функције, као што су сазнање да сте посетили сајт пре и памћење ваших преференција према тој веб локацији. Такође се користе за памћење ствари попут ваше корпе за куповину када поново посјетите сајт.

Проблем је у томе што се могу користити и за више лукавих ствари. Посебно колачићи треће стране. Ово су колачићи који се налазе на веб локацији, али који припадају другим веб локацијама. Они, дакле, не побољшавају ваше искуство на тој веб локацији, већ их оглашивачи уместо тога користе како би пратили вашу историју веб прегледавања.

Временом (и обично у комбинацији са информацијама добијеним на други начин), омогућите оглашивачима да на интернету направе детаљан модел онога што радите (и шта купујете!). Они то користе да би вас циљали на све персонализованије огласе.

Иако неки људи то не сметају (неки чак и воле да им се приказују огласи за ствари које воле!), Али овакво наметљиво праћење веба очигледно представља кршење наше приватности.

Блокирање колачића

Готово сви модерни веб претраживачи садрже подешавања приватности која вам омогућавају да ограничите или блокирате чување колачића на вашем уређају. Овај чланак вам показује како омогућити ова ограничења за све главне прегледаче на свим главним платформама.


Већина прегледача нуди три опције филтрирања колачића: дозволите све колачиће, дозволите колачиће треће особе или блокирајте све колачиће.

Многи веб сајтови се у великој мери ослањају на прве колачиће како би пружили основну функционалност и побољшали искуство посетилаца. Блокирање свих колачића прекида многе веб странице тако да их или не можете уопће користити или су смањене функционалности.

За већину људи је блокирање само колачића треће стране добар компромис приватности. Не само да су оригинални колачићи заиста корисни (до те мере да су од пресудног значаја за многе веб странице), већ нису они који вас прате.

Имајте на уму да блокирање колачића треће стране можда још увек поквари неке веб локације, али то је у великој мери мањина. Блокирање колачића треће стране обично ће имати минималан утицај на ваше целокупно веб искуство у вебу.

Ако више волите детаљнију контролу над колачићима, то можете постићи коришћењем додатака за прегледач.

Фласх колачићи

Када људи говоре о колачићима (укључујући нас у овом чланку), они углавном значе "редовне" ХТТП колачиће. Али постоји и друга врста колачића - Фласх колачићи. Они су познати и као супер-колачићи или локални дељени објекти (ЛСОс) и укључују злогласне зомби колачиће - такозвани су јер регенеришу нормалне ХТТП колачиће кад год се обришу из мапе колачића прегледача..

Међутим, Фласх се ретко користи ових дана и није омогућен подразумевано у ниједном модерном прегледачу. Већина модерних прегледача ће избрисати и Фласх колачиће када очистите историју прегледавања, тако да више нису претња.

Нећемо покривати Фласх колачиће у овом водичу, али ако желите научити више, молимо вас да проверите Шта су Суперцоокие, Фласх колачићи, Зомбие колачићи?

Како онемогућити колачиће у Фирефоку за Виндовс, мацОС и Линук

По нашем мишљењу, Фирефок је најбољи избор прегледача за све који су забринути због приватности, мада је за његове поставке приватности потребно мало ручно пооштравање. Једно од ових подешавања је управљање колачићима ...

Фирефок је у суштини идентичан у Виндовсима, мацОС-у и Линуку. Прегледници фокусирани на приватност као што су Тор, Ватерфок и Пале Моон су форсирани из старијих верзија Фирефока. Детаљи промене ових подешавања колачића су мало другачији од описаних овде, али су довољно близу да бисте могли да их схватите из ових упутстава за Фирефок (верзија 65.0.1).

1. Идите у Мени -> Опције.

2. Идите на приватност & Картица Сигурносна бочна трака -> Приватност прегледача -> Блокирање садржаја и одаберите „Прилагођено“.

3. Означите поље „Прилагођено“ и на падајућем менију изаберите „Сви колачићи треће стране“ или „Сви колачићи“.

ово ће показати опције онога што можете избрисати укључујући колачиће

Нема потребе за уштедом. Једноставно затворите картицу Опције када завршите.

Како онемогућити колачиће у Фирефоку за Андроид

Фирефок за Андроид у основи доноси потпуно искуство Фирефока на ваш мобилни уређај. Не раде сви додаци за десктоп за Фирефок на Андроиду, али већина их има.

1. Идите у Мени -> Подешавања

кликните падајуће поставке и подешавања

2. Изаберите Приваци.

кликните приватност на падајућем изборнику

3. Одаберите Колачиће и додирните „Омогућено, искључујући трећу страну“ или „Онемогућено“.

промените ово са омогућено на онемогућено

Притисните типку за повратак неколико пута да бисте се вратили на уобичајени приказ веба.

Како онемогућити колачиће у Фирефоку за иОС

Фирефок за иОС мора бити у складу са Аппле-овим строгим смерницама за програмере. То значи да губи многе функције доступне на другим платформама, укључујући могућност покретања додатака за прегледач.

Из разлога који нису сасвим јасни с обзиром да је то било могуће донедавно, ниједан прегледач за иОС не дозвољава вам да блокирате колачиће треће стране. Заправо, једини иОС прегледач који вам уопште омогућава онемогућавање колачића је Сафари.

Сумњамо да то мора имати неке везе са недавним променама у Аппле-овим смерницама за програмере, мада је чудно да Сафари дозвољава да бар блокирате све колачиће док Фирефок и Цхроме не.

Дакле, не можете онемогућити колачиће Фирефок за иОС, иако их можете избрисати (Опције) -> Подешавања -> Приватност -> Управљање подацима -> Обриши приватне податке -> Колачићи).

Званични савет Фирефока је да уместо њега користите Фирефок Фоцус. Овај прегледач (са опционом интеграцијом Сафарија) користи блок листе за спречавање различитих врста праћења веб локација, али у иОС-у чак и не пружа могућност онемогућавања колачића (додуше, ова опција је доступна и Андроид корисницима).

Фирефок за иОС, међутим, омогућава да у потпуности онемогућите колачиће.

  1. Идите на Опције -> Подешавања.
  2. Померите се до приватности -> Управљање подацима.
  3. 3. Додирните „Цоокиес“ тако да клизач крене улево и пређе из плаве у сиву.
  4. Додирните Подешавања -> Готово за излазак.

Како да онемогућите колачиће у Цхроме-у за Виндовс, мацОС и ЦхромеОС

Гоогле зарађује новац нападајући вашу приватност како би вам боље продао ствари. Такође троши богатство у времену и ресурсима развијајући прегледач који нуди јавности за „бесплатно“. Хмм. Упркос томе, Цхроме је далеко најпопуларнији претраживач на свету ...

Имајте на уму да у Цхромеу више није могуће (овај водич користи верзију 72.0) да у потпуности блокира колачиће, мада можете одредити да се сви колачићи избришу када затворите прегледач.

1. Идите у Мени -> Подешавања.

кликните на подешавања

2. Померите се према дну странице и кликните на Напредно -> Подешавања садржаја. А ако мислите да Гоогле не олакшава проналажење Цхроме-ових подешавања колачића ... па, ни ми.

кликните на подешавања садржаја

3. Кликните на Цоокиес ...

кликните на колачиће

4. Затим кликните на „Блокирај колачиће треће стране“. Такође можете да држите локалне податке само док не напустите претраживач, али колачићи ће и даље бити писани вашем прегледачу и постојати док га не затворите..

промените подешавања на опцијама колачића

Нема потребе за уштедом. Једноставно затворите картицу Подешавања када завршите.

Како да онемогућите колачиће у Цхроме-у за Андроид

1. Идите у Мени -> Подешавања.

кликните на подешавања

2. Изаберите Подешавања странице.

идите на подешавања странице унутар ове опције

3. Изаберите Цоокиес.

кликните на колачиће

4. Да бисте у потпуности блокирали колачиће, додирните поставку тако да се прекидач помера улево и прелази из плаве у сиву.

и померите ово да бисте га искључили

Или можете оставити колачиће омогућенима, али одлучите се на „Блокирај колачиће треће стране“ тако што ћете осигурати да потврдите избор у пољу за потврду подешавања.

Три пута притисните леђа да бисте се вратили на уобичајени приказ веба.

Како онемогућити колачиће у Цхроме-у за иОС

Као што смо разговарали у Фирефоку за иОС, више није могуће блокирати колачиће у Цхромеу за иОС. То је прилично шокантно, али како обично Фирефок-у који води приватност такође трпи исти проблем, претпостављамо да се то мора сводити на Аппле-ове смернице за програмере.

Оно што можете учинити је брисање колачића за треће забаве (Почетни екран -> Опције -> Приватност -> Историја -> Колачићи -> Очистите колачиће трећег дела), иако то није исто што и онемогућавање.

Како онемогућити колачиће у Сафарију за мацОС

Аппле зарађује новац од продаје хардвера, а не ваше приватности. Због тога је вероватно да је Сафари много бољи за вашу приватност од Гоогле Цхроме-а. Као и код свих Аппле-ових софтвера, и овај претраживач је затворени извор па нема могућности да се то сигурно зна.

Сафари више не подржава блокирање колачића треће стране. Овај приступ "све или ништа" у основи присиљава већину људи да прихвате све колачиће ако желе да користе Интернет. Није кул.

1. Идите на Сафари -> Подешавања.

кликните сафари и подешавања

кликните сафари и подешавања

2. Кликните картицу Приватност и потврдите оквир „Блокирај све колачиће“.

кликните блокирај све колачиће

Како онемогућити колачиће у Сафарију за иОС

Као и код свих осталих иОС прегледача, у Сафарију за иПхоне, иПад или иПод Тоуцх више није могуће блокирати само треће колачиће. Међутим, колачиће можете у потпуности да онемогућите.

1. Идите на Подешавања -> Сафари.

кликните блокирај све колачиће

2. Додирните „Блокирај све колачиће“ тако да се клизач помери удесно и постане зелено.

Притисните тастер Почетна да бисте изашли.

Како онемогућити колачиће у програму Интернет Екплорер за Виндовс

ИЕ у пакету са сваком верзијом Виндовс-а од почетка, ИЕ остаје подразумевани прегледач за многе људе упркос томе што је показао доб.

1. Идите на Подешавања (икона малог зупчаника) -> Интернет опције.

кликните на подешавања и опције интернета

2. Идите на картицу Приватност -> Напредно.

кликните напредни

3. Одаберите начин на који се рукује са колачићима. Ако желите да у потпуности блокирате све колачиће, такође искључите „Увек дозволи сесијске колачиће“.

кликните блок за обе опције

За разлику од већине прегледача, ИЕ вас може информисати о начину руковања колачићима за сваку веб локацију коју посећујете. Ценимо осећања, али рачунамо да би то врло брзо постало неугодно!

ОК, ваш излаз из Подешавања.

Како онемогућити колачиће у програму Мицрософт Едге за Виндовс

Много модернији од Интернет Екплорера, Едге је у комплету са свим копијама Виндовса 10. То је прилично пристојан прегледач, али као и код самог Виндовс 10, шаље превише превише личне телеметрије назад Мицрософт Мицрософтовом матичном броду.

1. Идите у Мени -> Подешавања.

подешавања на рубном прегледачу

2. Померите се низ бочну траку поставки до Напредне поставке -> Погледајте напредна подешавања.

погледајте напредна подешавања

3. Помакните се према бочној траци напредних поставки до приватности & Услуге - > Колачићи затим одаберите „Блокирај све колачиће“ или „Блокирај само колачиће треће стране“ из падајућег менија.

блокирајте само треће делове колачића

Кликните било где са бочне траке подешавања да бисте изашли.

Додатак за прегледач Цоокие АутоДелете

И Фирефок и Цхроме подржавају разне додатке за прегледач који вам омогућавају већу контролу над управљањем колачићима. Наш омиљени је Цоокие АутоДелете.

Ово спречава праћење брисањем колачића сваки пут када се отвори картица или прегледач. Генијалност овог решења је што штити вашу приватност без нарушавања или нарушавања било ког веб сајта који посећујете.

Цоокие АутоДелете је отвореног кода, ради са Фирефок Цонтаинерс-ом и омогућава вам да додате спискове са листа. Ова последња карактеристика је одлична, јер вам омогућава да задржите поставке и слично за веб странице које често користите.

Такође пружа заштиту од Етагова и брише и ДОМ и локално складиште. Као и многа самостална проширења прегледача, такође се може користити за брисање свих колачића са отворене картице.

аддон аутоматски брише колачиће

Цоокие АутоДелете је доступан за Фирефок и Цхроме.

Коришћење ВПН-а вам помаже у приватности на мрежи

Није директно везан за колачиће, као такве, али ако сте забринути због праћења путем интернета, требало би да користите виртуелну приватну мрежу (ВПН).

ВПН сакрива вашу јединствену интернетску (ИП) адресу са веб локација које посећујете и отежава им праћење. Такодје им је много теже да повежу податке праћења које прикупљају са идентитетом у стварном свету.

Поред овога, ВПН сакрива које веб локације посећујете од свог Интернет провајдера (ИСП) и штити ваше податке снажном енкрипцијом тако да их нико не може видети.

За више информација о ВПН-има погледајте нашу најбољу ВПН листу.

Остале мере које можете предузети да спречите праћење путем интернета

Ако се озбиљно бавите заштитом приватности на мрежи током прегледавања веба, онда погледајте одличну Ултимате Фирефок приватност ПроПриваци.цом. & Безбедносни водич

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me