Zasebnost je pomembna, in ker vedno bolj živimo svoje življenje v digitalnem prostoru, je naravno skrbeti, ali bo ogrožena naša digitalna zasebnost. Tehnologije, kot so storitve VPN, so lahko zelo učinkovite pri skrivanju tega, kar počnemo v spletu, vendar ne pomagajo, če ima nekdo neposreden dostop do vašega računalnika in ga uporablja brez vašega soglasja.

To se morda sliši precej paranoično, toda nedavna raziskava portala ProPrivacy.com je pokazala, da je šokantnih 63 odstotkov vprašanih priznalo, da so gledali v telefon partnerja, ko so bili zunaj, medtem ko jih je skoraj 47 odstotkov pregledalo zgodovino brskanja s partnerjem. To niso pomirjujoče številke.

Obstajata dva načina, da lahko nekdo dostopa do vašega računalnika brez vašega soglasja. Ali se družinski član ali delovni kolegij fizično prijavi v računalnik ali telefon, ko vas ni zraven, ali nekdo dostopa do vašega računalnika na daljavo.

Znaki za pripovedovanje

  • Preverite zgodovino brskanja. Če prikazuje katera spletna mesta, ki ste jih obiskali, potem morda imate vsiljivca.
  • Preverite nedavne datoteke v upravitelju datotek (na primer Windows File Explore ali macOS Finder). Še enkrat, če se je odprlo karkoli, česar niste odprli, je čas za skrb.
  • Bolj tehnično spreten vsiljivec lahko poskuša zakriti svoje skladbe tako, da izbriše brskanje ali zgodovino datotek, tako da ne morete storiti zgornjih korakov. Če torej najdete katerega od teh skrivnostno izbrisanih, potem lahko to kaže na nepovabljenega gosta.
  • Morda je nekoliko očitno, toda če se miškin kazalec začne premikati, ne da bi ga nadzirali, je čas, da začnete panično.

Prav tako je mogoče videti, kdo se je prijavil v vaš računalnik in ob katerem času z uporabo vgrajene funkcije za beleženje vaše platforme. Če ste edini uporabnik vašega računalnika, potem poiščite logotipe v trenutkih, ko veste, da računalnika niste uporabljali.

Kako preveriti prijave v sistemu Windows

Upoštevajte, da je popolno preverjanje prijave na voljo samo v programu Windows Professional. Uporabniki sistema Windows Home so omejeni na ogled le uspešnih prijav, vendar bi to moralo biti dovolj, da vas opozori, da nekdo uporablja vaš računalnik brez dovoljenja.


Spodnja navodila so za Windows 10, vendar so podobna za prejšnje različice sistema Windows.

1. Z desno tipko miške kliknite Start -> Pregledovalnik dogodkov.

dostop do pregledovalnika dogodkov

2. Poiščite dogodke z ID-jem dogodka: 4625, kategorija opravil: prijava.

To prikazuje vse dogodke v računalniku

3. Za podrobnosti lahko dvokliknete dogodek.

prikazovanje podrobnosti prijavljenih dogodkov

Prav tako lahko preverite, ali je še kdo oddaljeno prijavljen v računalnik. Z desno tipko miške kliknite Start -> Ukazni poziv -> tip poizvedovalca in pritisnite Enter.

preverjanje dnevnikov dogodkov prek ukaznega poziva

Raje me razbremeni, ko vidim, da sem edina oseba, ki sem se prijavila, jaz in jaz.

Kako preveriti prijavo v macOS in Linux

Odprite terminal. V macOS-u lahko to storite s programom Launchpad ali s programom Applications -> Javne službe -> Terminal. V Ubuntuju pojdite na Prikaži aplikacije -> Terminal.

Vtipkajte zadnji in pritisnite Enter.

preverjanje dnevnikov dogodkov na mac osx

Zdaj si boste lahko ogledali vse nedavne prijave, skupaj s časovno žigo. Medtem ko ste tam, boste morda želeli preveriti, ali ni noben drug uporabnik prijavljen na daljavo prek SHH ali telnet. Vtipkajte kdo v terminal in pritisnite Enter.

prikaz dnevnikov dogodkov mac os x

Ponovno me veseli, da nimam družbe.

Kaj storiti, če nekdo uporablja vaš računalnik brez vašega soglasja

Spremenite geslo za prijavo

Prvo, kar morate storiti, če sumite na digitalnega vsiljivca, je, da geslo za prijavo spremenite v nekaj, kar je močno in tega nihče ne bo mogel ugibati. Razmislite o uporabi varne gesla (stavek, sestavljen iz enostavno zapomniti, vendar naključnih besed in presledkov), saj je to skoraj vedno bolj varno kot uporaba gesla z eno besedo.

Za prijavo uporabite dvofaktorno overjanje

Enofaktorna avtentikacija zavaruje prijavo z nekaj znanega, tj. Vaših podatkov o prijavi. Dvofaktorska avtentikacija (2FA) zagotavlja dodatno varnost, saj zahtevate, da svojo identiteto tudi preverite z uporabo nečesa, kar imate fizično.

Brez te dodatne stvari (na primer YubiKey) se ne bo mogoče prijaviti v računalnik, tudi če vsiljivec ve (ali lahko ugane) vaše geslo.

Vedno se odjavite ali omogočite zaklepanje zaslona, ​​kadar računalnik pustite brez nadzora

S tem boste preprečili fizičnemu dostopu do računalnika vsi, ki niso najbolj tehnični pametni vsiljivci, ko niste tam.

Šifrirajte trde diske

Če vas skrbi tehnično izpopolnjen vsiljivec, ki fizično dostopa do vašega računalnika, ko vas ni, morate omogočiti šifriranje s polnim diskom, da zaščitite svoje podatke.

Uporabniki sistema Windows 10 Pro lahko na nadzorni plošči vklopijo enkripcijo s polnim diskom Bitlocker -> Šifriranje pogona BitLocker, medtem ko lahko vsi uporabniki sistema Windows zavarujejo svoje pogone z uporabo odprtokodne programske opreme VeraCrypt.

kako šifrirati trdi disk z uporabo bitlockerja

Uporabniki Mac računalnikov lahko vklopijo FileVault tako, da odprejo System Preferences -> Varnost & Zasebnost -> Jeziček FileVault.

za šifriranje vklopite filevault

Uporabniki Linuxa imajo vgrajen program za šifriranje polnega diska dm-crypt, čeprav mnogi raje to kombinirajo z bolj prilagodljivim orodjem za upravljanje ključev Linux Unified Key Setup (LUKS). Dober vodič za to je na voljo tukaj.

Uporabite dober antivirusni program

In posodabljajte njegove definicije. Večina virusov, ki jih danes distribuirajo kriminalni hekerji, so bodisi keyloggerji, ki vnesejo vse geslo med vnašanjem, bodisi odkupna programska oprema, ki vas zaklene iz računalnika, razen če plačate odkupnino.

Vendar obstajajo druge vrste virusa, vključno s tistimi, ki nasprotniku omogočajo, da dobi popoln nadzor nad vašimi prevozniki. Edina prava obramba pred njimi je uporaba dobrega preverjanja virusa in vzdrževanje dobre internetne higiene (na primer ne odpiranje prilog e-pošte iz neznanih virov, ne obiskovanje piratskih spletnih mest in podobno).

S svojo spletno kamero lovite vsiljivce!

Morda se sliši nekoliko ekstremno, vendar v pisarniškem okolju morda ne bo dovolj, da bi nekdo preprečil dostop do računalnika, ko je zunaj sobe. Če imate na delovnem mestu sovražnika, potem se vam lahko celotna kariera opira na prepoznavanje kdo so!

Lockscreen Pro za Windows je odprtokodna aplikacija, ki lahko naredi posnetek s spletno kamero računalnika vsakič, ko se kdo prijavi ali poskuša neuspešno prijaviti. Mac App Store ponuja številne aplikacije zaklenjenega zaslona s podobno funkcionalnostjo, čeprav je treba reči, da nobena od njih ni preveč dobro pregledana.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me