A magánélet védelme fontos, és mivel az életünket egyre inkább a digitális térben éljük, természetesen aggódnunk kell a digitális adatvédelem megsértése miatt. Az olyan technológiák, mint a VPN-szolgáltatások, nagyon hatékonyan rejtik el az általunk online elvégzett tevékenységeket, ám ezek nem segítenek abban, ha valakinek közvetlen hozzáférése van a számítógépéhez, és az Ön hozzájárulása nélkül használja..

Ez kissé paranoidnak tűnhet, de a ProPrivacy.com nemrégiben készült tanulmánya szerint a válaszadók megdöbbentő 63 százaléka elismerte, hogy partnerük telefonját nézi, amikor a szobában vannak, miközben csaknem 47 százalékuk ellenőrizte partnerük böngészési előzményeit. Ezek nem megnyugtató számok.

Kétféle módon férhet hozzá számítógépéhez az Ön hozzájárulása nélkül. Vagy egy családtag vagy a munkaiskola fizikailag bejelentkezik számítógépére vagy telefonjára, ha nem tartózkodik, vagy ha valaki távolról fér hozzá a számítógépéhez.

Árulkodó jelek

  • Ellenőrizze böngészési előzményeit. Ha olyan webhelyeket mutat, amelyeket meglátogatott, akkor valószínűleg behatolók is vannak.
  • Ellenőrizze a legutóbbi fájlokat a fájlkezelőben (például a Windows File Explore vagy a MacOS Finder fájlokat). Ismét, ha valami olyan megnyílt, amelyet nem nyitott meg, akkor ideje aggódni.
  • Egy fejlettebb betolakodó személy megpróbálhatja fedezni a zeneszámát azzal, hogy törli a böngészési vagy a fájltörténetet, így nem tudja megtenni a fenti lépéseket. Tehát, ha ezeket a titokzatosan törölte, akkor ez meghívhatatlan vendégre utalhat.
  • Lehet, hogy egy kicsit nyilvánvaló, de ha az egérmutató mozgatni kezdi anélkül, hogy irányítanád, akkor ideje pánikba esni..

A platformon beépített naplózási funkcióval láthatja, hogy ki és mikor jelentkezett be számítógépére. Ha Ön a számítógép egyedüli felhasználója, akkor olyan bejelentkezési lehetőségeket keres, amikor tudod, hogy nem a számítógépet használja.

Hogyan lehet ellenőrizni a bejelentkezést a Windows rendszerben

Vegye figyelembe, hogy a teljes bejelentkezés ellenőrzése csak a Windows Professional használatával érhető el. A Windows Home felhasználók csak a sikeres bejelentkezés megtekintésére korlátozódnak, de ennek elégnek kell lennie, hogy figyelmeztesse, hogy valaki engedély nélkül használja a számítógépet.


Az alábbi utasítások a Windows 10-re vonatkoznak, de hasonlóak a Windows korábbi verzióihoz.

1. Kattintson a jobb gombbal a Start elemre -> Esemény néző.

hozzáférés az esemény nézőhöz

2. Keresse meg az 4625-es esemény azonosítóval rendelkező eseményeket, Feladatkategória: Bejelentkezés.

Ez megmutatja az összes eseményt a számítógépen

3. Kattintson duplán egy eseményre a részletekért.

a naplózott események részleteinek bemutatása

Azt is ellenőrizheti, hogy valakinek van-e távolról bejelentkezve a számítógépébe. Kattintson a jobb gombbal a Start elemre -> Parancssor -> típus lekérdezés felhasználója és nyomja meg az enter-t.

eseménynaplók ellenőrzése parancssor segítségével

Nagyon megkönnyebbültem, amikor látom, hogy az egyetlen bejelentkezett személy vagyok én, én és én.

Hogyan lehet ellenőrizni a bejelentkezést a macOS és a Linux rendszeren

Nyissa meg a terminált. A macOS-ban ez megtehető a Launchpad használatával vagy az Alkalmazások menübe -> segédprogramok -> Terminál. Ubuntun az Alkalmazások mutatása menüponttal -> Terminál.

típus utolsó és nyomja meg az enter-t.

eseménynaplók ellenőrzése a Mac OSX rendszeren

Most már láthatja az összes legutóbbi bejelentkezést egy időbélyeggel együtt. Amíg ott vagy, érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e más felhasználó távolról bejelentkezve SHH vagy telnet segítségével. típus ki a terminálba, és nyomja meg az enter billentyűt.

eseménynaplók megjelenítése mac os x

Ismét örömmel látom, hogy nincs társaságom.

Mi a teendő, ha valaki az Ön hozzájárulása nélkül használja a számítógépet?

Cserélje ki a bejelentkezési jelszót

Az első dolog, amelyet akkor kell tennie, ha arra gyanakszik, hogy digitális betolakodó, az a bejelentkezési jelszó megváltoztatása, amely erős, és senki sem fog kitalálni. Fontolja meg egy biztonságos jelmondat használatát (egy könnyen megjegyezhető, de véletlenszerű szavakból és szóközökből álló mondat), mivel ez szinte mindig biztonságosabb, mint az egyszavas jelszó használata..

Használjon kétfaktoros hitelesítést a bejelentkezéshez

Az egy tényezővel történő hitelesítés biztosítja a bejelentkezést valami ismerettel, azaz a bejelentkezési adatokkal. A kéttényezős hitelesítés (2FA) további biztonságot nyújt, mivel megköveteli, hogy személyazonosságát érvényesítse valami olyan felhasználásával, amelyben csak fizikailag rendelkezik.

E kiegészítő elem (például egy YubiKey) nélkül nem lesz lehetséges bejelentkezni a számítógépére, még akkor sem, ha a betolakodó tudja (vagy kitalálhatja) a jelszavát..

Mindig jelentkezzen ki vagy engedélyezze a képernyőzárat, amikor a számítógépet felügyelet nélkül hagyja

Ezzel megakadályozható, hogy a legtakarékosabb betolakodók kivételével mindenki fizikailag hozzáférhessen a számítógépéhez, ha nincs ott.

Titkosítsa a merevlemezeket

Ha attól tart, hogy egy technikailag kifinomult betolakodó fizikailag hozzáfér a számítógépéhez, ha távol van, akkor az adatok biztonságához engedélyeznie kell a teljes lemez titkosítását..

A Windows 10 Pro felhasználói bekapcsolhatják a Bitlocker teljes lemez titkosítását a Vezérlőpult megnyitásával -> A BitLocker meghajtótitkosítás, miközben minden Windows-felhasználó megvédi a meghajtóit a nyílt forráskódú VeraCrypt segítségével.

hogyan lehet titkosítani a merevlemezt a turn bitlocker használatával

A Mac felhasználók a Rendszerbeállítások menüben bekapcsolhatják a FileVault-ot -> Biztonság & Magánélet -> FileVault fül.

kapcsolja be a fájlvault a titkosításhoz

A Linux felhasználók beépített dm-crypt teljes lemez titkosítási programmal rendelkeznek, bár sokan inkább ezt a rugalmasabb Linux Unified Key Setup (LUKS) kulcskezelő eszközzel kombinálják. Erre egy jó útmutató itt található.

Használjon jó vírusvédelmi programot

És tartsa naprakészen a meghatározásait. A legtöbb vírus által terjesztett bűnözői hackerek manapság vagy keyloggerek, amelyek minden jelszavadat lefuttatják gépelés közben, vagy ransomware, amely kizárja Önt a számítógépéből, kivéve ha váltságdíjat fizetnek..

De léteznek más típusú vírusok is, beleértve azokat is, amelyek lehetővé teszik az ellenfél számára, hogy teljes ellenőrzést szerezzen az ingázó felett. Az egyetlen valódi védelem ezek ellen egy jó vírus-ellenőrző alkalmazás és a jó internetes higiénia fenntartása (például az, hogy ne nyisson meg e-mail mellékleteket ismeretlen forrásokból, ne látogassa meg a kalóz webhelyeket és hasonló).

Használja webkameráját a betolakodók elkapására!

Ez kissé szélsőségesnek tűnhet, de irodai környezetben lehet, hogy nem elegendő egyszerűen megakadályozni, hogy valaki hozzáférjen a számítógépéhez, amikor kint van a helyiségből. Ha ellensége van a munkahelyen, akkor az egész karrierje arra támaszkodhat, hogy azonosítsák, kik ők!

A Lockscreen Pro for Windows egy nyílt forráskódú alkalmazás, amely pillanatfelvételt készíthet a számítógép webkamera segítségével minden alkalommal, amikor valaki bejelentkezik, vagy megkísérel bejelentkezni. A Mac App Store számos zárolási képernyővel ellátott, hasonló funkcióval rendelkező alkalmazást tartalmaz, bár el kell mondani, hogy egyikük sem borzasztóan jól felülvizsgált.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me