Se apropie răspândirea tehnologiei de recunoaștere facială, indiferent dacă ne place sau nu. De fapt, Raportează că Taylor Swift a folosit o cameră de recunoaștere facială ascunsă într-un chioșc special cu clipuri de repetiție la concertul ei din Los Angeles Rose Bowl, în mai, nu este în sine tocmai șocant.


tehnologie de recunoaștere facială la concertul lui Taylor Swift

În apărarea ei, pop-ul megastar a fost ținta mai multor persecutori, așa că explicația că a folosit tehnologia pentru a identifica pe cei care ar putea prezenta un risc este rezonabilă.

Cu toate acestea, incidentul i-a determinat pe avocații de confidențialitate să sune clopote de alarmă cu privire la utilizarea din ce în ce mai mare a tehnologiei faciale și care sunt implicațiile acestei confidențialități.

După cum a spus Jay Stanley, senior analist de politică pentru ACLU pentru The Guardian:

„Stalkers sunt un fenomen în general înfricoșător și toată lumea înțelege de ce cineva ca Taylor Swift ar dori să fie protejat împotriva lor. Dar aceasta are implicații mai mari. Nu este vorba despre această implementare, ci de unde se îndreaptă această tehnologie. "

Utilizarea tot mai mare a tehnologiei de recunoaștere facială

Utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială este în creștere în întreaga lume. După cum vă așteptați, acesta este utilizat pe scară largă de controalele poliției și de frontieră. Mai puțini oameni sunt conștienți deși invadează și spațiul comercial. 59% din retailerii de modă și un sfert din magazinele din Marea Britanie implementează tehnologia.

În mod îngrijorător, nu îl folosesc doar pentru a identifica fabricanții, o utilizare probabil a tehnologiei. O folosesc din ce în ce mai mult, contribuie la crearea de modele detaliate ale obiceiurilor de cumpărături ale clienților lor, care pot fi combinate cu alte date extrase din conturile de socializare și urmărirea web. Acest lucru îi ajută să creeze un model detaliat de „consumator pentru tine”, permițându-le să vă direcționeze cu anunțuri tot mai personalizate.

În Marea Britanie (și în Europa, în general), GDPR ar trebui să limiteze un astfel de comportament, însă clienții din restul lumii nu au o astfel de protecție. În Crăciunul din Londra, în centrul Londrei, Poliția Metropolitană încearcă recunoașterea facială a cumpărătorilor doritori, dar cât timp va fi înainte să nu mai ceară permis?

Cu siguranță nu au cerut permisiunea mulțimilor în mare parte afro-caraibiene care au participat la Carnavalul Noting Hill la începutul acestui an, într-o operațiune de supraveghere descrisă de critici, ca neavând niciun temei legal și instituțional rasist.

Trăind într-un panopticon

Panopticon (literalmente „toate observate”) este invenția renumitului filosof englez și teoretician social Jeremy Bentham. Este o clădire de închisori destinată să permită unui singur paznic să observe toți deținuții.

O societate panopticon

Niciun paznic nu poate ține un ochi pe toți deținuții, tot timpul, dar geniul designului înseamnă că deținuții știu că pot fi urmăriți în orice moment.

Știind acest lucru, deținuții ar fi obligați să se comporte în orice moment ca și cum ar fi urmăriți dacă ar dori să evite măsurile disciplinare. Bentham a salutat Panopticon ca,

"Un nou mod de obținere a puterii minții asupra minții, într-o cantitate până acum fără exemplu."

Ne obișnuim din ce în ce mai mult cu camerele care ne urmăresc ori de câte ori ieșim din casă, dar ideea că acum trăim într-un panopticon depășește simpla analogie. Mai degrabă, este o reimaginare modernă, dincolo de ceea ce ar fi putut imagina vreodată domnul Bentham.

Uitând faptul că tehnologia este în prezent sălbatic inexactă și riscă să incrimineze în mod fals oamenii nevinovați, Panopticon a devenit o metaforă puternică pentru efectul înfiorător pe care supravegherea îl are asupra exprimării libere.

După cum a înțeles George Orwell, atunci când oamenii se tem că orice ar face ar putea fi urmărit în orice moment, se vor comporta în consecință. Sistemele de recunoaștere facială mută acest coșmar orwellian din sfera digitală în lumea fizică.

O astfel de supraveghere intruzivă și extrem de personală va descuraja probabil multe persoane de a-și exercita dreptul democratic la protest pașnic (chiar și atunci când încearcă să-și ascundă identitatea). Asta singur nu va fi suficient pentru a evita camerele de filmat. Ne deplasăm acum pe tărâmul recunoașterii faciale fiind folosit pentru a identifica preventiv potențialii criminali, în orice mulțime, înainte de a comite chiar o crimă, de fiecare dată când participă la un festival de muzică sau la un concert, de exemplu..

Înainte de a îmbrățișa această nouă tehnologie, avem nevoie de o dezbatere serioasă despre felul de lume în care vrem să trăim. Trebuie să vorbim și despre cine controlează tehnologia, pentru că în mâinile greșite ar putea deveni un instrument de opresiune fără egal. despre care nici domnul Orwell nu ar fi putut scrie.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me