Președintele ieșit, Barack Obama, într-o mișcare de unsprezece ore, a comutat pedeapsa de 35 de ani de închisoare a lui Chelsea Manning (fosta Bradley Manning). Acțiunea a indignat pe mulți, în special majoritatea republicanilor, care au considerat condamnarea drept justificată pentru infracțiuni trădătoare, dăunătoare. Ei se tem că a stabilit un precedent periculos care îi poate încuraja pe alții să scurgă informații secrete cu impunitate, fără a-și face griji de consecințe grave.

Deschis pentru dezbatere este dacă aceasta este o victorie semnificativă pentru avocații de exprimare liberă. Sau este un caz de prea puțin, prea târziu - nimic altceva decât un petulant despărțire împușcat de un președinte care simte moștenirea lui este pe cale de a fi mult diminuat de noua administrație Trump? Între timp, cei care susțin o grațiere pentru Edward Snowden sunt lăsați dezumflați, deoarece acest lucru îi poate reduce șansele.

Nu le ajută cauza este că, în timp ce Manning și-a exprimat regretul, Snowden rămâne neapologică. De asemenea, Manning a servit aproape șapte ani în spatele gratiilor, în timp ce Snowden, în exil, a evadat până acum urmărirea penală. Și, de fapt, tocmai a primit alte trei ani de azil.

Un alt mod de a privi acest aspect este faptul că clența pentru o persoană ca Snowden, care a avut atât de multă influență pozitivă asupra legislației privind confidențialitatea și a politicii naționale de confidențialitate, trebuie să se bazeze pe spate. Acest lucru este posibil pentru că Casa Albă a dorit să marcheze puncte cu mulțimea politică corectă și LGBT. Snowden, astfel, merge la "spatele cozii" (pentru a împrumuta un citat de la Obama, care a rostit-o pentru a-i avertiza pe britanici în timpul rândului Brexit.)

Avocații pentru comutarea lui Manning (nu a fost grațiată, ceea ce i-ar restabili multe dintre drepturile sale) indică numeroasele tentative de sinucidere în timp ce sunt încarcerate și conținutul acesteia, ca motive puternice pentru a explica motivul președintelui. După cum era de așteptat, avocații ei au fost încântați de decizie.


"Cu toții suntem mai bine să știm că Chelsea Manning va ieși din închisoare o femeie liberă," a declarat Chase Strangio, un avocat al Uniunii Civile pentru libertăți civile reprezentând Manning. Unii s-au pus chiar problema dacă ar fi fost considerată vreodată pentru clemență dacă ar fi rămas Bradley - un bărbat.

Alții privesc acțiunea președintelui ca o încercare de a inversa aproape un deceniu de politici represive de confidențialitate la Casa Albă cu simplul accident vascular cerebral. Casa Albă a fost adesea în contradicție cu factiunile de confidențialitate / exprimare liberă în ultimii ani. Astfel de comutări sunt deosebit de aurii, deoarece acțiunile sunt permanente și nu pot fi anulate de președintele Donald Trump.

În timp ce punditurile pot pune în evidență dacă revelațiile lui Snowden pun sau nu securitatea și viața în pericol, nu există o astfel de conjectură cu privire la Manning. A comis crime. Cazul a fost un slam-dunk. Ea a scos la WikiLeaks documente guvernamentale și militare clasificate, împreună cu filme video reale de pe câmpul de luptă. Aceasta a fost o încălcare clară a Legii privind spionajul. Și, spre deosebire de Snowden, a fost condamnată pentru crimele ei.

Criticul sever al președintelui de ieșire, a declarat președintele Camerei, Paul Ryan, "Trădarea lui Chelsea Manning a pus viața americanilor în pericol și a expus unele dintre cele mai sensibile secrete ale națiunii noastre." Aceste cuvinte ar putea face o pauză pentru a aminti retorica similară învârtindu-se după expunerea lui Snowden. Cu excepția cazului lui Snowden, era doar o presupunere și, de asemenea, avea mulți oameni în colțul său.

Faptele lui Manning nu au fost discutabile și au fost judecate în acel context criminal. Refrenul vocilor în sprijinul ei a crescut numai în serios după încercările de sinucidere, despre care ni s-a spus că ni s-a făcut să atragă atenția asupra situației sale ca individ transgenrat încarcerat..

Acum că această decizie irevocabilă a fost luată, atenția se îndreaptă către un alt actor din drama conducătorilor armatei - fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Assange a tweetat că va fi de acord cu extrădarea dacă sentința lui Manning ar fi comutat. În urma acestei scrieri, statutul său de extrădare rămâne neschimbat și neclar.

Deși este posibil ca lui Manning să i se acorde clemență doar pentru a încerca să prindă peștele mai mare, Assange, acesta nu este un motiv probabil. Mai credibil este faptul că este doar o altă încercare a lui Obama de a face în ultima clipă ceea ce nu a putut face în timp ce a fost în funcție timp de opt ani. Opt ani în care intimitatea, libertățile de presă și libertatea de exprimare suferă lovituri repetate.

Redactorii notează: ca întotdeauna, opiniile lui Stan sunt în întregime ale sale și nu ar trebui privite ca reflectând cele ale altor membri ai personalului ProPrivacy.com.

 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me