Într-o știre cu implicații majore pentru industria VPN, Curtea Europeană de Justiție (CEJ), cea mai înaltă instanță din UE, a declarat în această dimineață nulă Directiva privind păstrarea datelor la nivel european, pe motiv că,

„Prin faptul că solicită păstrarea acestor date și permițând autorităților naționale competente să acceseze aceste date, directiva intervine într-o manieră deosebit de serioasă cu drepturile fundamentale de a respecta viața privată și protecția datelor cu caracter personal. În plus, faptul că datele sunt păstrate și folosite ulterior fără ca abonatul sau utilizatorul înregistrat să fie informat poate genera persoanelor în cauză un sentiment că viața lor privată este subiectul unei supravegheri constante. "

Ura! Nu de puține ori auzim vești bune când vine vorba de supravegherea guvernului, dar această hotărâre este grozavă. DRD a fost o legislație sinistră și draconică la nivelul întregii UE, impusă de puternice interese guvernamentale ale SUA și Marea Britanie, ca urmare a bombardamentelor din 11 septembrie și 7/7 din Londra și în afara țărilor extrem de restrictive controlate de regimuri militariste (cum ar fi China și Iran), până în prezent, a fost cel mai intruziv de către guverne în viața personală a cetățenilor.

Acesta a cerut ca toți furnizorii de servicii Internet și furnizorii de comunicații să păstreze datele cel puțin 12 luni, inclusiv suficiente informații pentru:

  • urmărește și identifică sursa unei comunicări
  • urmărește și identifică destinația unei comunicări
  • identificați data, ora și durata unei comunicări
  • identificați tipul de comunicare
  • identifica dispozitivul de comunicare
  • identificați locația echipamentelor de comunicații mobile

În practică, acest lucru a însemnat că jurnalele sunt păstrate cu toate apelurile telefonice, mesajele SMS și e-mailurile făcute și primite și toate site-urile vizitate și tot ceea ce cetățenii UE sunt supuși acestei invazii masive de confidențialitate, indiferent dacă sunt sau nu suspectați crimă.


Detaliile despre cine poate accesa aceste informații variază în funcție de țară (de exemplu, în Marea Britanie, un număr mare de organizații au primit acces cu foarte puțină supraveghere judiciară), dar în general, acestea trebuie să fie disponibile autorităților naționale „competente” în cazuri specifice, „în scopul cercetării, depistării și urmăririi penale grave, definite de fiecare stat membru în dreptul său național”.

Unele țări, cum ar fi Belgia, Germania și Republica Cehă, au rezistat la directivă și nu au ajuns niciodată, în ciuda presiunilor intense din partea UE, să o implementeze.

Indiferent dacă furnizorii de VPN erau legați de DRD era ceva dintr-o zonă cenușie care nu era complet acoperită de redactarea inițială a legislației, așa că le revine guvernelor individuale să decidă dacă le includ în mod explicit atunci când au transpus directiva în legislația națională. Majoritatea țărilor au făcut, deși unele (în special Suedia, Olanda și România) au exclus furnizorii VPN de la punerea în aplicare a directivei. Furnizorii VPN din toată Europa ar putea fi acum într-o poziție mult mai puternică pentru a oferi servicii cu adevărat „fără jurnal”.

Hotărârea de astăzi a urmat o provocare a directivei din 2006 de către organizația Digital Rights Ireland și, dacă i se permite să stea, reprezintă o hotărâre de reper care va proteja cetățenii UE împotriva spionării guvernului intrus,

„Curtea constată că directiva nu prevede garanții suficiente pentru a asigura o protecție eficientă a datelor împotriva riscului de abuz și împotriva oricărui acces și utilizare ilegală a datelor.

Aceste date, luate în ansamblu, pot oferi informații foarte precise despre viața privată a persoanelor ale căror date sunt păstrate, cum ar fi obiceiurile vieții de zi cu zi, locurile de reședință permanente sau temporare, zilnic sau alte mișcări, activități desfășurate, sociale relațiile și mediile sociale frecventate.

Curtea consideră că, solicitând păstrarea acestor date și permițând autorităților naționale competente să acceseze aceste date, directiva intervine într-o manieră deosebit de serioasă cu drepturile fundamentale la respectarea vieții private și la protecția datelor cu caracter personal.

În plus, faptul că datele sunt păstrate și utilizate ulterior fără ca abonatul sau utilizatorul înregistrat să fie informat este probabil să genereze persoanelor în cauză un sentiment că viața lor privată este subiectul unei supravegheri constante..

Curtea este de părere că, adoptând Directiva privind păstrarea datelor, legiuitorul UE a depășit limitele impuse prin respectarea principiului proporționalității. "

TJ McIntyre, președintele Digital Rights Ireland, a salutat decizia,

„Aceasta este prima evaluare a supravegherii în masă de către o instanță supremă de la dezvăluirile Snowden. Hotărârea CEJ consideră că monitorizarea neexecutată a întregii populații este inacceptabilă într-o societate democratică. "

Deși CEJ este cea mai înaltă instanță din UE, ne îndoim foarte mult că aceasta este ultima pe care o vom auzi de Directiva privind păstrarea datelor, astfel că va urma evenimente cu mare interes.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me