Unele dintre cele mai cunoscute radiodifuzoare din Marea Britanie se află în discuții despre posibilitatea creării unui serviciu de streaming online britanic. Se spune că BBC, ITV și Channel 4 - precum și radiodifuzorul american NBC Universal - explorează ideea creării unui serviciu bazat pe abonamente care ar rivaliza gigantii de streaming online precum Netflix și Amazon.

În Marea Britanie, 4,3 milioane de case se abonează la Amazon Prime Video. Netflix se bucură de o bază de utilizatori și mai mare, cu 8,2 milioane de abonați în total. Acestea sunt un număr enorm, iar emisiile tradiționale britanice încep să se îngrijoreze că ar putea rămâne în urmă.

Copiii care urmăresc Netflix

BBC a recunoscut că tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani petrec mai mult timp vizionând Netflix în fiecare săptămână decât consumă conținut BBC - atât prin televiziunea lor, cât și prin iPlayer. Aceasta va fi o pastilă amară pentru înghițirea mătușii Auntie Beeb, întrucât a întârziat întotdeauna piețele britanice TV și Radio.

Principala problemă pentru televizoarele britanice învechite este că noii copii de pe bloc au valorificat un model de abonament în plină expansiune, investind puternic în programarea complet nouă. Acea explozie creativă îi lovește din greu, deoarece oferă exact ceea ce își doresc consumatorii.


Și nu este doar TV. BBC a confirmat că tinerii abandonează și posturile de radio în favoarea serviciilor de streaming precum Spotify și iTunes.

O sursă cu informații despre discuțiile în desfășurare a declarat pentru Guardian că televizorii din Marea Britanie au intenția de a înființa un serviciu care le permite să rămână relevanți.

„Toate opțiunile sunt deschise, sunt conversații timpurii și nici o direcție nu este fermă. Dar știu că un joc de platformă video la cerere ar fi o adevărată apărare pentru industriile creative din Marea Britanie. ”

Ceva trebuie făcut

Tony Hall, directorul general al BBC, a comentat recent că, dacă nu își scoate șosetele, „peisajul media globală va fi dominat de patru, probabil cinci afaceri, pe coasta de vest a Americii în anii următori.”

Acest lucru pare un prognostic rezonabil. La urma urmei, consumatorii nu vor să mai mai fie o programare alimentată cu linguriță - în schimb, preferă să consume conținut așa cum și când vor.

Nu este prima dată când BBC, ITV și Channel 4 au explorat posibilitatea unei întreprinderi comune.

Proiect Cangur

În 2007, cele mai mari trei radiodifuzoare din Marea Britanie au planificat lansarea unui serviciu online numit Cangur. Acea acțiune, care a fost descrisă ca „revoluționară”, ar fi creat venituri permițând consumatorilor să plătească pentru a urmări televiziunea în afara unei ferestre inițiale de 7 zile.

Din păcate, conceptul de perspectivă a fost în cele din urmă înclinat de Comisia de concurență din Marea Britanie. La acel moment, Peter Freeman, președintele Comisiei de concurență, a declarat:

"După o analiză detaliată și atentă, am decis că această asociere în comun ar reprezenta o amenințare prea mare pentru concurența pe această piață în curs de dezvoltare și trebuie oprită."

O sursă apropiată BBC a declarat pentru The Guardian că noul serviciu de streaming pare a fi „un pic de praf din Cangur, ceea ce a fost o idee bună care nu ar fi trebuit niciodată să fie blocată”.

La ce să te aștepți?

De când a fost propus inițial Cangurul, multe s-au schimbat. ITV Hub și All 4 au muncit din greu pentru a-și croi un loc pe piața digitală și se bucură amândoi de un succes rezonabil.

Conform unor surse, BBC este dornică să păstreze iPlayer ca marcă principală în noul proiect - însă acest lucru pare puțin probabil să fie agreabil celorlalți difuzori..

Analiza de confidențialitate

În mod tradițional, conținutul video a fost licențiat anumitor regiuni de la caz la caz. Acest lucru a dus la utilizarea pe scară largă a geo-restricțiilor. Tehnologia VPN, care permite oamenilor să se prefacă într-o țară diferită, face ca geo-restricțiile să fie redundante. De exemplu, folosind un VPN Abonații Netflix sunt capabili să acceseze conținut Netflix blocat anterior în regiunea lor. Acest lucru devine tot mai popular.

Prin producerea de Netflix Originals și achiziționarea de conținut direct pentru serviciul său, Netflix este capabil să ofere conținut pe toate piețele simultan. Acum vedem același lucru din like-urile Amazon și Hulu.

Această nouă formă de distribuție globală a conținutului amenință direct modelul de finanțare al BBC. În Marea Britanie, orice gospodărie care urmărește sau înregistrează transmisii de televiziune în direct, deoarece acestea sunt difuzate, trebuie să dețină o licență de televiziune.

Este puțin probabil ca BBC să renunțe la oul de aur (taxe de licență obligatorii), dar cu o nouă generație de consumatori fericiți să renunțe la televiziunea în direct, Beeb ar putea pune bazele unui serviciu TV bazat pe abonament, care este disponibil nu numai în Marea Britanie, dar în toată lumea.

Opiniile sunt proprii scriitorului.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me