Vietnamul este o țară care s-a bucurat de o economie în creștere rapidă începând cu mijlocul anilor '80. Potrivit PricewaterhouseCoopers, țara este cea mai rapidă creștere a economiilor lumii. În ciuda faptului că se bucură de o relativă stabilitate economică, cetățenii sunt supuși unui peisaj social și politic extrem de dur.

Conform raportului „Libertatea în lume 2018” al Freedom House, Vietnam are doar 20 din 100. În plus, Vietnamul este evaluat „nu este liber” în fiecare categorie importantă - libertatea presei, drepturile politice, libertatea internetului și libertățile civile.

Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că Vietnamul este un stat cu un singur partid care a fost dominat de generații de către Partidul Comunist de guvernare din Vietnam (CPV). În Vietnam, CPV deține în prezent 473 din 500 de locuri în adunarea națională. Celelalte 29 de locuri sunt deținute de către independenți examinați de CPV. La ultimele alegeri (2016), peste 100 de candidați independenți au fost blocați să candideze de către CPV.

Partidele de opoziție sunt ilegale în Vietnam, iar Frontul Patriei Vietnamului (VFF) vinde cu atenție toți candidații la Adunarea Națională în numele CPV. Rezultatul este un sistem electoral complet riguros, care este dominat și controlat de CPV - și a fost de la fondarea sa în 1988.

intimitatea digitală din Vietnam


Controlul și supravegherea internetului

Pentru a-și păstra interesul asupra sistemului politic, CPV își petrece o mare parte din eforturile sale controlând fluxul de informații din țară. Opiniile disidente sunt anulate, activismul este încruntat, iar persoanele care tulbură status quo-ul sunt adesea închis.

În 2017, Human Rights Watch a estimat că 100 de persoane au fost încarcerate pentru a protesta, a criticat guvernul sau pentru a sprijini organisme religioase sau ale societății civile nesanțate.

Pentru a menține acest ecosistem autoritar, Vietnamul a introdus o serie de politici pentru limitarea libertății online.

Decret privind gestionarea, furnizarea, utilizarea serviciilor Internet și conținutul online online

În 2012, guvernul a adoptat regulamente care au introdus noi puteri pentru a cenzura și incrimina discursul online. Decretul privind gestionarea, furnizarea, utilizarea serviciilor internet și a conținutului online este un document de 60 de articole care impune interdicții „Opoziției Republicii Socialiste Vietnam”.

Decretul permite filtrarea conținutului internet ofensator și necesită o identificare reală a numelor pentru site-urile și profilurile online, inclusiv blogurile. A creat o cerință legală pentru furnizorii de servicii internaționale și intermediari, cum ar fi site-urile de blog-uri, pentru a ajuta guvernul în cenzurarea conținutului infracțional. De asemenea, legea "incurajata" firmele străine să înființeze un birou în Vietnam, care să le permită să se conformeze cenzurii guvernului.

Decretul 72 - Proiectul de lege privind cenzurarea internetului

În septembrie 2013 a fost introdusă mai multe legislații. Decretul 72 a fost adoptat de Adunarea Națională, intensificând cenzura online prin interzicerea utilizatorilor de internet vietnamezi, inclusiv bloggerilor și conturilor de socializare, să discute despre problemele curente.

Decretul a declarat că conturile personale și site-urile web nu trebuie utilizate pentru a răspândi știri, inclusiv prin „citarea, strângerea sau rezumarea informațiilor de la organizațiile de presă sau site-urile guvernamentale”..

Legea spunea în mod specific că Twitter și Facebook ar trebui să fie folosiți doar de cetățeni pentru „furnizarea și schimbul de informații personale".

Violența împotriva bloggerilor

În 2014, violența împotriva bloggerilor a fost raportată în Vietnam. Tran Thi Nga a fost atacată pentru eforturile sale de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului în Vietnam. Se crede acum că cei cinci bărbați care au atacat-o ar fi putut fi polițiști sub acoperire. A fost atacată în fața celor doi copii ai săi.

Bloggerii închisi

În 2016, a apărut un caz cu profil înalt despre închisoarea unui blogger și a asistentului său. Perechea fusese implicată în derularea unui blog care a ajuns la milioane de cititori vietnamezi.

Blogul a fost scris de Nguyen Huu Vinh, fost ofițer de poliție și fiul ambasadorului Vietnamului în fosta Uniune Sovietică. El a fost închis timp de 5 ani pentru „abuzul de libertățile democratice pentru a dăuna intereselor statului”. Asistentul său, Nguyen Thi Minh Thuy, a primit și o pedeapsă de trei ani.

Bloggerul, cunoscut popular de pseudonimul Anh Ba Sam, a pus la punct o serie de site-uri care criticau guvernul vietnamez și apărau drepturile omului. În timpul procesului, colegii bloggeri au fost arestați pentru a-i opri să acționeze ca martori, iar membrii familiei au fost blocați să participe la procesul său.

Oprire pe Facebook

În 2016, o deversare chimică a determinat uciderea de tone de pește de-a lungul coastei centrale a Vietnamului. Acest lucru a avut un impact devastator asupra economiei locale și protestatarii au ieșit în stradă cerând mai multă transparență din partea guvernului. În culmea protestului, guvernul a blocat accesul pe site-urile de socializare precum Facebook.

Accesul la legea informațiilor

În 2017, a intrat în vigoare o lege privind accesul la informații, care împiedică divulgarea informațiilor despre „politică, apărare, securitate națională, relații externe, economie, tehnologie sau orice alte domenii reglementate de lege”. Noua legislație permite guvernului să rețină toate informațiile care consideră că ar putea dăuna securității naționale sau "bunăstarea națiunii".

Proteste vietnameze

Evenimente recente

În iunie 2018, o serie de proteste violente au izbucnit în provincia sud-centrală Binh Thuan. Demonstrații au avut loc și în centrul economic al națiunii orașului Ho Chi Minh. Protestele s-au întâmplat din două motive:

În primul rând, ca reacție la noile legi care permit China să profite de închirieri de 99 de ani în Vietnam. Sentimentul anti-China este comun în țară și a fost în creștere din cauza conflictelor din Marea Chinei de Sud. Conform unui sondaj Pew Center, doar 10% dintre cetățeni își aprobă vecinul din nord.

În plus, mii de protestatari s-au adunat din Hanoi la Ho Chi Minh pentru a demonstra împotriva unei facturi de securitate cibernetică, care a trecut luna aceasta. Acea legislație a fost aspru criticată de activiști care spun că va fi un dezastru pentru libertatea de exprimare.

În timpul protestelor, vehiculele au fost incendiate, clădirile guvernamentale au fost defacate, iar 45 de polițiști au fost răniți - potrivit Ministerului Securității Publice. Sute de polițiști antidisturgi au fost trimiși să se ocupe de manifestații - punând în aplicare o represiune puternică. 300 de oameni au fost arestați, inclusiv un cetățean american numit Will Nguyen.

Noua legislație în materie de securitate cibernetică

La scurt timp după ce Adunarea Națională a adoptat noua legislație cibersecală, directorul operațiunilor globale al Amnesty International, Clare Algar, a trecut pe palmares pentru a spune:

„Cu puterile de măturare care acordă guvernului monitorizarea activității online, acest vot înseamnă că acum nu există niciun loc sigur în Vietnam pentru ca oamenii să vorbească liber.”

Amnesty International a trimis, de asemenea, scrisori către directorii de administrație Apple, Facebook, Google și Microsoft, precum și președintelui Samsung, îndemnându-i să își folosească „puterea considerabilă” pentru a exercita presiuni asupra guvernului Vietnamului.

Noua lege afectează în mod direct acele firme, forțându-le să cenzureze propaganda, informațiile și opiniile antiguvernamentale care incită la violență sau amenință securitatea națională, precum și orice „conținut defăimător și calomnios”.

Control autoritar

Noua lege intră în vigoare la 1 ianuarie 2019. Îi interzice utilizatorilor de internet să „organizeze” ... „să încurajeze sau să instruiască alte persoane în scopuri anti-stat”, să răspândească informații false și să creeze "dificultăți pentru autorități și dăunătoare activității socioeconomice ”.

Pentru persoanele care trăiesc în Vietnam, rezultatul va fi o incapacitate sporită de a exprima opinii disidente. Algar încurajează firmele de tehnologie să se întoarcă înapoi și a declarat că:

„Această lege poate funcționa numai dacă companiile tehnologice cooperează cu cerințele guvernului de a preda date private. Aceste companii nu trebuie să fie parte la abuzurile drepturilor omului și le îndemnăm să utilizeze puterea considerabilă pe care o au la dispoziție pentru a contesta guvernul din Viet Nam cu privire la această legislație regresivă. "

Facebook Vietnam

Firme împotriva supravegherii

Din ianuarie 2019, marile companii internaționale vor trebui să înceapă să păstreze toate datele referitoare la utilizatorii vietnamezi pe serverele locale vietnameze. Ministerul Securității Publice trebuie să primească acces nelimitat la serverele respective. De asemenea, li se va cere să deschidă o sucursală locală în Vietnam pentru a continua să își presteze serviciile în țară.

Guvernul va aplica politica punând toate activitățile online vietnameze sub controlul Ministerului Securității Publice.

Multe întreprinderi au criticat legislația, spunând că aceasta dăunează progreselor economice viitoare ale Vietnamului. De asemenea, criticii susțin că legea încalcă acordurile anterioare făcute atunci când Vietnamul a aderat la Organizația Mondială a Comerțului.

În plus, se crede că ar contraveni angajamentelor luate la semnarea Acordului de liber schimb Vietnam-UE (EVFTA) și a Acordului cuprinzător și progresiv pentru parteneriatul trans-Pacific (CPTPP).

Jeff Paine, de la Asia Internet Coalition, o asociație din industrie ai cărei membri includ Google, Apple, Twitter, Facebook, LinkedIn și LINE au comentat:

"Aceste dispoziții vor avea ca rezultat limitări severe ale economiei digitale a Vietnamului, diminuând climatul investițiilor străine și afectând oportunitățile pentru întreprinderile locale de a înflori în interiorul și dincolo de Vietnam."

Cum Pentru Vietnam

Cum să vă protejați confidențialitatea digitală

Reporterii fără frontiere este considerat un „inamic al internetului”. Oamenii care locuiesc acolo există într-o bulă de cenzură atent construită; conceput pentru a împiedica oamenii să se lumineze despre sistemul său totalitar unic.

Multe site-uri web, inclusiv Blogger, WordPress.com, Twitter, Linkedin, YouTube și Google (cu excepția versiunii vietnameze) sunt blocate de ISP-uri. În plus, mesageri precum Yahoo! Se știe că Messenger este supus atacurilor Man in the Middle (MitM) - mesajele jignitoare adeseori blocate să ajungă la destinatarul lor.

Având în vedere că nivelurile ridicate de cenzură și supraveghere sunt prezente în țară - și noi legi adoptate pentru a stimula controalele autoritare - este corect să spunem că Vietnamul emulează oarecum politicile stricte ale Chinei.

Utilizarea VPN în Vietnam

Pentru cetățenii care doresc să acceseze știri străine despre națiune și site-uri web importante precum Electronic Frontier Foundation, Amnesty International, Reporteri fără frontiere și OpenNetInitiative, o rețea privată virtuală (VPN) este cea mai bună soluție.

Un VPN este un serviciu online care permite oamenilor să-și ascundă adresa IP reală pentru a accesa conținut străin. Acest lucru permite utilizatorilor de internet să se sustragă cenzurii locale. În plus, un VPN de încredere va oferi criptare de grad militar, oprind ISP-urile și guvernul să poată urmări ceea ce fac internații vietnamezi online.

Aceasta este o sabie cu două tăișuri care poate fi folosită atât pentru a obține acces la conținut, cât și pentru a nu fi supravegheat în Vietnam. Cei interesați de o VPN pentru Vietnam sunt sfătuiți să ia în considerare puternic VPN-urile cu caracteristici de securitate, cum ar fi criptarea OpenVPN și tehnologia de obuscare.

Utilizatorii sunt, de asemenea, sfătuiți să stea departe de orice VPN local și să nu folosească niciodată servere VPN locale vietnameze - deoarece acestea ar fi putut fi compromise de CPV.

Tor Vietnam

Browserul Tor Onion

Oricine intenționează să se angajeze în activități care implică producerea de conținut ilegal - mai degrabă decât doar consumul de site-uri blocate - poate dori să utilizeze browserul Tor Onion și nu un VPN. Acest lucru se datorează faptului că Tor va oferi anonimat, precum și confidențialitate atunci când scrieți orice conținut interzis online.

Tor este adesea folosit de jurnaliști, avocați, activiști și disidenți politici, care necesită o protecție suplimentară din partea autorităților.

Titlul creditului de imagine: Millenius / Shutterstock.com

Credite imagine: AEKKAVICH / Shutterstock.com, Michel Piccaya / Shutterstock.com, rvlsoft / Shutterstock.com, Mascha Tace / Shutterstock.com, iDEAR Replay / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me