S-a arătat că liga spaniolă de fotbal, La Liga, a pornit microfoanele smartphone ale oamenilor pentru a asculta fanii în timp ce urmăresc meciurile. La Liga a fost amendată cu 250.000 de euro pentru exploatarea ilegală a permisiunilor de aplicație pentru a angaja microfoane ale dispozitivului și a identifica locațiile fanilor fotbalului în timpul meciurilor folosind semnale GPS și turnul telefonului mobil.


fani de fotbal spanioli

Aplicația La Liga, despre care se crede că este folosită de aproximativ patru milioane de fani ai fotbalului spaniol, folosea microfoane smartphone pentru a descoperi locația barurilor care emit meciuri ilegal fără licență.

Susținătorii confidențialității consideră că drepturile de confidențialitate ale consumatorilor au fost încălcate pe fondul supravegherii. De asemenea, au fost îngrijorate faptul că La Liga ar fi putut avea acces la conversații private și date despre utilizatorii aplicațiilor spaniole în acest timp..

Liga spaniolă neagă acest lucru, susținând că tehnologia este concepută special pentru a asculta sunetele ambientale care se potrivesc cu transmisia TV,

"Semnalul care ajunge [din aplicație] este transformat într-un cod binar care este comparat cu codul semnalului de transmisie de către un sistem automat care efectuează operația în mai puțin de o secundă".

Conform declarației oficiale a La Liga, tehnologia este automatizată și funcționează într-o manieră similară cu aplicația Shazam. Liga de fotbal susține că niciun angajat uman nu ascultă vreodată sunetele derivate din aplicație și că niciodată nu sunt create sau stocate înregistrări în procesul de a găsi locații care difuzează ilegal meciuri fără să plătească.

„Chiar dacă am fi vrut, chiar dacă am fost solicitați de un judecător, nu am putut înregistra conversații. Pur și simplu nu este cum funcționează tehnologia."

În ciuda acestui fapt, Agenția Spaniolă pentru Protecția Datelor (AEPD) a constatat în favoarea confidențialității consumatorilor. AEPD a decis că aplicația a acționat ilegal, deoarece nu menționează în mod explicit capacitățile sale de supraveghere pentru consumatori. AEPD spune că aplicația trebuie să informeze consumatorii și să solicite consimțământul atât la momentul descărcării aplicației, cât și la activarea supravegherii.

Potrivit AEPD, este prea dificil pentru consumatori să-și amintească exact ce permisiuni pentru colectarea datelor sunt acordate în momentul în care descarcă o aplicație. Din acest motiv, agenția pentru protecția datelor a sugerat că aplicația ar trebui să afișeze pe ecran o pictogramă care să demonstreze că a început ascultarea pasivă. Acest lucru ar oferi consumatorilor posibilitatea de a dezactiva sau dezinstala aplicația dacă s-ar fi aflat că sunt ascultate.

La Liga insistă că nu a făcut nimic greșit și a declarat că intenționează să facă apel la decizia agenției, care consideră că este nedreaptă. La Liga consideră că permițând consumatorilor să protejeze locurile care transmit meciuri în mod ilegal funcționează în contravaloarea drepturilor de autor. Într-o declarație oficială, liga spaniolă de fotbal a declarat:

"Nu suntem de acord profund cu modul în care AEPD a interpretat această tehnologie și credem sincer că nu a făcut eforturile necesare pentru a înțelege modul în care funcționează."

La Liga consideră că afișarea unei pictograme atunci când microfonul este pornit "face ca utilizatorul să se teamă că ascultăm ceva când această tehnologie nu poate captura o conversație umană."

În ciuda acestor afirmații, rămâne faptul că aplicația a ascultat telefoanele oamenilor și le-a urmărit locația cu GPS - ceea ce înseamnă că s-au colectat date private despre utilizatori. Conform AEPD, dreptul GDPR al consumatorilor a fost, de asemenea, încălcat. Aceasta susține că secțiunile 5.1 și 7.3 din GDPR din UE sunt încălcate, deoarece consumatorii nu li se oferă niciodată capacitatea de a retrage consimțământul pentru colectarea datelor.

Revelațiile conform cărora liga spaniolă de fotbal a exploatat permisiunile pe aplicația sa pentru a efectua supraveghere corporativă este o amintire accentuată a cât de ușor este pentru companii să spioneze publicul. De fiecare dată când o aplicație cere permisiunea de a accesa un microfon al dispozitivului - este posibil ca microfonul să fie pornit pentru a efectua acest tip de ascultare pasivă.

În alte momente, consumatorii au raportat că au fost difuzate reclame după ce au discutat despre un produs lângă telefonul lor. De asemenea, în prealabil au apărut afirmații că Facebook efectuează acest tip de supraveghere; o afirmație pe care gigantul social media a respins-o în mai multe rânduri.

Pentru consumatori, singura opțiune este să fiți mereu atenți la momentul descărcării și instalării software-ului mobil. Dacă vreo aplicație solicită permisiuni invazive pe care nu pare să le aibă nevoie, consumatorii trebuie să ia în considerare cu atenție dacă au încredere în aplicație și vor să o instaleze.

AEPD a dat liga spaniolă de fotbal o lună pentru a remedia problemele de confidențialitate pe care le-a găsit în aplicație.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me