Sebuah dump data dari penggodam yang digelar oleh nama Guccifer 2.0 telah menyebabkan kekecohan besar di Twitter selama 48 jam terakhir. Pembuangan data, yang dikeluarkan pada hari Sabtu melalui laman WordPress adalah yang kedua dari jenisnya dari penggodam yang bernama tepat yang telah mengambil tanggungjawab untuk hack Jawatankuasa Kebangsaan Demokratik (DNC) baru-baru ini.


The dumps data (yang kedua disebut sebagai # Guccifer3 oleh Tweepers), dihormati oleh orang-orang di mana-mana kerana muncul untuk menunjukkan sejumlah besar rasuah dalam perlumbaan Presiden setakat ini. Terutamanya berkaitan dengan sokongan dalaman DNC - bahawa ia dirasai jumlah untuk pilihan raya untuk calon presiden Hillary Clinton.

Memo dalaman dicuri dari DNC oleh Guccifer 2.0, menunjukkan bahawa Clinton telah dirujuk sebagai calon Demokrat kembali pada Mei 2015. Mengungkapkan bahawa sokongan besar-besaran yang mana calon calon Demokratik, Bernie Sanders, dinikmati semasa primaries selalu ditakdirkan untuk kegagalan. Berita itu membakar ramai penyokong Sanders, yang kini merasakan bahawa mereka telah tertakluk kepada proses pilihan raya yang bengkok.

Semasa perlumbaan utama, idea itu telah dicadangkan (oleh penyokong Sanders) bahawa liputan Media Mainstream terhadap Clinton mungkin membantu mengetengahkan perlumbaan Demokratnya. Walau bagaimanapun, di antara dokumen-dokumen yang baru diterbitkan, terdapat bukti pistol rokok secara langsung antara pusat media arus perdana dan DNC untuk membantu mahkota Clinton sebagai calon Demokrat semasa proses pilihan raya.

Surat dari Mei 2015 dengan subjek "2016 GOP Presiden Calon", menerangkan butiran mengenai 'strategi yang dicadangkan untuk kedudukan dan pemesejan umum sekitar bidang Presiden Republik 2016.' Sebahagian daripada rancangan itu ditetapkan seperti berikut;

'Matlamat kami dalam beberapa bulan akan datang adalah untuk merangka bidang Republikan dan penama akhirnya dan untuk memberikan kontras antara medan GOP dan HRC.'

Bukti jelas, nampaknya, HRC (Hillary Clinton) sedang dipersiapkan untuk pencalonan Demokratik. Lebih jauh lagi ke dalam surat itu, HRC sekali lagi dirujuk secara langsung dengan cara yang menunjukkan penekanan yang konsisten dari DNC ke arah Clinton merangkul kemenangan Demokrat:

'Gunakan hit spesifik untuk berlumpur di sekitar etika, ketelusan dan serangan kewangan kempen pada HRC.'

# Guccifer3 DNC clinton

Pelaporan media 'cahaya-sentuh' Guccifer 2.0 yang bocor

Walaupun dengan kesilapan data DNC yang mengecewakan ini, media arus perdana kebanyakannya menumpukan perhatian kepada bahagian-bahagian yang menunjukkan strategi yang dirancang oleh DNC untuk memudaratkan calon Republikan, termasuk kad liar GOP yang tidak diduga kuat Donald Trump.

Bahagian lain yang bertajuk 'Reporter Outreach' memaparkan suatu kehendak yang tidak dapat dinafikan untuk secara khusus mempengaruhi media dengan cara yang tidak adil:

'Bekerja melalui DNC dan lain-lain, kita perlu menggunakan taklimat latar belakang, persediaan dengan wartawan untuk temu bual dengan calon GOP, dari perbualan rekod dan oppo lapangan untuk membantu cerita tanpa menggunakan cap jari dan menggunakan wartawan untuk memandu mesej.'

'Kedua-dua DNC dan kumpulan luar sedang mencari untuk mengadakan acara dan tekan acara-acara Republican untuk memasukkan mesej kami ke dalam media mereka dan memaksa mereka untuk menjawab soalan-soalan di sekitar isu-isu utama.'

Walaupun ini mungkin tidak terlalu mengecewakan kepada sesetengah orang, dan sudah tentu amalan biasa dalam politik pada hari ini untuk parti-parti untuk menyerang persaingan mereka, surat ini menunjukkan kehendak dari DNC untuk mempengaruhi media secara langsung.

Strategi itu kelihatan sangat kuat dalam usaha Hillary Clinton - menurut keputusandata.org - penemuannya menunjukkan bahawa terdapat pemadaman media 'mengejutkan' terhadap sejumlah besar penyokong yang beralih kepada perhimpunan Sanders (ribuan dan sering lebih banyak daripada HRC telah mendapat).

Dengan menghairankan, walaupun terdapat pembuangan data (kesahihan yang tidak ditolak oleh DNC), DNC berpegang pada tuntutannya bahawa hack itu dilakukan oleh koperasi Russia (mungkin kerajaan atau FSB) yang canggih. Kepercayaan itu kini terbuka untuk dipertimbangkan memandangkan tuntutan Guccifer 2.0 bahawa dia bertindak sendiri:

'Syarikat cybersecurity di seluruh dunia CrowdStrike mengumumkan bahawa pelayan Jawatankuasa Kebangsaan Demokratik (DNC) telah digodam oleh kumpulan penggodam yang "canggih". Saya sangat gembira syarikat menghargai kemahiran saya begitu tinggi))) Tetapi sebenarnya, ia adalah mudah, sangat mudah. ​​'

Bagi bahagian mereka dalam cerita itu, kerajaan Rusia menafikan penglibatan dalam hack itu. Sama ada seorang penggodam tunggal (seperti yang didakwa), atau tidak, kemungkinan ia menjadi penggodam Rusia tetap, tentu saja, pilihan yang munasabah - dan sudah pasti ada banyak bukti keadaan untuk mencadangkan ia adalah seorang penceramah Rusia - mungkin menggunakan Papan kekunci Rusia.

Ia juga kelihatan jelas bahawa sesiapa penggodam itu; mereka mungkin akan melakukan yang terbaik untuk mengelakkan diri dari sifat sebenar identiti mereka untuk mengelakkan terjebak seperti nama asli Guccifer.

Bagi mereka yang tidak sedar, pemberi maklumat terbaru ini dinamakan sempena penggodam Guccifer asal: Hacktivist siber Romania yang bertambah rumit untuk beberapa siri hack pada tahun 2013 yang melibatkan beberapa pegawai kerajaan AS. Termasuk e-mel antara Sidney Blumenthal dan Hillary Clinton yang dikirim secara ilegal pada 'e-mel peribadi yang tidak aman' yang menyebutkan serangan teror Benghazi 2012 di Libya (antara lain).

Guccifer sedang menunggu hukuman di Alexandria Jail di Virginia, selepas diekstradisi dari Romania ke Amerika Syarikat untuk menghadapi tuduhan menggagalkan pegawai kerajaan. Guccifer, yang nama sebenarnya Marcel Lazar Lehel, mengaku bersalah atas tuduhan yang dikenakan kepadanya. Menurut kenyataan dari Jabatan Kehakiman:

'Dalam satu kenyataan fakta yang difailkan dengan perjanjian rayuannya, [Lehel] mengakui bahawa dari sekurang-kurangnya Oktober 2012 hingga Januari 2014, dia sengaja memperoleh akses tanpa izin ke akaun e-mel peribadi dan media sosial milik kira-kira 100 orang Amerika, dan dia melakukannya secara tidak sah mendapatkan maklumat peribadi mangsa dan surat-menyurat e-mel. Para korbannya termasuk anggota keluarga terdekat dua bekas presiden A.S., bekas anggota Kabinet A.S., bekas anggota Kepala Staf Bersama A.S. dan bekas penasihat presiden, ia mengakui. [Lehel] mengakui bahawa dalam banyak keadaan, dia secara terbuka melepaskan surat-menyurat peribadi e-melnya, maklumat perubatan dan kewangan serta gambar peribadi.

Bagi Guccifer 2.0, akan muncul bahawa kedua-dua data pertama yang mengecewakan ini (termasuk skor laporan kewangan DNC yang dikatakan mengandungi butiran derma besar dan penderma mereka) hanyalah permulaan. Di halaman WordPress, penggodam telah berjanji untuk melepaskan ribuan dokumen tambahan dan e-mel yang ada (dia mendakwa) telah dikemukakan kepada Wikileaks (yang dipercayai akan menerbitkannya pada waktu yang ditetapkan).

Salah satu perkembangan yang menarik ialah, hakikat bahawa Wikileaks baru sahaja mengeluarkan satu torrent yang dikenali sebagai 'Wikileaks Insurance'. Setakat ini, kandungan fail tersebut tidak diketahui kerana kunci penyulitan masih belum dikeluarkan. Wikileaks mengatakan bahawa torrent akan bertindak sebagai 'suis lelaki mati' jika mereka mempunyai sebarang masalah dengan membuat pelepasan masa depan (bahawa organisasi pemberi maklumat itu akan membuatnya tidak lama lagi).

Sama ada mana-mana ini akan memberi kesan kepada bangsa presiden masih harus dilihat. Jika kedudukan Hillary Clinton yang dimanjakan setakat ini adalah apa-apa untuk pergi, bagaimanapun, maka Clinton kemungkinan akan bergerak tanpa dibayangkan oleh wahyu-wahyu terkini ini. Tak boleh dilepaskan sememangnya satu perkataan yang muncul di fikiran.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me