Logo-ul Facebook alături de sus în jos, ca simboluri

Un raport infracțional al TechCrunch a dezvăluit că Facebook plătește utilizatorilor încă de la 13 ani pentru instalarea unei aplicații de cercetare care le oferă acces rădăcină la traficul de rețea pe telefoanele participanților..

Gigantul tehnologic plătea adolescenților 20 de dolari pe lună, plus bonusuri de recomandare, pentru a descărca o aplicație care a permis accesul Facebook fără precedent la activitatea telefonică a utilizatorilor. Prin intermediul aplicației, ei puteau monitoriza și analiza totul, de la mesajele lor private la obiceiurile de navigare web și datele locației în timp real.

Facebook a recunoscut pentru TechCrunch că aplicația a fost concepută pentru a permite companiei să colecteze date despre obiceiurile de utilizare ale participanților. Într-o versiune a schemei, participanții au fost solicitați chiar și capturi de ecran din pagina lor de istorie a comenzilor Amazon.


Aplicația pare să încalce direct termenii Programului pentru dezvoltatori Enterprise Apple. Facebook a folosit servicii terțe de testare beta, precum Applause, BetaBound și uTest, pentru a distribui software-ul către utilizatori, evitând instrumentul oficial de testare beta Apple TestFlight. Un efort aparent de a evita orice acțiune potențială din partea Apple sau limitele la câți utilizatori ar putea distribui aplicația companiei.

Un purtător de cuvânt de la Apple a explicat pentru TechCrunch că: „am conceput programul nostru pentru dezvoltatori de Enterprise doar pentru distribuția internă a aplicațiilor în cadrul unei organizații. Facebook și-a folosit apartenența pentru a distribui o aplicație de colectare a datelor consumatorilor, ceea ce reprezintă o încălcare clară a acordului lor cu Apple. Orice dezvoltator care folosește certificatele de întreprindere pentru a distribui aplicații consumatorilor își va revoca certificatele, ceea ce am făcut în acest caz pentru a proteja utilizatorii și datele lor. "

Facebook a acceptat să oprească operațiunea pentru utilizatorii Apple ca răspuns la raportul TechCrunch, aplicația va rămâne disponibilă pentru utilizatorii Android.

Inițial, Facebook a anunțat oportunitatea ca studiu de plată socială plătit, numit cod Proiect Atlas, în 2016 pe Snapchat și Instagram prin uTest, care vizează utilizatorii de social media în vârstă de la 13 la 17 ani. Înscrierea la program prin aplauze și BetaBound nu a reușit să menționeze clar Facebook ca a instigat proiectul, sugerând că compania dorește să-l ruleze cât mai ascuns. Odată ce utilizatorii s-au înscris și au început procesul de descărcare, li s-a solicitat să instaleze certificatul Root, care a oferit Facebook acces complet la viața lor digitală.

Will Strafach, expertul în securitate Guardian Mobile Firewall a explicat pentru TechCrunch că: „pasul destul de tehnic„ instalează certificatul Root ”este îngrozitor. Accesul continuu pe Facebook la cele mai sensibile date despre tine, iar majoritatea utilizatorilor nu vor putea consimți în mod rezonabil la acest lucru, indiferent de orice acord pe care îl au, deoarece nu există nici un mod bun de a articula cât de multă putere este atribuită Facebook atunci când faci acest lucru. “

Un purtător de cuvânt al Facebook a negat cu fermitate că compania a indus în eroare participanții sau că programul a încălcat termenii Apple: „nu a existat nimic„ secret ”în acest sens ... nu a fost„ spionat ”, așa cum au trecut toate persoanele care s-au înscris pentru a participa. un proces clar care le cere permisiunea și au fost plătiți pentru a participa. În cele din urmă, mai puțin de 5 la sută dintre persoanele care au ales să participe la acest program de cercetare de piață erau adolescenți. Toate acestea au formulare de consimțământ semnate. ”

Politicile Apple deoparte, reprezintă, de asemenea, o încălcare gravă a confidențialității personale, indiferent de faptul că participanții au fost plătiți sau că minorii participanți la proiectul de cercetare de piață au acordat consimțământul părinților. Acest incident arată cât de scos din contact a devenit Facebook prin protejarea confidențialității utilizatorilor săi. Faptul că compania ar exploata tinerii pentru datele lor personale valoroase pentru doar 20 de dolari este alarmant și inescuzabil

oricine încă dorește să folosească Facebook, cea mai bună modalitate de a evita o astfel de înțelepciune în activitățile dvs. digitale digitale este de a nu participa la programele de „cercetare de piață” în primul rând. Un alt mod esențial de a vă proteja confidențialitatea online este să folosiți un serviciu VPN de calitate. Cele mai bune VPN-uri disponibile astăzi vă pot ajuta să vă mențineți în siguranță online, mascând adresa dvs. IP și criptând toate comunicațiile dvs. pe internet pentru a vă asigura că datele dvs. rămân sigure și nu cad în mâinile greșite..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me