Autoritățile turce au confiscat un server VPN condus de ExpressVPN, numai pentru a afla că serverul nu conține jurnalele.


Sechestrul a făcut parte dintr-o anchetă privind asasinarea din 2016 a ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov. Asasinarea a fost executată de ofițerul de poliție Mevlüt Mert Altıntaș, pe care guvernul turc îl acuză că ar avea legături cu predicatorul din SUA, Fethullah Gülen.

În jurul momentului asasinatului, persoane sau persoane necunoscute s-au conectat în conturile Gmail și Facebook ale Altıntaș pentru a șterge conversațiile referitoare la infracțiune. Autoritățile turce sunt dornice de a urmări pe cine a fost responsabil pentru acest lucru. Totuși, aceștia au lovit un punct mort, deoarece făptuitorul a folosit un VPN pentru a-și ascunde adresa IP reală.

Un VPN vă va ascunde adresa IP reală

Prin urmare, autoritățile au putut doar să vadă că făptașul s-a conectat la Facebook și Gmail prin intermediul unui server VPN operat de ExpressVPN. Pentru a afla mai multe informații, poliția turcă a atacat centrul de date care adăpostea serverul și l-a confiscat.

Cu toate acestea, în conformitate cu promisiunile ExpressVPN, autoritățile nu au găsit pe acesta niciun registru care să poată fi folosit pentru identificarea făptuitorului. Apoi au cerut asistență ExpressVPN. După cum ne-a explicat un purtător de cuvânt al ExpressVPN:

„Securizarea serverului a avut loc înainte ca autoritățile turce să ne contacteze. Ei ne-au contactat pentru a stabili dacă avem posesia jurnalelor pe care nu le-au putut găsi pe serverul însuși ... ceea ce, desigur, nu. ”

Așa cum s-a subliniat clar în politica sa de confidențialitate, ExpressVPN nu păstrează jurnalele care ar putea fi folosite pentru a identifica ce fac utilizatorii online:

„„ Nu păstrăm niciodată jurnalele de trafic și, de asemenea, nu păstrăm niciun registru care să permită cuiva să se potrivească cu un IP și o marcă de timp la un utilizator. Lucrăm în totalitate pe baza IP-urilor partajate, ceea ce înseamnă că un singur IP nu urmărește un utilizator individual. "

ExpressVPN a publicat o declarație care a confirmat că nu a putut ajuta ancheta.

„După cum am spus autorităților turce în ianuarie 2017, ExpressVPN nu deține și nu a deținut niciodată jurnalele de conectare a clienților care să ne permită să știm care client utilizează IP-urile specifice menționate de anchetatori. În plus, nu am putut vedea ce clienți au accesat Gmail sau Facebook în perioada respectivă, deoarece nu păstrăm jurnalele de activitate. Considerăm că confiscarea și inspecția de către anchetatori a serverului VPN în cauză au confirmat aceste puncte. ”

Trebuie remarcat faptul că Facebook nu șterge de fapt conversațiile. Le puteți ascunde de dvs., dar acestea sunt încă stocate de Facebook. Același lucru este probabil și în cazul mesajelor Gmail și a șterselor.

Prin urmare, nu este clar dacă Facebook și Google au refuzat să ajute autoritățile turce sau dacă autoritățile au obținut conversațiile și caută pur și simplu cine a încercat să le șteargă.

ExpressVPN este fidel cuvântului său

VPN-urile sunt utile pentru o varietate de lucruri, dar una dintre cele mai importante utilizări ale acestora este să ofere confidențialitate. Păstrarea jurnalelor a ceea ce utilizatorii ajung la online este o amenințare pentru confidențialitatea clienților, astfel încât majoritatea VPN-urilor bune promit să nu păstreze niciun jurnal care să cuprindă această confidențialitate.

Cum putem ști că VPN-urile respectă aceste promisiuni? Ei bine - astfel de cazuri demonstrează clar că mulți o fac. ExpressVPN trebuie să fie îndemnat cu căldură pentru că a făcut exact ceea ce se spune - protejarea confidențialității utilizatorilor prin păstrarea nu a jurnalelor care pot fi utilizate pentru a identifica ceea ce ajung la online.

Rețineți că ExpressVPN păstrează unele statistici anonime de utilizare, dar fără înregistrări de marcă de timp sau IP, acestea nu prezintă nici o amenințare de confidențialitate pentru confidențialitatea utilizatorilor săi. ExpressVPN este încorporat în Insulele Virgine Britanice (BVI) și spune că nu va răspunde decât la o hotărâre judecătorească obligatorie legal emisă de o instanță BVI.

„Am divulga informații despre unul dintre utilizatorii noștri doar dacă am fi obligați să o facem printr-un ordin juridic valabil emis de BVI. Cu toate acestea, faptul că închiriem servere de la centrele de date din multe țări din întreaga lume înseamnă că avem un nexus în alte jurisdicții. Atunci când autoritățile din astfel de jurisdicții ne contactează pentru a întreba despre ce utilizator ExpressVPN s-a conectat la o anumită adresă IP sau a fost responsabil pentru anumite activități de rețea, le spunem că ne lipsește cunoștințele pentru a răspunde unor astfel de întrebări, deoarece nu deținem jurnalele de conexiune sau jurnalele de activitate. ”

Chiar și acolo unde s-a obligat cumva să predea jurnalele (totuși), nu ar fi fost în măsură să predea ceva ce nu are.

Pericolele serverelor VPN în mai multe țări

ExpressVPN s-a obișnuit cu incidentul pentru a evidenția pericolele inerente închirierii serverelor VPN de la centrele de date unde pot fi confiscate:

„Furnizorii VPN au sediul în jurisdicții din întreaga lume, unii mai răi decât alții. Dar când vine vorba de confiscări de server, nu contează unde se bazează compania VPN; fiecare furnizor este la fel de risc. Utilizatorii VPN ar trebui să fie conștienți de alegerea unui furnizor de renume care investește în protejarea confidențialității și anonimatului clienților săi. Aceasta include asigurarea faptului că nicio informație de identificare personală nu lovește vreodată un disc. "

Pentru a asigura integritatea datelor utilizatorilor în viitor, ExpressVPN nu mai operează servere fizice în Turcia care pot fi atacate. În schimb, oferă servere virtuale care furnizează o adresă IP turcă, dar în realitate au sediul în Olanda.

„La ExpressVPN am depus un efort mare în protejarea utilizatorilor împotriva scurgerilor, dar și în protejarea confidențialității clienților în cele mai grave cazuri, cum ar fi atunci când serverele sunt confiscate fizic sau altfel compromise de actori guvernamentali."

Valoarea vieții private

Acum, unii pot obiecta că acest caz dovedește cele mai grave acuzații aruncate la VPN-uri - că sunt instrumente folosite de infractori pentru a-și ascunde activitățile nefaste. Însă acesta este doar ideea - sunt instrumente, iar cele utile îndrăznețe în acest sens. Dar la fel ca toate instrumentele, ele pot fi folosite cu scopuri rele. După cum notează ExpressVPN:

„Asasinarea ambasadorului Andrey Karlov a fost o crimă tragică. Nu condamnăm absolut nicio încercare de a interveni în ancheta cu privire la incident. Condițiile de furnizare ale serviciului ExpressVPN impun clienților să fie de acord să nu utilizeze ExpressVPN pentru altceva decât în ​​scopuri legale. "

Cu toate acestea, confidențialitatea este un drept fundamental al omului. Ne oferă spațiu pentru a discuta idei și a ne formula propriile opinii despre lucruri, fără teama guvernelor care ne privesc pe umeri.

După cum George Orwell a înțeles prea bine, există un motiv pentru care fiecare guvern represiv de la începutul civilizației a încercat să invadeze intimitatea cetățenilor săi. Confidențialitatea stă la baza noțiunii de libertate,

Acest lucru face ca supravegherea omniprezentă a guvernului, în toate aspectele vieții noastre, să devină rapid o perspectivă într-adevăr terifiantă. Și atunci când nu sunt guverne, este vorba despre entități comerciale care vă invadează confidențialitatea pentru a vă vinde lucruri.

Avem nevoie de instrumente precum VPN-urile pentru a ne păstra libertatea în fața supravegherii în masă. Că ei pot (și sunt) folosiți ocazional greșit este în natura oricărui instrument, dar să ne concentrăm pe acest lucru înseamnă să ne jucăm în mâinile celor care ne vor oprima.

Căutarea continuă

Poliția turcă dorește să acceseze un iPhone aparținând Altıntaș, dar au avut și puțin noroc în această direcție. Toate noile iPhone-uri sunt criptate end-to-end, așa că Apple a trebuit să informeze autoritățile turce că nu este în măsură să ofere asistență.

Încercările de a angaja o companie privată pentru a intra în telefon în schimb s-au fondat în fața costurilor mari, fără a garanta că încercarea va avea succes.

Acum urmărirea penală speră că o examinare a materialelor video realizate de radiodifuzorul de stat TRT de la fața locului în momentul asasinării va oferi indicii suplimentare. Un raport al Daily Hurriyet afirmă că 33 de suspecți au depus mărturie în legătură cu împușcarea și patru au fost arestați.

Concluzie

Este, din multe puncte de vedere, nefericit faptul că cererile de confidențialitate făcute de furnizorii VPN sunt supuse cu adevărat probelor doar atunci când cineva abuzează de serviciul său. Cu toate acestea, acest caz dovedește că ExpressVPN poate fi de încredere pentru a vă îngriji confidențialitatea.

Credit imagine: By Urban Reporter / Shutterstock.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me