Decentraleyes este un nou add-on Firefox open source care are ca scop îmbunătățirea vieții private în timpul navigării. Face acest lucru prin găzduirea resurselor CND la nivel local. Când browserul dvs. face o solicitare pentru una dintre aceste resurse CDN, cererea este blocată și veți primi în schimb o versiune locală.


Ce naiba?

Construirea de site-uri de la zero este o muncă grea. În loc să reinventeze roata de fiecare dată, dezvoltatorii web împărtășesc biblioteci cu coduri de sursă deschisă utile, care îndeplinesc sarcini comune. De exemplu, biblioteci JavaScript sau cadre web cum ar fi jQuery sau Ember.

Deci, în loc să scrie codul în sine, dezvoltatorii pot face referire pur și simplu la aceste scripturi partajate din paginile web. Aceste scripturi partajate sunt găzduite pe rețele de livrare de conținut (CDN) - rețele distribuite la nivel global de servere proxy implementate în mai multe centre de date.

Nu numai că script-urile găzduite pe aceste rețele distribuite pot fi distribuite cu ușurință între dezvoltatori, dar CDN-urile sunt un mijloc foarte eficient de livrare a conținutului. Prin urmare, utilizarea resurselor găzduite de ele face ca paginile să se încarce mai repede. De asemenea, elimină sarcina financiară din partea dezvoltatorilor de găzduire a resurselor în sine.

În consecință, un procent foarte mare din toate site-urile web existente folosesc în mod regulat bibliotecile partajate pe CDN-uri.

Deci, da! Suna foarte bine. Accesați CDN-urile?

Problema

Problema este că găzduirea CDN costă bani. Și companii precum Google, Facebook și Microsoft oferă astfel de găzduire gratuit. Gratuitul este la fel de mult prețul preferat pentru dezvoltatorii web, cât este pentru noi, astfel încât o cantitate foarte mare din toate resursele site-ului web sunt acum găzduite pe CDN-urile găzduite de aceste companii.

Și ca întotdeauna cu Google și colab., Deși nu există costuri monetare, plătim pentru utilizarea lor cu confidențialitatea noastră. Pe măsură ce vechea zicală merge, dacă nu plătiți pentru un produs, atunci sunteți produsul!

De fiecare dată când vizitați un site web care face trimitere la o bibliotecă găzduită pe unul dintre aceste CDN-uri, Google, Facebook, Microsoft, etc., vor ști despre el și vă pot urmări în timp ce mergeți de pe site-ul web.

Și mai alarmant, nu există nimic care să împiedice aceste companii să înlocuiască codul găzduit cu ceva mai răuvoitor. Și nu există nicio modalitate în care browserul dvs. (sau software-ul antivirus) ar putea preveni acest lucru.

Solutii posibile

O soluție la această problemă este să folosiți suplimente precum NoScript sau uMatrix pentru a preveni rularea scripturilor. Dar aceste suplimente sunt foarte mult pentru utilizatorii avansați. Configurarea corectă a acestora este o sarcină dificilă și necesită mult timp. Și chiar atunci, vor „sparge” multe site-uri web care se bazează pe aceste scripturi externe pentru a funcționa.

O altă soluție posibilă ar fi ca dezvoltatorii web să facă club împreună și să formeze o organizație non-profit auditată public pentru a găzdui resurse web. Dar acest lucru ar necesita timp și bani, astfel încât în ​​prezent nu este planificată o astfel de mișcare.

Introduceți Decentraleyes

Adăugările Firefox Decentraleyes stochează resurse utilizate frecvent la nivel local. Când un site web încearcă să le acceseze pe o rețea acceptată, Decentraleyes va bloca solicitarea și va încărca resursa stocată local.

- Rețele acceptate: biblioteci găzduite Google, CDN Microsoft Ajax, CDNJS (Cloudflare), jQuery CDN (MaxCDN), jsDelivr (MaxCDN), Yandex CDN, Baidu CDN, Sina Public Resources și UpYun Libraries.

- Resurse grupate: AngularJS, Backbone.js, Dojo, Ember.js, Ext Core, jQuery, jQuery UI, Modernizr, MooTools, Prototip, Scriptaculous, SWFObject, Underscore.js și Web Font Loader.

Nu numai că acest lucru împiedică Google etc. să vă urmărească prin solicitări CDN, dar resursele locale se încarcă întotdeauna mai repede decât cele de la distanță. Deci paginile web se încarcă mai repede. Victorie!

Concluzie

Decentraleyes este o idee excelentă și este complet transparent. De fapt, este un pic prea transparent. Ar fi frumos dacă ar putea afișa o reprezentare vizuală a câtor resurse CDN au fost blocate în acest fel. Așa cum este, trebuie să vă accesați în consola pentru dezvoltatori Firefox pentru a afla aceste informații

De asemenea, ar fi frumos dacă Decentraleyes ar lucra pentru mai multe resurse decât este în prezent.

Dar este încă zile de început și nu pot să mă gândesc la niciun motiv să nu instalezi acest complement extraordinar. De unul singur, nu te va împiedica să fii urmărit online, dar este totuși un instrument valoros în setul tău de instrumente de confidențialitate.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me