Facebook a fost cooptat de o mână de actori răi - nu de o armată - și a fost forțat să predea o parte din cachetul de socializare. Câțiva oameni care s-au aplecat să semene discordia în rândul electoratului american au fost suficiente pentru a compromite gigantul social media și a provoca tot felul de confuzii. Acum vine recriminările și arătând cu degetul. Cum se poate întâmpla? Facebook a crescut prea mult prea repede fără supraveghere internă? Rezultatul său va duce la o supraveghere externă nedorită - sau mai rău? Intrebari interesante.


Această problemă și întrebările însoțitoare sunt în fața centrului în aceste zile, în urma rechizitoriului procurorului special, Robert Mueller, a treisprezece ruși despre care se presupune că s-ar fi infiltrat pe Facebook, provocând tot felul de hame din sezonul electoral. Cu toate că mulți și-au exprimat șocul - s-au prefăcut sau sunt autentici - Wall Street Journal opune că acest lucru nu a fost surprinzător. De ce?

Potrivit WSJ, cercetările istorice au demonstrat că dezavantajul rețelelor puternice și centralizate este susceptibilitatea lor de a fi infiltrate și exploatate. Articolul citează Uniunea Sovietică și Reforma Europeană ca exemple principale. Evenimentele care au început într-un fel cu o anumită direcție și obiective au ieșit în cele din urmă. Articolul WSJ susține că acest lucru s-a produs cu Facebook și indică posibilul punct în care promisiunea a dus la criză.

Promisiunea stătea pe internet, cu potențialul său de a da jos ierarhiilor vechi și de a deschide calea pentru democrația răspândită și noile libertăți - de vorbire, pentru începători. Că promisiunea nu a fost îndeplinită după evenimente precum Primăvara Arabă din 2011, constă în faptul că, în ciuda întregii inovații tehnologice, internetul a fost, până la urmă, condus de oameni și folosit de oameni cu toate defectele și manevrele lor..

Toată lumea a mărșăluit în pauză, ca „internauți” care acceptau toți (pentru a folosi un termen Facebook singular). Și, făcând acest lucru, ne-am pierdut eficacitatea critică. Articolul subliniază cum avantajele tehnologice par întotdeauna să propulseze o idee până la punctul în care organizația devine prea ierarhică, posibil tiranică - dar cu siguranță mai puțin eficientă. În cazul începutului și ascendenței Uniunii Sovietice, telegraful și telefonul au atenuat cauza comunistă, care a început, probabil, un declin pentru țară, cu nemilosul Josef Stalin reprezentând ierarhia fără atingere..

Cu Reforma europeană (protestantă), a fost inovația tipăririi și, în special, a tipăririi Bibliei. „Luther s-a gândit că ar fi minunat dacă toată lumea ar fi conectată și ar putea citi Biblia în limbaj vernacular”, a spus istoricul Niall Ferguson, autorul cărții din 2018 „Piața și turnul: rețele și putere, de la francmasoni la Facebook”. Această noțiune a amenințat ierarhia catolică consacrată, dar în curând noua mulțime de credincioși a crescut să aibă propria lor ierarhie, ceea ce a dus la 200 de ani de război sângeros.

Cu acest fundal, Facebook se găsește într-o poziție dominantă în social media. Dar într-o perioadă în care politica americană este plină de conflicte între conservatori și liberali, la extremele fiecărui partid, iar mijlocul este un teritoriu fertil. Facebook a moștenit acest spațiu și în câțiva ani a devenit preeminentul furnizor de știri și informații din lume pentru 2,2 miliarde de oameni.

Dar chiar și aici, ierarhia a prevalat, deoarece un echipaj de schelet de angajați și ingineri a controlat ce informații ar primi masele. Și ar rămâne neutru (unii sunt diferiți) cu privire la fluxul de informații.

În această neutralitate, Rusia s-a insinuat să atașeze platforma. Acesta a câștigat rapid influență pe site. Facebook a fost, de asemenea, complicat și copios pentru cooptarea, ajutând în mod involuntar Rusia prin construirea de recomandări și algoritmi de newsfeed pentru a galvaniza utilizatorii și a spori popularitatea acesteia. Este posibil ca Facebook să își fi săpat propriul mormânt acționând aparent ca un agent pentru agenții de publicitate în detrimentul utilizatorilor săi și al publicului larg..

Făcând acest lucru, și-a permis să devină parte a conspirației rusești de a interacționa la alegeri. Drept urmare, este posibil să plătească un preț abrupt, deoarece se află acum în epicentrul unei dezbateri privind securitatea națională, care poate duce la solicitarea reglementării acesteia.

Ar fi o pastilă groaznică de înghițit și o zi tristă pentru gigantul social media care a început cu o astfel de promisiune de a fi un campion dezbrăcat la libera exprimare. Este, de asemenea, o poveste de precauție.

Credit imagine: By BigTunaOnline / Shutterstock.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me