Este veste veche că agențiile de informații precum NSA și CIA le place să folosească tehnologia cetățenilor împotriva lor. De fapt, doar recent NSA a modificat declarația misiunii de pe site-ul său web pentru a elimina „onestitatea”, „încrederea” și „deschiderea” din valorile sale principale. Acest lucru pare destul de hilar, având în vedere că James Clapper a mințit Congresul despre Prism în 2013. Se pare că onestitatea nu a fost niciodată deosebit de importantă pe agenda ANS.


Anul trecut, au apărut știri prin intermediul Wikileaks ”Vault 7, care dezvăluia că CIA folosește în mod regulat dispozitivele mobile ale oamenilor și televizoarele inteligente pentru a le purta pe ele. În cartea ei American Spies, Jennifer Granick pictează o imagine cristalină a tipurilor de lacune folosite de autoritățile americane pentru a-i plasa pe americani sub supraveghere.

Snooping-ul continuu are loc și va continua să se întâmple. Într-adevăr, în urmă cu doar două săptămâni, Congresul a aprobat reautorizarea Secțiunii 702 din FISA. Această legislație conține modificări care vor permite agențiilor de informații din SUA să-și dea aminte asupra cetățenilor americani în timpul spionării străinilor. Și tot mai multe lacune. Cel puțin ANS a fost suficient de cinstit pentru a înlătura onestitatea din declarația sa de misiune.

Gust amar

Acum, au apărut știri care dezvăluie că guvernul american a obținut un gust al medicamentului propriu. Un gust amar a fost lăsat în gura SUA la mâna unui dispozitiv electronic popular - la fel ca și pe cel pe care ar fi de obicei să-l arunce pe cetățeni.

Dispozitivul în cauză se numește Fitbit. Este un gadget de monitorizare a aspectului inofensiv, pe care oamenii îl poartă la încheietura mâinii. Pe lângă înregistrarea bătăilor inimii purtătorului, numărul de pași făcuți și caloriile arse, dispozitivul folosește GPS pentru a păstra filele pe rutele de jogging efectuate de utilizatorii săi.

Dezvoltatorul Fitbit Strava - care se consideră "rețeaua socială pentru sportivi" - publică în mod regulat o hartă a aproximativ 27 de milioane de trasee de jogging de persoane. În noiembrie trecut, acea bază de date globală cu „hotspoturi” de exercițiu a fost actualizată, ceea ce a dezvăluit a trimis un fior pe coloanele vertebrale ale Comandamentului Central al SUA..

Fitbit 1

A fost dezvăluită o rută de instruire în jurul unei baze CIA suspectată din Mogadiscio.

Bazele militare reperat

Lanțul de evenimente a început atunci când personalul militar american a fost emis Fitbits ca parte a unui program care îi va ajuta să își monitorizeze propriile activități de fitness. La vremea respectivă, părea un plan rezonabil. Asta până sâmbăta trecută, când Nathan Ruser, un student australian și analist la Institutul pentru Analistii Conflictilor Unite, a arătat brusc că „harta de căldură” Fitbit a făcut baze militare americane "clar identificabil și mapabil."

Oarecum neconcertant, se presupune că unele dintre bazele evident evidențiate sunt compuși militari de top secret în SUA și în întreaga lume.

Cu ou pe toată fața, Pentagonul s-a prezentat pentru a admite supravegherea nedorită. Într-o declarație făcută luni, purtătorul de cuvânt, col. Rob Manning, a comentat că Departamentul Apărării al SUA își va revizui politica privind smartphone-urile și dispozitivele purtabile:

"Luăm aceste aspecte în serios și examinăm situația pentru a stabili dacă este necesară o instruire sau îndrumare suplimentară și dacă trebuie elaborată o politică suplimentară pentru a asigura siguranța continuă a personalului DoD acasă și în străinătate. "

Manning a adăugat că secretarul de apărare, James Mattis "Am fost foarte clar că nu ne evidențiem capacitățile de a ajuta inamicul sau de a-i oferi inamicului niciun avantaj, așa că ar fi și abordarea noastră pe aceasta."

Prea tarziu?

Deci, cât de multe daune a fost făcută? Ceea ce se știe, este că în 2013, în jur de 2200 de soldați au fost eliberați încheieturi Fitbit Flex. Apoi, în 2015, acest program a fost extins și încă 20.000 de soldați și personal militar au primit un Fitbit ca parte a unui program numit "Triada de performanță."

Potrivit studentului australian, Fitbits pare să fi provocat o scurgere de informații foarte gravă. Asta a spus Ruser pe contul său de Twitter:

"Dacă soldații folosesc aplicația așa cum o fac oamenii normali, activând-o pe urmărire atunci când merg să facă exerciții fizice, ar putea fi în special periculos. Această pistă specială pare că înregistrează un traseu regulat de jogging. Nu ar trebui să pot stabili niciun model de informații despre viață de departe."

Urmărind bazele militare pe care Ruser le-a descoperit, s-ar părea că personalului militar căruia li s-a eliberat un Fitbit nu i s-a comunicat necesitatea de a opri jurnalul GPS pe serverele Stava. Scott Lafoy, un analist de imagini cu sursă deschisă, spune că este prea devreme pentru a spune cât de dăunătoare ar putea fi datele. Cu toate acestea, recunoaște că este tulburător:

"În ceea ce privește chestiunile strategice, cunoaștem toate bazele de acolo, știm o mulțime de poziții, acestea vor fi doar niște date auxiliare frumoase. De pe site, este posibilă identificarea rutelor de rulare ale persoanelor fizice. Urmărirea sincronizării mișcărilor pe baze ar putea furniza informații valoroase despre rutele de patrulare sau unde se desfășoară personal specific. "

Ceea ce pare probabil, este că agențiile militare și informațiile străine se vor grăbi - nu numai pentru a vedea dacă pot identifica bazele secrete ale SUA - dar și pentru a afla dacă bazele lor au fost și ele compromise. În imaginea de mai jos, harta Strava clar "se incalzeste" o bază RAF de la Mount Pleasant din Falklands: dovedind că nu doar militarii americani au fost afectați.

Fitbit Raf

Poate cel mai tulburător, este posibilitatea ca militanții din Orientul Mijlociu și Africa să poată folosi hărțile pentru a urmări mișcările soldaților americani. În teorie, această informație ar putea duce la o incursiune pe mâna acelor militanți. Lafoy a comentat:

"Dacă datele nu sunt de fapt anonime, atunci puteți începe să descoperiți orarul și cum ar fi câteva informații foarte tactice, apoi începeți să vă confruntați cu unele probleme destul de grave."

Vestea bună este că Strava a emis o declarație în care spune că este fericit să coopereze cu armata americană pentru a ascunde părți ale hărții pe care le consideră că ar putea dăuna. Cât timp va dura acest lucru și cât de multe informații dăunătoare ar putea fi între timp este greu de spus.

Opiniile sunt proprii scriitorului.

Titlu credit imagine: A. Aleksandravicius / Shutterstock.com

Credite de imagine: capturi de ecran realizate de pe harta de căldură a lui Stava

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me