Поверителността е важна и тъй като живеем все повече живота си в дигиталното пространство, естествено е да се притесняваме дали нашата дигитална поверителност е нахлула. Технологии като VPN услуги могат да бъдат много ефективни при скриването на това, което правим онлайн, но не помагат, ако някой има директен достъп до вашия компютър и го използва без вашето съгласие.


Това може да звучи доста параноично, но скорошно проучване на ProPrivacy.com установи, че шокиращи 63 процента от анкетираните признаха, че са гледали телефона на партньора си, когато са извън стаята, докато почти 47 процента са проверили историята на сърфирането на партньора си. Това не са успокояващи цифри.

Има два начина някой да получи достъп до вашия компютър без вашето съгласие. Или член на семейството или колежът на работа физически влиза в компютъра или телефона си, когато не сте наоколо, или някой има достъп до компютъра от разстояние.

Табели за разказване

  • Проверете историята на сърфирането си. Ако показва уебсайтове, които сте посетили, може да имате натрапник.
  • Проверете последните файлове във вашия файлов мениджър (като например Windows File Explore или macOS Finder). Отново, ако е отворено нещо, което вие не сте отворили, тогава е време да се притеснявате.
  • Един по-технологичен натрапник може да се опита да покрие техните песни, като изтрие вашата сърфиране или история на файловете, така че да не можете да направите горните стъпки. Така че, ако откриете някое от тези мистериозно изтрити, то това може да показва неканен гост.
  • Може да е малко очевидно, но ако курсорът на мишката започне да се движи без да го контролирате, тогава е време да се паникьосвате.

Възможно е също така да видите кой е влязъл във вашия компютър и по кое време, използвайки вградената функция за регистрация на вашата платформа. Ако сте единственият потребител на вашия компютър, тогава потърсете логовете в моменти, в които знаете, че не използвате компютъра си.

Как да проверявате влизания в Windows

Имайте предвид, че пълният одит за вход е наличен само с помощта на Windows Professional. Потребителите на Windows Home са ограничени да виждат само успешни влизания, но това трябва да е достатъчно, за да ви предупреди, че някой използва вашия компютър без разрешение.

Инструкциите по-долу са за Windows 10, но са подобни на предишните версии на Windows.

1. Щракнете с десния бутон върху Старт -> Преглед на събития.

достъп до зрителя за събития

2. Потърсете събития с идентификатор на събитието: 4625, Категория на задачите: Вход.

Това показва всички събития на вашия компютър

3. Можете да щракнете двукратно върху събитие за повече подробности.

показващи детайлите на регистрираните събития

Можете също да проверите дали някой друг е влязъл дистанционно в компютъра ви. Щракнете с десния бутон върху Старт -> Командния ред -> Тип запитване на потребител и натиснете Enter.

проверка на дневниците на събитията чрез командния ред

По-скоро съм облекчен да видя, че единственият човек, който влезе в системата, съм аз, аз и аз.

Как да проверявате влизания в macOS и Linux

Отворете терминала. В macOS това може да стане с помощта на Launchpad или отидете на Applications -> комунални услуги -> Терминал. В Ubuntu, като отидете на Show Applications -> терминал.

Тип последно и натиснете Enter.

проверка на дневниците на събитията на mac osx

Вече ще можете да видите всички скорошни влизания, заедно с времева марка. Докато сте там, може да искате да проверите дали няма други потребители да се влизат дистанционно чрез SHH или telnet. Тип Кой в терминал и натиснете Enter.

показва журнали за събития mac os x

Отново ми е приятно да видя, че нямам компания.

Какво да направите, ако някой използва вашия компютър без вашето съгласие

Променете паролата си за влизане

Първото нещо, което трябва да направите, ако подозирате цифров натрапник, е да промените паролата си за влизане в нещо, което е силно и за това никой няма да може да гадае. Помислете да използвате защитена парола (изречение, съставено от лесни за запомняне, но случайни думи плюс интервали), тъй като това е почти винаги по-сигурно от използването на парола с една дума.

Използвайте двуфакторно удостоверяване за влизане

Еднофакторното удостоверяване защитава вашето влизане, като използвате нещо, което знаете, т.е. вашите данни за влизане. Двуфакторната автентификация (2FA) осигурява допълнителна сигурност, като изисква също така да потвърдите самоличността си, като използвате нещо само физически.

Без това допълнително нещо (например YubiKey) няма да е възможно да влезете в компютъра си, дори ако натрапник знае (или може да познае) вашата парола.

Винаги излизайте или активирайте заключването на екрана, когато оставите компютъра си без надзор

Ако направите това, ще попречите на всеки, освен най-технологичният натрапник, да достъпи физически до вашия компютър, когато не сте там.

Шифровайте твърдите си дискове

Ако се притеснявате за технически усъвършенстван натрапник, който физически осъществява достъп до компютъра ви, когато сте далеч, трябва да разрешите криптиране с пълен диск, за да защитите данните си.

Потребителите на Windows 10 Pro могат да включат шифроване на цял диск на Bitlocker, като отидат в Control Panel -> Шифроване на BitLocker Drive, докато всички потребители на Windows могат да защитят своите дискове, като използват VeraCrypt с отворен код.

как да криптирате вашия твърд диск с помощта на завой битлокер

Потребителите на Mac могат да включат FileVault, като отидат в System Preferences -> Сигурност & поверителност -> Раздел FileVault.

включете filevault за криптиране

Потребителите на Linux имат вградената програма за криптиране с пълен диск dm-crypt, въпреки че много хора предпочитат да комбинират това с по-гъвкавия инструмент за управление на ключове за Linux Unified Key Setup (LUKS). Добро ръководство за това е достъпно тук.

Използвайте добра антивирусна програма

И поддържайте своите определения актуални. Повечето вируси, разпространени криминални хакери в наши дни, са или keyloggers, които скачат цялата си парола, докато ги въвеждате, или откупни програми, които ви блокират от компютъра, освен ако не плащате пари за откуп.

Но съществуват и други видове вируси, включително такива, които позволяват на противника да получи пълен контрол над вашия пътуващ. Единствената истинска защита срещу тях е използването на добра проверка за вируси и поддържане на добра хигиена в Интернет (като например не отваряне на прикачени файлове по имейл от неизвестни източници, не посещение на пиратски уебсайтове и подобни).

Използвайте уеб камерата си, за да ловите натрапници!

Може да звучи малко екстремно, но в офис среда може да не е достатъчно просто да попречите на някой да получи достъп до компютъра ви, когато сте извън стаята. Ако имате враг на работното място, тогава цялата ви кариера може да разчита на идентифициране кои са те!

Lockscreen Pro за Windows е приложение с отворен код, което може да направи моментна снимка, използвайки уеб камерата на вашия компютър всеки път, когато някой или влезе, или се опита да влезе неуспешно. Mac App Store разполага с множество приложения за заключен екран с подобна функционалност, въпреки че трябва да се каже, че нито едно от тях не е добре прегледано.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me