Telegram Messenger е известен поради широкомащабното си използване от ISIL. Всъщност тази известност може да е подхранвала популярното схващане, че Telegram е много сигурен и личен.


Въпреки че експертите по поверителност и сигурност не споделят това мнение, приложението остава много популярно. Това е особено вярно в Близкия изток. Само в Иран Telegram има около 40 милиона активни потребители месечно. Той също изигра критична роля в парламентарните избори през 2016 г. в Иран. Ще обсъдя конкретната ситуация с Telegram и Иран по-късно в тази статия.

Редица правителства се опитаха или предложиха да блокират Telegram - по-специално Индонезия и Русия и Иран.

Моля, вижте по-долу за дискусия за това как виртуална частна мрежа (VPN) може - и не може - помогнете на потребителите на Telegram.

 1. ExpressVPN

  - Най-бързият VPN, който тестваме, отблокира всичко, с невероятно обслужване навсякъде

 2. NordVPN

  - Голяма марка с много добра стойност и бюджетна цена

 3. CyberGhost VPN

  - Дългогодишен топ-класиран VPN, с голяма цена и скорост

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - Един от най-евтините VPN-та там, но все пак добра услуга

VPN за Telegram: съображения

Използването на VPN ще ви позволи да получите достъп до уебсайта на Telegram и да изтеглите софтуера за настолни компютри, дори когато иначе е блокиран. Той също така трябва да помогне за деблокиране на Telegram в случай, че доставчиците на интернет услуги (ISP) блокират протокола на Telegram.

Ако Telegram не е наличен от магазина на Google Play във вашата страна, потребителите на Android могат да изтеглят приложението с помощта на F-Droid.

За съжаление за поверителност, Telegram удостоверява потребителите, използвайки техните телефонни номера. Това означава, че LLP на Telegram Messenger знае кои са неговите потребители. По този начин може (на теория) да свързва криптирани разговори без край до край с отделни потребители (повече за това по-късно). Би ли разгласил някога тази информация на правителствата? Вероятно не, но кой знае?

По-притеснителен е фактът, че Telegram съхранява тази информация на своите сървъри. Следователно той е уязвим за хакване и наблюдение. През миналата година в Русия бяха хакнати два акаунта на Telegram, вероятно от руските служби за сигурност със съдействието на мобилния доставчик на активистите.

Както Нима Фатеми, независим изследовател по сигурността, базиран в САЩ, каза на Комитета за защита на журналистите (CPJ):

„Ако някой от сървърите на [Telegram] се компрометира, всички данни на потребителите са във въздуха. От разкритието на Snowden и всички масови хакове знаем, че нито един компютър не може да бъде защитен от хакери. Особено, ако е сочна мишена с милиони разговори на хора, съхранявани върху нея."

Telegram не е толкова сигурен!

Въпреки репутацията си за поверителност и сигурност, експертите за поверителност и сигурност не са фенове на Telegram.

Шифроване от край до край

Основните претенции за поверителност и сигурност на Telegram са неговата опция за Secret Chat. Това използва криптиране от край до край, за да позволи частни и сигурни разговори. Това означава, че всички съобщения са кодирани на устройството на изпращача, когато той активира Secret Chat. Съобщенията могат да бъдат дешифрирани и четени само на устройството, за което е предназначен получателят.

Следователно съобщенията, изпратени чрез Secret Chat, трябва да бъдат защитени дори срещу хакери и самия Telegram Messenger LLP.

Това е страхотно. Експертите обаче критикуват Telegram, че по подразбиране не е разрешавал Secret Chat. Освен ако не активирате специално Secret Chat, съобщенията, изпратени чрез Telegram, не са защитени. Това означава, че LLP на Telegram Messenger и хакерите могат да имат достъп до тях.

Това е сериозно за това, че много потребители на Telegram не знаят, че техните съобщения по подразбиране не са защитени. Някои може просто да забравят да включат Secret Chat.

В комбинация с метода на Telegram за удостоверяване на потребителите, използвайки техните телефонни номера, това прави много лесно правителствата да изземват акаунти и да имат достъп до нешифровани съобщения.

Telegram Secret Chat

Винаги използвайте опцията Secret Chat, когато искате да запазите личните си разговори

Притеснения за шифроване

Освен това, дори и да активирате Secret Chat, изследователите са критични към криптирането, използвано от Telegram. Вместо да използва изпитани, тествани и напълно одитирани стандарти за криптиране, Telegram използва собствен протокол за криптиране MTProto.

Като подробна оценка на сигурността (.pdf) на MTProto отбелязва:

„Нашето основно откритие е, че симетричната схема за криптиране, използвана в Telegram - известна като MTProto - не е сигурна IND-CCA, тъй като е възможно да се превърне всеки шифротекст в различен шифротекст, който декриптира едно и също съобщение…

"Съобщението за връщане към дома (отново) е, че добре проучените, доказано сигурни схеми за криптиране, които постигат категорични дефиниции за сигурност (например заверено-криптиране), трябва да бъдат предпочитани пред схемите за криптиране в домашни условия. “

Това е критика, одобрена от Нейт Кардозо, старши адвокат на служителите във Фондация Electronic Frontier, който препоръча да не се използва Telegram поради "липсата на криптиране от край до край [по подразбиране] и използването на нестандартен протокол за криптиране MTProto, който е критикуван публично от изследователите на криптографията, включително Матю Грийн."

Ако искате да научите повече за това как работи криптирането, защо да не разгледате нашето крайно ръководство за онлайн поверителност?

Отворен код?

Единственият начин да разберете дали на софтуера може да се вярва е, ако той е с отворен код. Това означава, че изследователите могат свободно да изследват кода, за да гарантират, че няма нищо злонамерено. Клиентът на Telegram е основно с отворен код, но съдържа някои елементи (наречени бинарни петна), които не са.

Някои експерти също критикуват Telegram за бавното публикуване на последните версии на неговия код с отворен код. Това е проблем със сигурността, тъй като кодът може да бъде променен, без никой да го знае.

Кодът на страната на сървъра е затворен и патентован. Това обаче не трябва да е проблем, ако активирате криптиране от край до край (Secret Chat).

Телеграма 1

Сигналът е по-сигурен

Ако поверителността и сигурността са вашите основни причини за използване на Telegram, тогава трябва да помислите за преминаване към Signal. Експертите считат Сигнала за най-сигурното средство за отдалечена комуникация в момента.

Приложението WhatsApp се базира на Signal. Въпреки че не е без проблеми, WhatsApp също е много по-сигурен от Telegram.

Разбира се, може просто да искате да използвате Telegram, защото вашите приятели и колеги го използват. Можете също така да искате да следите конкретни потребители на Telegram чрез функцията на канала за масово излъчване на приложението. Това е абсолютно добре, но имайте предвид ограниченията на Telegram на фронта за поверителност / сигурност.

Телеграма в Иран

Иран блокира основни медийни платформи като Facebook, Twitter и повечето международни новинарски сайтове. Телеграмата се използва широко като средство за заобикаляне на държавната цензура и за достъп до реформаторски гледни точки.

Всъщност анализаторите смятат, че Telegram е подпомогнал десетки умерени и реформистки настроени кандидати при избирането им в Майлес (парламента на Иран) на изборите през 2016 г. Както каза за CPJ Амир Рашиди, изследовател по интернет сигурност в Центъра за правата на човека в Иран,

„Телеграм имаше огромно влияние при последните парламентарни избори в Иран. Реформаторските активисти имаха много ограничен достъп до основните медии и държавното радио и телевизия, така че те използваха Telegram, за да изпращат и разпространяват своите съобщения."

В отговор на това консервативното и авторитарно иранско правителство се стреми да регулира Telegram. Сега той изисква от всички ирански граждани по закон да регистрират каналите на Telegram с над 5000 последователи в Министерството на културата и ислямските насоки. Около 2000 канала (персийски) сега са регистрирани по този начин.

Според изявление на Telegram, преди изборите през 2017 г. „интернет доставчиците в страната блокират протокола, който се използва за установяване на връзка между потребителите, преди да може да се активира P2P повикване.“

Ако търсите да заобиколите държавните ограничения за съдържание в Иран, нашите най-добри 5 VPN за Иран трябва да направят интересно четиво.

арести

Иранските власти арестуваха администраторите на 12 реформаторски канала Telegram преди изборите през май 2017 г. Тези канали включваха новините за реформата с повече от 111 000 последователи и събранието на реформаторите с 94 000 последователи.

Разбирам, че по-късно властите пуснаха администраторите на Канал. Радиди обаче твърди, че арестите са помогнали за създаването на атмосфера на страх и сплашване сред либералите и прогресистите в страната.

Русия забранява телеграмата

В петък на 19 април 2020 г. московски съд разреши на Роскомнадзор, руската служба за комуникации и технологии, да блокира Telegram.

Този ход следва исканията на Федералната служба за сигурност (FSB) Telegram да предаде своите ключове за криптиране на тайния наследник на КГБ, след като твърди, че е широко използван от терористите. Telegram отказа.

Добра новина обаче е, че Telegram все още може да бъде свободно достъпен в Русия с помощта на VPN. Това е така, защото VPN крие факта, че се свързвате към мрежата на Telegram от вашия интернет и / или мобилен доставчик (и следователно Roskomnadzor).

За повече информация относно тази история, моля, вижте пълната ни статия на Русия за забрана на Telegram Messenger.

Най-добрите телеграмни месинджър VPN: Заключение

Telegram се доказа като полезен инструмент за побеждаване на цензурата и упражняване на свободата на словото. Ако не можете да получите достъп до уебсайта на Telegram или вашият интернет доставчик се опитва да блокира протокола на Telegram, VPN ще ви помогне.

Имайте предвид обаче ограниченията на Telegram като инструмент за поверителност. Най-важното е, че винаги не забравяйте да използвате функцията за таен чат, когато участвате в дискусии, до които предпочитате властите да нямат достъп.

Най-добрите VPN мрежи за Telegram Messenger: Резюме едно до друго

 1. ExpressVPN

  - Най-бързият VPN, който тестваме, отблокира всичко, с невероятно обслужване навсякъде

 2. NordVPN

  - Голяма марка с много добра стойност и бюджетна цена

 3. CyberGhost VPN

  - Дългогодишен топ-класиран VPN, с голяма цена и скорост

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - Един от най-евтините VPN-та там, но все пак добра услуга

Кредитна снимка: Allmy / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me