Privasi adalah penting, dan ketika kita hidup lebih banyak lagi dalam ruang digital, adalah wajar untuk bimbang sama ada privasi digital kita diserang. Teknologi seperti perkhidmatan VPN boleh menjadi sangat berkesan untuk menyembunyikan apa yang kita lakukan dalam talian, tetapi mereka tidak membantu jika seseorang mempunyai akses langsung ke komputer anda dan menggunakannya tanpa kebenaran anda.


Ini mungkin terdengar agak paranoid, tetapi kajian baru-baru ini oleh ProPrivacy.com mendapati bahawa 63 peratus responden mengaku melihat telefon pasangan mereka ketika mereka berada di luar ruangan, sementara hampir 47 peratus telah memeriksa sejarah penyematan rakan kongsi mereka. Ini tidak menggembirakan angka.

Terdapat dua cara seseorang boleh mengakses komputer anda tanpa keizinan anda. Sama ada ahli keluarga atau kolej kerja secara fizikal log masuk ke komputer atau telefon anda apabila anda tidak berada di sekelilingnya, atau seseorang mengakses komputer anda dari jauh.

Tanda-tanda bercerita

  • Semak sejarah penyemakan imbas anda. Jika ia menunjukkan mana-mana laman web yang anda lawati maka anda mungkin mempunyai penyusup.
  • Semak fail terbaru dalam pengurus fail anda (seperti dan Windows File Explore atau macOS Finder). Sekali lagi, jika apa-apa telah dibuka yang anda tidak buka maka sudah tiba masanya untuk dibimbangkan.
  • Penyusup celaka yang lebih berteknologi boleh cuba menutup jejak mereka dengan memadamkan sejarah penyemakan imbas atau fail anda supaya anda tidak boleh mengambil langkah di atas. Oleh itu, jika anda mendapati salah satu dari ini dihapuskan secara misterius, maka ia mungkin menunjukkan seorang tetamu yang tidak diundang.
  • Ia mungkin sedikit jelas, tetapi jika kursor tetikus anda mula bergerak tanpa anda mengawalnya maka sudah tiba masanya untuk panik.

Ia juga mungkin untuk melihat siapa yang telah log masuk ke komputer anda dan pada masa yang mana menggunakan fungsi pembalakan terbina dalam platform anda. Jika anda adalah pengguna tunggal komputer anda, kemudian cari log masuk pada kali anda tahu bahawa anda tidak menggunakan komputer anda.

Bagaimana untuk menyemak log masuk di Windows

Ambil perhatian bahawa pemeriksaan masuk penuh hanya tersedia menggunakan Windows Professional. Pengguna Windows Home adalah terhad untuk melihat hanya log masuk yang berjaya, tetapi ini sepatutnya cukup untuk memberi tahu anda bahawa seseorang menggunakan PC anda tanpa kebenaran.

Arahan di bawah adalah untuk Windows 10, tetapi serupa untuk versi Windows terdahulu.

1. Klik kanan Mula -> Penonton Acara.

akses penonton acara

2. Cari Peristiwa dengan ID Peristiwa: 4625, Kategori Petugas: Logon.

Ini menunjukkan semua acara pada PC anda

3. Anda boleh mengklik dua kali pada acara untuk maklumat lanjut.

menunjukkan butiran acara yang dilog masuk

Anda juga boleh menyemak untuk mengetahui sama ada orang lain dari jauh masuk ke komputer anda. Klik kanan Mula -> Arahan prompt -> jenis pengguna pertanyaan dan tekan enter.

menyemak log peristiwa melalui prompt arahan

Saya agak lega melihat bahawa satu-satunya orang yang masuk adalah saya, saya dan saya.

Bagaimana untuk menyemak log masuk di macOS dan Linux

Terminal Terbuka. Dalam macOS ini boleh dilakukan menggunakan Launchpad atau pergi ke Aplikasi -> Utiliti -> Terminal. Di Ubuntu dengan pergi ke Papar Aplikasi -> Terminal.

Taipkan lepas dan tekan enter.

menyemak log peristiwa pada mac osx

Anda kini dapat melihat semua log masuk baru-baru ini, bersama dengan cap waktu. Semasa anda berada di sana, anda mungkin ingin memeriksa bahawa tiada pengguna lain yang jauh masuk melalui SHH atau telnet. Taipkan yang ke dalam terminal dan tekan enter.

menunjukkan log peristiwa mac os x

Sekali lagi, saya gembira melihat saya tidak mempunyai syarikat.

Apa yang perlu dilakukan jika seseorang menggunakan komputer anda tanpa kebenaran anda

Ubah kata laluan log masuk anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan jika anda mengesyaki penceroboh digital adalah menukar kata laluan log masuk anda kepada sesuatu yang kuat dan tidak akan dapat meneka. Pertimbangkan menggunakan frasa laluan selamat (kalimat yang mudah diingat tetapi perkataan rawak ditambah ruang), kerana ini hampir selalu lebih selamat daripada menggunakan kata laluan kata tunggal.

Gunakan pengesahan dua faktor untuk log masuk

Pengesahan satu faktor menjamin log masuk anda menggunakan sesuatu yang mengetahui i.e. butiran log masuk anda. Pengesahan dua faktor (2FA) menyediakan keselamatan tambahan dengan menghendaki anda juga mengesahkan identiti anda menggunakan sesuatu yang hanya anda fizikal.

Tanpa perkara tambahan ini (seperti YubiKey), tidak mungkin untuk log masuk ke komputer anda, walaupun penyerang mengetahui (atau boleh meneka) kata laluan anda.

Sentiasa log keluar atau dayakan kunci skrin apabila anda meninggalkan komputer anda tanpa pengawasan

Melakukan ini akan menghalang semua penceroboh pencuri yang paling berteknologi daripada mengakses komputer secara fizikal apabila anda tidak berada di sana.

Sulitkan cakera keras anda

Sekiranya anda bimbang tentang penceroboh yang canggih secara teknikal mengakses komputer anda apabila anda berada jauh, anda perlu mendayakan penyulitan cakera penuh untuk menjamin data anda.

Pengguna Windows 10 Pro boleh menghidupkan enkripsi cakera penuh Bitlocker dengan pergi ke Panel Kawalan -> BitLocker Drive Encryption, sementara semua pengguna Windows dapat mengamankan pemacu mereka menggunakan VeraCrypt sumber terbuka.

bagaimana untuk menyulitkan cakera keras anda menggunakan bitlocker putar

Pengguna Mac boleh menghidupkan FileVault dengan pergi ke Keutamaan Sistem -> Keselamatan & Privasi -> Tab FileVault.

menghidupkan filevault untuk penyulitan

Pengguna Linux mempunyai program enkripsi cakera penuh dm-crypt yang terbina dalam, walaupun ramai yang suka menggabungkannya dengan alat pengurusan utama Linux Unified Key Setup (LUKS) yang lebih fleksibel. Panduan yang baik untuk ini boleh didapati di sini.

Gunakan program anti-virus yang baik

Dan pastikan takrifannya terkini. Kebanyakan virus yang diedarkan penggodam jenayah hari ini adalah sama ada keyloggers yang menaikkan semua kata laluan anda semasa anda menaipnya, atau ransomware yang mengunci anda keluar dari komputer anda melainkan anda membayar wang tebusan.

Tetapi jenis virus yang lain wujud, termasuk yang membolehkan musuh bertahan sepenuhnya terhadap komuter anda. Satu-satunya pertahanan yang nyata terhadap ini adalah menggunakan pemeriksa virus yang baik dan mengekalkan kebersihan internet yang baik (seperti tidak membuka lampiran e-mel dari sumber yang tidak diketahui, tidak melawat laman web lanun, dan sebagainya).

Gunakan webcam anda untuk menangkap penceroboh!

Ia mungkin terdengar sedikit melampau, tetapi di persekitaran pejabat ia mungkin tidak mencukupi untuk semata-mata menghalang seseorang daripada mengakses komputer anda apabila anda keluar dari bilik. Jika anda mempunyai musuh di tempat kerja maka keseluruhan kerjaya anda mungkin bergantung pada mengenal pasti siapa mereka!

Lockscreen Pro for Windows adalah aplikasi sumber terbuka yang boleh mengambil gambar menggunakan webcam PC anda setiap kali seseorang sama ada log masuk atau cuba log masuk tidak berjaya. Mac App Store mempunyai beberapa aplikasi skrin kunci dengan fungsi yang sama, walaupun harus dikatakan bahawa tiada satupun dari mereka yang ditinjau dengan sangat baik.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me