Confidențialitatea este importantă și, pe măsură ce ne trăim viața din ce în ce mai mult în spațiul digital, este firesc să ne facem griji dacă este invadată confidențialitatea noastră digitală. Tehnologii precum serviciile VPN pot fi foarte eficiente pentru a ascunde ceea ce facem online, dar nu ajută dacă cineva are acces direct la computer și îl folosește fără consimțământul dvs..

Acest lucru poate părea destul de paranoic, dar un studiu recent realizat de ProPrivacy.com a constatat că un șoc șocant din 63 dintre respondenți au recunoscut să se uite la telefonul partenerului lor atunci când se aflau în cameră, în timp ce aproape 47 la sută au verificat istoricul de navigare al partenerului lor. Acestea nu sunt cifre liniștitoare.

Există două moduri în care cineva vă poate accesa computerul fără acordul dumneavoastră. Fie un membru al familiei sau un colegiu de lucru se conectează fizic la computer sau la telefon atunci când nu sunteți în preajmă, sau cineva vă accesează computerul de la distanță.

Semnele indicative

  • Verificați istoricul de navigare. Dacă arată site-urile pe care le-ați vizitat, este posibil să aveți un intrus.
  • Verificați fișierele recente din managerul de fișiere (cum ar fi Windows File Explore sau macOS Finder). Din nou, dacă s-a deschis ceva pe care nu l-ați deschis, este timpul să vă faceți griji.
  • Un intrus mai experimentat poate încerca să-și acopere piesele ștergând istoricul de navigare sau de fișiere, astfel încât să nu puteți face pașii de mai sus. Deci, dacă găsiți oricare dintre aceste șterse în mod misterios, atunci poate indica un invitat neinvitat.
  • Poate fi puțin evident, dar dacă cursorul mouse-ului începe să se miște fără să îl controlezi, este momentul să intri în panică.

De asemenea, este posibil să vedeți cine s-a conectat la computer și la ce oră folosind funcționalitatea de logare încorporată a platformei. Dacă sunteți singurul utilizator al computerului, atunci căutați autentificări uneori știți că nu utilizați computerul.

Cum să verificați conectările în Windows

Rețineți că auditul complet de conectare este disponibil numai cu Windows Professional. Utilizatorii Windows Home se limitează la a vedea doar conectări de succes, dar acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a vă avertiza că cineva folosește computerul dvs. fără permisiune.


Instrucțiunile de mai jos sunt pentru Windows 10, dar sunt similare pentru versiunile anterioare de Windows.

1. Faceți clic dreapta pe Start -> Vizualizator de eveniment.

accesare vizualizator evenimente

2. Căutați evenimente cu ID-ul evenimentului: 4625, categoria activității: Logon.

Aceasta arată toate evenimentele de pe computer

3. Puteți face dublu clic pe un eveniment pentru mai multe detalii.

afișând detaliile evenimentelor înregistrate

Puteți verifica, de asemenea, dacă altcineva este conectat de la distanță în computer. Faceți clic dreapta pe Start -> Prompt comandă -> tip utilizator de interogare și apăsați enter.

verificarea jurnalelor de evenimente prin promptul de comandă

Sunt mai degrabă ușurat să văd că singura persoană conectată sunt eu, eu și eu.

Cum să verificați conectările în macOS și Linux

Deschideți terminalul. În macOS acest lucru se poate face folosind Launchpad sau accesând Aplicații -> Utilități -> Terminal. În Ubuntu accesând Show Applications -> Terminal.

Tip ultimul și apăsați enter.

verificarea jurnalelor de evenimente pe Mac Osx

Acum veți putea vedea toate logările recente, împreună cu o marcă de timp. În timp ce sunteți acolo, poate doriți să verificați dacă niciun alt utilizator nu este conectat de la distanță prin SHH sau telnet. Tip care în terminal și apăsați enter.

afișarea jurnalelor de evenimente mac os x

Din nou, sunt încântat să văd că nu am companie.

Ce să faci dacă cineva folosește computerul tău fără consimțământul tău

Schimbați parola de conectare

Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă suspectezi un intrus digital este să schimbi parola de conectare la ceva puternic și pe care nimeni nu va putea ghici. Luați în considerare utilizarea unei fraze de acces sigure (o propoziție formată din cuvinte ușor de reținut, dar aleatorii, plus spații), deoarece aceasta este aproape întotdeauna mai sigură decât folosirea unei parole cu un singur cuvânt.

Utilizați autentificarea cu doi factori pentru logare

Autentificarea cu un factor asigură conectarea dvs. folosind ceva știut, adică detaliile de conectare. Autentificarea cu doi factori (2FA) oferă securitate suplimentară, solicitând să vă validați identitatea folosind doar ceva pe care îl aveți fizic.

Fără acest lucru suplimentar (cum ar fi un YubiKey) nu va fi posibil să vă conectați la computer, chiar dacă un intrus cunoaște (sau poate ghici) parola dvs..

Întotdeauna deconectați-vă sau activați blocarea ecranului ori de câte ori lăsați computerul nesupravegheat

Făcând acest lucru, veți împiedica toți cei mai experimentați intrusi să acceseze fizic computerul dvs. atunci când nu sunteți acolo.

Criptați hard disk-urile

Dacă sunteți îngrijorat de un intrus sofisticat din punct de vedere tehnic care vă accesează computerul atunci când sunteți plecat, atunci ar trebui să activați criptarea pe disc complet pentru a vă securiza datele.

Utilizatorii Windows 10 Pro pot activa criptarea Bitlocker pe disc complet accesând Panoul de control -> Criptare BitLocker Drive, în timp ce toți utilizatorii Windows își pot securiza unitățile utilizând VeraCrypt open source.

cum să criptați hard disk-ul cu ajutorul bitlocker-ului

Utilizatorii Mac pot activa FileVault accesând Preferințe de sistem -> Securitate & intimitate -> Fila FileVault.

activați filevault pentru criptare

Utilizatorii Linux au programul de criptare integrat în disc dm-criptă, deși mulți preferă să combine acest lucru cu instrumentul de gestionare a cheilor (LUKS), mai flexibil pentru Linux Unified Key Setup (LUKS). Un bun ghid pentru acest lucru este disponibil aici.

Folosiți un program antivirus bun

Și mențineți-vă actualizările. Majoritatea virușilor distribuiți hackeri criminali în aceste zile sunt fie keylogger-urile care îți trec toată parola pe măsură ce le introduci, fie ransomware-ul care te blochează de pe computer decât dacă plătești bani de răscumpărare.

Există însă și alte tipuri de virus, inclusiv cele care permit unui adversar să obțină controlul deplin asupra navetei tale. Singura apărare reală împotriva acestora este să folosești un bun verificator de virus și să menții o igienă bună a internetului (cum ar fi să nu deschizi atașamente de e-mail din surse necunoscute, să nu vizitezi site-uri web de pirați și altele).

Utilizați camera web pentru a prinde intrusi!

Poate suna puțin extrem, dar într-un mediu de birou este posibil să nu fie suficient pentru a împiedica cineva să acceseze computerul dvs. atunci când sunteți în afara camerei. Dacă aveți un dușman la locul de muncă, întreaga carieră s-ar putea baza pe identificarea cine sunt!

Lockscreen Pro pentru Windows este o aplicație open source care poate face o instantanee folosind camera web a computerului dvs. de fiecare dată când cineva se conectează sau încearcă să se conecteze fără succes. Magazinul de aplicații Mac oferă o serie de aplicații cu ecran de blocare, cu funcționalități similare, deși trebuie spus că niciuna dintre ele nu este extrem de bine revizuită.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me