Ако сте новак във виртуалните частни мрежи (VPN), може би се чудите защо точно трябва да скриете своя IP адрес. Може да се простиш с мисълта: "Какво е голямото - това е просто число."

Вярно е, че IP адресът е само куп числа, но тези числа са уникални за вас. Без вашия уникален IP адрес, уебсайтовете няма да могат да насочват трафика към вас. За съжаление начинът на работа на IP адресите също означава, че те могат да разкрият вашето местоположение.

В тази статия ще обясним всичко, което е възможно да направите с IP адрес. Ще разгледаме как се използват IP-адреси най-често и при какви обстоятелства е жизненоважно да защитите вашия IP с VPN.

Проследяване на IP адреси

Както вече споменахме, всеки път, когато посетите уебсайт, вашият IP адрес се вижда и обикновено се логва. Съхранявайки раздели на IP адреси, компаниите са в състояние да изграждат профили на своите клиенти. Те знаят дали за първи път е на сайта или ако сте многократен клиент, какво сте купили по предишни поводи и чрез екстраполация какво бихте желали в бъдеще.

Така че, когато посещавате уебсайт, купувате нещо или просто търсите нещо в Google - вашият IP адрес се записва. Следователно IP адресите са важен начин за уебсайтовете да проследяват потребителите онлайн, въпреки че използват и редица други подли тактики.


В допълнение към Google и уебсайтовете, които посещавате, вашият доставчик на интернет услуги (ISP) също често проследява историята на вашите сърфиране и я съхранява в файл до вашия IP адрес.

Изображение на адрес на Ip

Задължително запазване на данни

В някои страни, като Великобритания или Австралия, историите на сърфиране в интернет трябва да се съхраняват от интернет доставчици от името на правителството. В САЩ това не е задължително, но интернет доставчиците така или иначе съхраняват историите на сърфиране до IP адреси, тъй като законът им позволява да продават тези данни на трети страни.

Това, което правите онлайн, може да се използва, за да направите подробни заключения за вас. Ето защо фирмите често продават данни, свързани с вашия IP адрес, на маркетингови фирми. Резултатът е, че все повече хора могат да имат достъп до вашите данни и да разберат неща за вас.

Служба на канадския комисар по защита на личните данни

За да видите колко данни могат да се извличат от един IP адрес, Службата на канадския комисар по защита на личните данни (OPC) финансира проучване. Изследователите използваха търсачка, за да установят, че следните сайтове и услуги са достъпни от конкретен IP адрес:

  • Правни съвети, свързани със застрахователното законодателство и съдебни дела за телесни повреди
  • Специфична религиозна група
  • Фитнес сайтове
  • Онлайн споделяне на снимки
  • Историята на ревизията на запис в Wikipedia
  • Сайт, свързан със сексуалните предпочитания

Детайли като тези, открити по-горе, позволяват създаването на много специфичен и детайлен профил за човек. Най-тревожно? Тези подробности могат да се използват за направата на вторични изводи. Човек трябва само да разбере нивото на личните изводи, които могат да се изведат, анализирайки нечии “харесвания” във Facebook, за да осъзнаем колко инвазивни са тези практики.

Въпрос марка доверете Fbi

Какво може да разбере човек от моя IP?

Всеки, който има вашия IP адрес, може да го използва, за да разбере кой е вашият интернет доставчик. В допълнение, те могат лесно да открият приблизителното ви местоположение (регион / град / град). Това е така, защото ISP са склонни да присвояват блокове от IP адреси на същите области за улеснение. С достатъчно усилия е възможно дори да разберете физическия адрес за конкретен IP адрес чрез комуникация с ISP.

Въпреки това доставчиците на интернет услуги (обикновено) няма вероятност да се разделят с личните ви данни, освен ако не сте извършили престъпление. Като каза, че в САЩ администрацията на Тръмп направи законно доставчиците на интернет услуги да продават истории за сърфиране в интернет на трети страни. Това прави възможно вашите записи да бъдат закупени от произволна трета страна.

И така, колко дълго траят тези записи на интернет доставчика? В Австралия доставчиците на интернет услуги трябва да съхраняват историята на сърфиране в продължение на две години, докато във Великобритания задължителното съхраняване на данни продължава 12 месеца. В САЩ, където на интернет доставчиците е разрешено да печелят от такива записи, те могат да се мотаят безкрайно.

Дали IP трае вечно?

През повечето време IP адресът, определен от вашия интернет доставчик, не е фиксиран. Повечето интернет доставчици раздават динамични IP адреси от група от адреси. Това означава, че те са само временни. При някои обстоятелства изключването на вашия рутер може да е достатъчно, за да ви назначи нов IP от пула.

Въпреки този факт, вашият динамичен IP винаги е известен на вашия интернет доставчик. Така че дори и да бъдете автоматично разпределен нов IP адрес (това се прави при първото идване, първо обслужване), навиците ви за сърфиране в интернет все още се записват от вашия интернет доставчик.

Насочени реклами

Насочена реклама с IP адрес

Изграждането на подробен потребителски профил от IP адреси не е точна наука. Динамичните адреси се променят, когато са преназначени и много хора често споделят един IP адрес. Всеки дом, например, обикновено има един IP адрес, споделен от семейство с разнообразен спектър от интереси. Това прави насочването на реклами въз основа на IP адреси донякъде неефективно.

Въпреки това, може би сте забелязали, че след като вашият партньор, приятел или член на семейството търси нещо - като часовници или чанти - вие също получавате реклама на тези продукти на вашите устройства. Това е заради рекламата, насочена към IP адреси.

IP насочената реклама се използва и за извършване на реклама, съобразена с местоположението. Това гарантира, че виждате реклами само за неща, близки до мястото, където живеете. Също така си струва да се отбележи, че насочените реклами използват много други методи за проследяване.

Ip P2P

Защо трябва да скриете IP адреса си, ако сте BitTorrent

Ако използвате BitTorrent клиент за изтегляне на пиратско съдържание, тогава за притежателя на авторските права е лесно да види вашия IP адрес, тъй като връстниците винаги могат да видят IP адреса на други връстници, изтеглящи същото съдържание. След това притежателят на авторските права може просто да поиска от вашия интернет доставчик да идентифицира потребителя на този IP в момента на извършване на нарушението, което ви създава проблеми.

Известно е, че юридическите фирми, работещи от името на притежателите на авторски права, изпращат глоби на хора, които смятат, че имат пиратско съдържание чрез P2P. Например, ACS Law използва IP адреси за обвързване на хора с незаконно изтегляне. Тази адвокатска кантора изпрати писма с искане до 500 долара компенсация от името на притежателите на авторски права.

Поради тази причина е много препоръчително да се защитите с VPN, ако възнамерявате да изтеглите чрез P2P.

Hacking Ip Address

Трябва ли да се притеснявам, че хакерите знаят моя IP адрес?

Като цяло отговорът на този въпрос е „не“. Има обаче конкретни обстоятелства, когато знаете, че вашият IP адрес може да е достатъчен за някой да ви хакне. Ако имате остаряла операционна система (OS), нямате защитна стена и / или няма антивирусен, възможно е някой да се опита да ви хакне.

Ако имате актуална система, от друга страна, има вероятност вече да се наложи да бъдете заразени със злонамерен софтуер или вирус, за да ви атакува хакер. В днешно време има безброй уязвимости, зловреден софтуер за рутери и дори хардуерни уязвимости, които могат да бъдат експлоатирани. Поради тази причина обикновено се съгласява, че е полезно да скриете истинския си IP адрес, когато използвате интернет.

Могат ли хакерите да атакуват моя IP адрес, ако аз BitTorrent?

Когато изтегляте чрез P2P с помощта на клиент на BitTorrent, вие се свързвате директно с редица компютри по целия свят. Възможно е по време на този процес да се свържете с злонамерен партньор, който принадлежи на хакер.

Ако сте заразени с вирус, който хакер знае как да експлоатира, имате отворени портове, работи с остаряла ОС или нямате защитна стена, възможно е хакерът да ви атакува. Ето един пример за IP, използван за хакване на отдалечен компютър с помощта на Kali.

По тази причина обикновено е разумно да скриете вашия IP адрес от връстници на BitTorrent с VPN.

Какво може да направи някой с моя IP адрес - Заключение

Нещата, които правите онлайн от вашия IP адрес, в крайна сметка могат да бъдат обвързани с вас (или с лицето, което плаща сметката ви за интернет). Въпреки че хакването само с IP адрес е много малко вероятно - не е нечувано. Така че си струва да се защитите, като прикриете своя IP.

VPN ви позволява да скриете истинския си IP адрес от посещаваните от вас уебсайтове, за да ги спрете да ви следят и да създадете потребителски профил върху вас. Той също така спира вашия интернет доставчик да може да поддържа раздели за това, което правите онлайн. VPN е изключително достъпен начин да подобрите както вашата онлайн сигурност, така и цифровата поверителност.

Кредитно изображение за заглавие: Imilian / Shutterstock.com

Кредитни изображения: FlashMovie / Shutterstock.com, WEB-DESIGN / Shutterstock.com, Rawpixel.com/Shutterstock.com, Profit_Image / Shutterstock.com, Gorodenkoff / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me