Когато закупите VPN услуга, винаги е добра идея да се уверите, че тя работи правилно.

Доброкачественият VPN трябва да предоставя софтуер, който работи безпроблемно, за да ви осигури силна цифрова поверителност и сигурност. Въпреки това, винаги има вероятност VPN софтуерът да срещне проблем. В такъв случай VPN може да ви дава невярно чувство за сигурност всеки път, когато се свърже.

Дори и да сте се абонирали за един от най-добрите VPN мрежи на пазара, бихме ви посъветвали да не приемате, че работи. За да сте в безопасност, трябва да проверите дали VPN действително прави нещата, които е предназначено да прави.

За щастие проверката дали вашият VPN работи не е особено трудно. Ако откриете проблем, това ръководство ще ви помогне да го закърпите, така че VPN ви дава нужната цифрова поверителност.

Тествайте VPN за течове на DNS

Когато разглеждате интернет, трябва да направите заявки за сървър на имена на домейни, за да получите достъп до уебсайтовете, които искате да посетите. Обикновено вашият интернет доставчик обработва тези искания. Когато използвате надежден VPN, DNS заявките се обработват от сървъри, принадлежащи към VPN (или поне са прокси прокси на сървъри на трети страни). Това спира вашия интернет доставчик да разбере какви уебсайтове посещавате.


Ако вашият VPN изтече DNS заявки към вашия интернет доставчик, този VPN не успява да защити поверителността ви, защото (въпреки криптиране на вашия трафик) вашият интернет доставчик все още може да проследява уебсайтовете, които посещавате.

Проверката, за да видите дали изпитвате течове на DNS, е доста лесна, тъй като има онлайн услуги, които ви казват какви сървъри обработват тези заявки. За подробна информация относно защитата от течове на DNS, моля, посетете нашето ръководство. За да проверите за течове на DNS, изпълнете следните прости стъпки:

 1. Придвижете се до ipleak.net без вашата VPN и направете забележка за сървърите, към които вашето устройство се свързва. Заявките за DNS ще се обработват от вашия интернет доставчик и IP адресите за вашата връзка ще се регистрират като принадлежащи на вашия интернет доставчик.

 2. Свържете се с VPN сървър.

 3. Отворете прозорец „инкогнито“ в браузъра си (това предотвратява проблеми с кеширането).

 4. Отворете отново до ipleak.net. Сега резултатите ще ви покажат кои сървъри се използват, докато сте свързани с VPN. Ако видите IP адрес или DNS адрес, който принадлежи на вашия интернет доставчик: Вашият VPN изтича. VPN, който работи правилно, ще измами всички ваши адреси. Това означава, че никой от адресите, които виждате, няма да принадлежи на вашия интернет доставчик.

Ако имате течове на DNS, ще трябва да ги закърпите - защото VPN не предоставя поверителност. За пълни подробности за това как да исправите течовете на DNS, моля, вижте пълното ни ръководство.

Изображение на IP адрес

Тествайте VPN за течове на IP адрес

Когато използвате VPN, неговата задача е да скрие истинския си IP адрес (местоположение) и да ви предостави отдалечен IP адрес на местоположение по ваше желание. IP теч се случва, когато вашият истински IP адрес все още се препраща към уебсайтовете, които посещавате; дори когато сте свързани към VPN софтуера. Прав теч на IPv4 е най-лошият вид теч, който можете да изпитате, защото това означава, че VPN напълно не успява да излъже вашето местоположение.

Ако имате теч на IPv4, вашият VPN софтуер не прикрива местоположението ви от уебсайтовете, които посещавате. Това означава, че тези уебсайтове знаят точно къде се намирате. Освен това улеснява заинтересованите страни (притежатели на авторски права например) да проследят кой сте.

За повече информация относно IP течовете, моля, посетете нашето крайно ръководство за течове на IP. За да тествате системата си за IP течове, моля, следвайте тези прости стъпки:

 1. Навигирайте до ipleak.net без включен VPN и проверете вашия IP адрес. Ще трябва да направите бележка за вашия IPv4 адрес и вашия IPv6 адрес (ако имате такъв). Повечето интернет доставчици предоставят само IPv4. Възможно е обаче да имате и IPv6 връзка; така че трябва да проверите.

 2. Свържете се с VPN сървър.

 3. Отворете прозореца за инкогнито и отворете ipleak.net.

 4. Сравнете IPv4 и IPv6 адресите с тези, които сте получили с изключен VPN. Всички IP адреси вече трябва да принадлежат на вашия VPN доставчик. Нито един от вашите истински IP адреси не трябва да се вижда и IP адресите трябва да се регистрират като отдалеченото местоположение, което сте избрали във вашето VPN приложение.

Ако имате директен теч на IPv4: вашата VPN не работи и ще трябва да деинсталирате софтуера и да го инсталирате отново, за да се уверите, че работи правилно. Важно е да използвате деинсталатор като Revo, който внимателно премахва VPN софтуера от всички директории на вашия твърд диск. Освен това премахнете всички конфликтиращи VPN клиенти и драйвери на Tap, които сте инсталирали - за да сте сигурни, че нищо несъвместимо не причинява проблема.

Ако след преинсталиране на VPN продължавате да изтичате IPv4 течове - VPN клиентът не работи и трябва да се обърнете към вашия доставчик за връщане на парите си (това не трябва да се случва с нито един от VPN, които препоръчваме на ProPrivacy.com). За повече информация, моля, проверете това ръководство за IP течове. Ако откриете изтичане на IPv6, моля, прочетете секцията по-долу.

IPv6 изображение

Как да отстраним течовете на IPv6

За разлика от теча на IPv4, течът на IPv6 може да бъде от страна на клиента с относителна лекота. IPv6 все още е в процес на разгръщане и за момента (и в обозримо бъдеще) ще бъде възможно да се върне обратно към IPv4, за да се отстранят течовете на VPN, причинени от IPv6 връзка. Ако откриете теч на IPv6, най-добрият начин на действие е да го деактивирате:

 1. Отворете контролния панел.

 2. Отворете мрежа и споделяне .

 3. Кликнете върху Промяна на настройките на адаптера в левия прозорец на прозореца.

 4. на вашата локална мрежа и щракнете върху свойства.

 5. Премахнете отметката от квадратчето за IPv6 и щракнете върху OK.

Връзките IPv6 вече са деактивирани, което означава, че връзката ви ще се върне обратно към IPv4 и вече няма да търпите изтичания на IPv6 (включително течове на IPv6 WebRTC).

webrtc течове

Тествайте VPN за течове на WebRTC

Грешката в WebRTC е базиран на браузъра проблем, който причинява изтичане на данни към уебсайтовете, които посещавате. Изтичане на WebRTC позволява на уебсайтовете, които посещавате, да открият вашия реален IP адрес. Тъй като WebRTC е базиран на браузъра, той лесно може да бъде коригиран по много начини:

 1. Инсталирайте разширение за Chrome или Firefox, предназначено да блокира заявките на WebRTC. Препоръчваме Easy WebRTC блок.

 2. Деактивирайте всички връзки на WebRTC от вашия браузър (и Firefox, и Chrome ви позволяват да деактивирате WebRTC).

За повече информация относно отстраняването на течовете на WebRTC, моля, посетете нашето ръководство.

Тестване на VPN за злонамерен софтуер

Проучване, публикувано през 2016 г. от CSIRO, разкри, че огромен брой VPN (особено безплатни VPN) съдържат зловреден софтуер. Сред обиждащите VPN клиенти са открити всякакви нежелани шпионски софтуер, проследяващи библиотеки и друг нежелан злонамерен код, заровен вътре в приложенията.

Всеки, който изтегли VPN, който е сравнително непознат директно от магазин за приложения, силно се препоръчва да сканира софтуера за злонамерен софтуер, преди да го инсталира. CSIRO разчита на безплатния онлайн инструмент VirusTotal за проверка на VPN приложенията за злонамерен софтуер и препоръчваме да направите същото. За целта просто се насочете към уебсайта, изберете файла за VPN, който искате да проверите и извършете сканирането.

вирус общо

Не забравяйте, че докато антивирусната защита като Malwarebytes е добра (и ще сканира цялата ви система); VirusTotal сканира куп онлайн антивирусни услуги. VirusTotal всъщност е по-добър за сканиране на отделни файлове за проблемен код.

И накрая, моля, не забравяйте, че безплатните VPN мрежи са лесен начин да се отворите пред сериозни проблеми със сигурността. По-голямата част имат много сериозни пропуски, ужасни политики за поверителност, остаряло криптиране (или изобщо никакво) и може да съдържа проследяващи библиотеки, шпионски софтуер и зловреден софтуер. Поради тази причина е жизненоважно, ако решите да използвате безплатен VPN, да се придържате само към една от нашите препоръчани услуги.

Кредитни изображения: Profit_Image / Shutterstock.com, legdrubma / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me