Какво е Тор?

Tor е мрежа за анонимност, която предоставя софтуер, предназначен да ви позволи да получите достъп до интернет анонимно. За разлика от VPN, където доставчикът на VPN знае вашия реален IP адрес и може да види вашия интернет трафик на изходната точка (VPN сървъра). С Tor вашият сигнал се препраща през редица възли, всеки от които е запознат само с IP адресите „пред“ на възела и „зад него“, така че в нито един момент никой да не може да знае целия път между вашия компютър и уебсайта, с който се опитвате да се свържете. Можете да използвате VPN с Tor, както обяснява нашата статия за Tor VPN.

Името Tor произхожда от акронима The Onion Router, който е разработен от ВМС на САЩ и се отнася до начина, по който е слоено криптирането на данните, като се прекодира многократно, докато преминава между произволно избрани възли.

Следователно Tor се счита за изключително сигурен начин за достъп до интернет, като същевременно запазва истинската си идентичност.

Tor е одобрен от много групи за граждански свободи, включително Фондация за електронни граници (EFF) и е получил широка похвала за това, че позволява на дисиденти, служители на лицата с човешки права да имат достъп до интернет, да изразяват мнението си, да говорят с журналисти и по друг начин да участват в политическа дейност, която е забранена от техните собствени репресивни режими.

Разбира се, също така позволява на престъпниците да действат безнаказано и по известен начин позволява достъп до подземния пазар The Silk Road, който работи само когато е свързан Tor. Тези, които се интересуват от етиката на анонимността в интернет, трябва да внимават за предстоящата ни статия по темата.


Tor срещу VPN

Както можете да видите, целта на Tor е много подобна на основната цел на VPN - да поддържа онлайн анонимността на интернет потребителите и да избягва защитните стени. Подобно на VPN, той може да се използва и за подправяне на геолокация от потребителя, който непрекъснато се свързва отново, докато изходният възел е в желаната държава (доста лесно, ако искате изходен възел, по-малко лесно за по-малки страни с лоша инфраструктура).

Използваната технология обаче не само е доста различна, но и е доста различна в използването. Ако искате да научите повече за това, вижте нашето ръководство за това как работи VPN, за да разберете повече.

Предимства на Tor

  • Никой не може да ви проследи до външните IP адреси, които сте посетили
  • Разпределена мрежа - почти невъзможно да се изключи или атакува смислено

Недостатъци на Tor

  • Много бавно, понякога болезнено така - защото вашите данни се отскачат на случаен принцип през множество възли, всеки от които може да бъде навсякъде по света
  • Не е подходящ за споделяне на файлове в P2P - въпреки че няма начин да ви попречи да използвате BitTorrent над Tor (и хората го правят), той е както много бавен, така и много лош. Той забавя цялата мрежа за всеки друг потребител, за някои от които достъпът до интернет чрез Tor може да бъде от критично значение и евентуално важен
  • Въпреки че може да бъде използван за подправяне на местоположението (вижте по-горе), Tor е много причудлив и неефективен начин да се справите с него. В допълнение към това бавността на Tor означава, че използването на услугата за поточно предаване на гео-ограничени медийни услуги е невъзможно.

Предимства на VPN

  • Бързо - като цяло ще забележите малко забавяне на скоростта на вашата сурова интернет връзка, когато използвате VPN услуга
  • Изпълнението на местоположението е много лесно - повечето VPN доставчици предлагат сървъри на много места по целия свят. Тъй като тези връзки са бързи, VPN е идеален за стрийминг на гео-ограничено медийно съдържание с по-висока разделителна способност
  • Идеален за P2P споделяне на файлове - въпреки че много доставчици го забраняват, много от тях са настроени, като имат предвид споделянето на файлове

Недостатъци на VPN

  • Доставчикът на VPN може да види вашата активност в интернет - и в много страни се изисква от закона да води документация за това, което може да бъде предадено на властите или на адвокати за авторски права. VPN мрежите също са уязвими от набезите на сървъри от полицията в опит да получат информацията, която могат да съдържат. Ето защо е жизненоважно да се избере доставчик, който не държи журнали (и е в състояние да спази това обещание). Разбира се, дори когато доставчик на VPN обещава да не пази журнали, вие сте принудени просто да се доверите на думата му
  • Разходи за пари (макар и обикновено под 10 долара на месец или по-малко, ако купувате групово)

Как работи Tor

Както отбелязахме по-горе, Tor предава данни между редица произволно избрани възли, криптирайки ги всеки път. Всеки възел знае откъде идва сигналът и възела, от който отива, но не може да види целия маршрут (верига).

htw1

Тези релейни вериги се нулират на случаен принцип на всеки 10 минути, така че вашите действия да не могат да бъдат свързани с по-ранни действия.

htw2

Всеки възел се управлява от доброволец и следователно колкото повече доброволци има, толкова по-сигурна е цялата мрежа на Tor.

htw3

Следователно доброволчеството за управление на изходен възел е от голяма полза за общността Tor и нанася значителен удар за свободата и срещу потисническата цензура. Също така не е трудно да се създаде. Изпълнението на изходен възел обаче означава, че активността на други потребители на Tor, включително потенциално силно незаконна дейност, ще произхожда от вашия IP адрес. Това може да доведе до проблеми, но за щастие има начини да се сведе до минимум рисковете, достъпни на уебсайта на проекта tor.

Инсталиране на Tor

Инсталирането на Tor е много лесно в наши дни (преди беше малко по-сложно) и е достъпно за Windows, OSX, Linux / Unix и Android.

Трябва само да изтеглите и стартирате пакет Tor, който ще се извлече самостоятелно в директория по ваш избор (към компютъра ви не се добавят допълнителни инсталационни файлове).

tor 3

Щракнете двукратно върху Start и диалогът за връзка ще започне.

pic_1

Веднъж свързан, клиентът Tor стартира персонализирана версия на Firefox Portable. Това не само е много леко, но ви позволява да носите със себе си версия на Tor на USB флаш (например), така че можете лесно да получите достъп до интернет анонимно от всеки компютър.

tor 2

Вече можете да сърфирате в интернет анонимно! Услугата Tor може да се включва и изключва с помощта на иконата лук или да се персонализира с помощта на падащото меню на иконата.

Tor също така предлага персонализирана версия на дистрибутора, основан на Tails Live CD / USB Linux, така че можете да стартирате директно в защитена ОС.

заключение

Голямото предимство на Tor е, че не е нужно да се доверявате на никого - използването на интернет е напълно анонимно. Това обаче е много бавно. Вследствие на това той не е подходящ за много от най-популярните дейности, за които хората искат да използват VPN, като споделяне на файлове и стрийминг на гео-ограничено медийно съдържание. Ако искате да останете анонимни по време на торент, погледнете нашето най-доброто ръководство за сайтове за торен ток за повече информация.

Докато надежден VPN доставчик не се използва, тогава VPN са много сигурно и частно решение, което осигурява много по-голяма производителност и гъвкавост, отколкото Tor може да предложи.

Ако от друга страна сте мафиотски нарушител или дисидент, живеещ при режим, при който би било много опасно да бъдете хванати да извършвате дейност (като например да пишете политически блогове), тогава Тор е най-безопасното решение.

Само не забравяйте, че няма такова нещо като 100% гаранция за анонимност, независимо от маршрута, който поемете. Винаги има, поне потенциално, вратички във всяко споразумение за сигурност и хората често предават истинската си идентичност чрез модели и грешки.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me