Какво е Tor Browser?

Tor Browser е софтуер, който ви позволява да сърфирате в мрежата анонимно.

Ако сте прекарали дори средно време в интернет, има вероятност да сте чували за браузъра Tor. Клюките около Tor са интригуващи. Ето защо много хора в крайна сметка проучват как да използват Tor. В крайна сметка, кой не иска да увеличи максимално сигурността си, като сърфира в интернет анонимно? Или проучете нещо, наречено „тъмна мрежа“?

Твърди се, че браузърът Tor е вратата към пълната поверителност. Като такъв, ние разгледахме браузъра Tor от всички ъгли, за да ви дадем пълен преглед.

Тор е незаконно?

Tor Browser не е незаконно. Той просто предлага възможност за анонимно сърфиране. За щастие, анонимността не е - и да се надяваме, че никога няма да бъде - незаконна.

Ако вашето намерение е да получите достъп до уебсайтове като Facebook в по-защитена обстановка, можете да продължите, като знаете, че използването на Tor Browser за тази цел не е в противоречие със закона. Ако търсите допълнителен слой на поверителност, Tor Browser определено е добра опция.


Това не означава, че всяко използване на браузъра Tor е законно. Всъщност много потребители се обръщат към скандалния лук рутер с надеждата да извършат незаконна дейност, без да бъдат хванати. Въпреки това, браузърът Tor не е толкова анонимен, колкото може би си мислите. Ако изтеглите приложението за незаконни цели, има вероятност ще хванат се.

Безопасен ли е браузърът Tor?

Като цяло, браузърът Tor е безопасен. Може да ви осигури допълнителен слой сигурност по време на ежедневното ви сърфиране.

Важно е обаче да знаете, че Tor Browser има както предимства, така и недостатъци, що се отнася до безопасността онлайн. Самото приложение е безопасно за използване, но ако използвате Tor Browser за нещо различно от обичайното уеб сърфиране, рискувате случайно да изтеглите нещо злонамерено.

Тор е популярна врата към престъпната дейност. Ако искате да сте максимално безопасни, докато използвате Tor Browser, трябва да го използвате само по предназначение: анонимност, докато сърфирате.

Как да инсталирате Tor Browser?

Инсталирането на Tor Browser е лесно, дори и да не сте запознати с техническите характеристики.

Windows

 1. Отворете пакета на браузъра Tor.

Tor Браузър пакет изтегляне

 1. Намерете подходящото изтегляне за вашата система и предпочитан език.

Опции за изтегляне на браузъра Tor

 1. Щракнете двукратно върху файла „.exe“, след като бъде изтеглен.
 2. Ще се появи прозорец; изберете тичам.

Подкачване на браузъра Tor

 1. Следвайте инструкциите за инсталиране.
 2. След като изтеглянето завърши, изберете завършек.

Изпълнете инсталацията на браузъра Tor

 1. Бам! Готови сте!

Linux

 1. Отворете пакета на браузъра Tor.

Tor Browser за Linux

 1. Намерете подходящото изтегляне за вашата система.
 2. .Запазете файла в избраната от вас директория

Tor Browser Linux Запазване на файла

 1. След като изтеглянето приключи, отворете избраната от вас директория.
 2. Щракнете с десния бутон върху файла.
 3. Изберете Извадете тук.

Файл за извличане на браузъра Tor

 1. Ще се появи папка - щракнете върху нея.

Tor Browser Folder

 1. Щракнете двукратно върху „Tor Browser Setup“ и ще се появи Tor Browser.

Настройка на браузъра Tor

 1. Бам! Готови сте!

Mac

 1. Отворете пакета на браузъра Tor.

Tor Browser за Mac

 1. Намерете подходящото изтегляне за вашата система и предпочитан език.
 2. Когато изтеглянето завърши, отворете директорията, в която сте запазили файла (по подразбиране е папката за изтегляния).
 3. След като навигирате там, щракнете двукратно върху съответния файл (най-вероятно: „TorBrowser-7.0.2-osx64_en-US.dmg“).
 4. Вашата операционна система Mac сега ще провери дали файлът не е бил подправен, преди да го отвори.

Tor Browser Mac Проверка

 1. Ще се появи нов прозорец, който ще ви инструктира да плъзнете Tor Browser в папката с приложения. Направете както командва.

Tor Browser към папка с приложения Mac

 1. Бам! Готови сте!

Как използвате Tor Browser?

За щастие, използването на Tor Browser е по-лесно, отколкото да го инсталирате.

 1. Отворете директорията, в която е запазена папката на браузъра Tor.

Tor Browser Download Folder

 1. Отворете папката.
 2. Кликнете върху Браузър Tor.

Приложение за браузър Tor

 1. Съветникът за конфигурация ще се появи с няколко опции.
 2. За повечето потребители директната връзка ще бъде добре.

Tor Browser Connect

 1. Изберете Connect и Тор ще установи връзката.

Tor Browser Свързване с Tor мрежа

 1. Началната страница на браузъра Tor ще се появи в нов прозорец.

Начална страница на браузъра Tor

 1. За да проверите дали мрежата работи правилно, отворете ipchicken.com.
 2. Вашият IP адрес ще се появи автоматично - показва ли вашето местоположение?

IP сайт за пилета

 1. Не? Добре! Това означава, че е добре да започнете анонимното си сърфиране!

Как да деинсталирам браузъра Tor?

Деинсталирането на Tor Browser е толкова лесно, колкото и изтриването на неговата директория / папка от вашата система.

Tor Browser създава папка във вашата система, която ви позволява да използвате мрежата, когато пожелаете. Това означава, че ако искате да деинсталирате Tor Browser, можете просто да изтриете папката или директорията Tor Browser (или да я преместите в кошчето си ръчно). Вече го премахнахте от компютъра си.

Изтриване на браузъра Tor

Как да премахна Tor от моя Mac?

Можете да деинсталирате Tor от Mac ръчно или с програма на трета страна. Премахването на Tor Browser от Mac не е толкова лесно, колкото е за потребителите на Windows и Linux.

Можете да деинсталирате Tor ръчно, като излезете от браузъра, намерите папката на приложението и го плъзнете в кошчето. Въпреки това, тъй като Macs съхраняват сервизните файлове на премахнатите програми в скрита папка на библиотеката, все пак трябва сами да премахнете сервизните файлове на Tor. Да го направя:

 1. Използвайки Finder, изберете Отивам меню в горната част на екрана.
 2. Изберете Отидете в папка.
 3. Ще се отвори прозорец - въведете „~ / Библиотека“ и изберете Отивам.
 4. Отворете остатъчните папки на Tor и ги изтрийте:
  • ~ / Библиотека / Поддръжка на приложения / TorBrowser-Data
  • ~ / Библиотека / Предпочитания / org.mozilla.tor browser.plis

За да бъдете допълнително безопасни, проверете двукратно дали няма остатъци от Tor в следните подпапки:

 • ~ / Library / Кеш / ...
 • ~ / Library / Контейнери / ...

Другият начин да премахнете Tor от вашия Mac е с програма на трети страни. Ако удобството е това, което търсите, опитайте да инсталирате безплатното приложение за почистване на приложения & Деинсталатор Pro инструмент. Най-добрата част? Този инструмент може да се използва за всяко приложение - не само за Tor.

Ако търсите VPN за Mac, разгледайте нашето най-доброто ръководство за VPN за Mac.

Tor Browser е VPN?

Tor Browser не е виртуална частна мрежа (VPN). За тези, които не са запознати с начина на работа на VPN, целта му е да установи шифрована и защитена връзка с отдалечен сървър от вашия компютър.

Точно затова браузърът Tor не е VPN. Основната функция на Tor е да предава вашите данни от един възел в друг. Всеки път, когато вашите данни преминават през възел, Tor го криптира и след това отново го криптира.

Можете ли да използвате Tor с VPN?

Да, можете да използвате Tor Browser с VPN. Tor е съсредоточен повече към анонимността и поверителността, отколкото към сигурността и бързината. Ако сигурността и бързината са това, което следвате, трябва да използвате VPN в допълнение към Tor.

Използването на VPN струва ли си? Е, докато използването на VPN с Tor има някои допълнителни предимства, то има и своите недостатъци. Ето защо е важно да намерите VPN услуга, на която имате пълно доверие.

Всичко, което се казва, използвайки VPN е определено заслужава си - независимо дали го използвате с Tor, или без.

Можете ли да бъдете проследени, ако използвате Tor с VPN?

теоретично, не - не можете да проследявате, ако използвате Tor с VPN. Нещата обаче се усложняват от факта, че вашият VPN доставчик има достъп до вашия реален IP адрес.

Ако вашият доставчик на VPN е трябвало да се откаже от правото си на поверителност, вашият IP адрес може да се окаже в ръцете на държавни или законови служители. Това не са единствените хора, които трябва да се тревожите да ви следят. Ако използвате Tor с незаконна цел, рискувате да се изложите на уязвимости като мощни скриптове или злонамерен софтуер.

С други думи, можете все още вероятно да бъде проследен ако използвате Tor с VPN. Ако искате да избегнете неприятности и да останете анонимни, ключът е да не правите нищо, което ще накара властите или престъпниците да искат да ви проследят.

Законно ли е да се използва Tor Browser в Индия?

Да, законно е използването на Tor Browser в Индия. Ако сте направили проучване на Tor, знаете, че целта му е да осигури анонимност. Анонимността е законна почти във всяка държава, независимо от нейното ниво на държавно наблюдение. Индия може да е дом на някои от най-големите програми за наблюдение в света, но все още е законно използването на Tor там.

Въпреки това, както във всяка друга страна, гражданите на Индия все още са незаконни да използват Tor за престъпна дейност. Ако пребивавате в Индия и възнамерявате да използвате интернет, за да извършите престъпление, дори Тор няма да защити вас или вашата самоличност.

Безплатен браузър Tor е безплатен?

Да, Tor Browser е безплатен за използване. Ако обаче сте в настроение, той приема дарения за използване в бъдещото развитие на проекта си.

Какво е тъмната паяжина?

Тъмната мрежа е неиндексираната част на интернет, която изисква специфичен софтуер за достъп. Освен това, ако искате да бъдете наистина безопасни, докато задоволявате любопитството си, вие също трябва да използвате Tor Browser.

Tor Browser е дом на тъмната мрежа - или поне част от нея. Използвайки домейна .onion, много хора изтеглят Tor, за да създадат свои собствени скрити услуги. Те предлагат незаконни продукти като наркотици, фалшиви предмети и дори огнестрелно оръжие и хитмейкъри.

Tor е проектиран с анонимност предвид. Като такива престъпниците са склонни да се стичат до службата с надеждата да свършат мръсната си работа зад защитата на компютърен екран.

Разбира се, някои потребители също изследват тъмната мрежа, просто за да задоволят любопитството си.

Незаконно ли е използването на тъмната мрежа?

то е не незаконно използване на тъмната мрежа освен ако разглеждате уебсайтове, които хостват незаконно съдържание като детска порнография или трафик на хора.

То е незаконно използване на тъмната мрежа за незаконна дейност - като закупуване на стоки на черен пазар. Ако решите да изследвате тъмната мрежа, важното е да сте в безопасност, докато сърфирате. Винаги трябва да използвате VPN с Tor, за да избегнете възможно най-много уязвимости.

Можете ли да получите достъп до тъмната мрежа без Tor?

Технически, да, можете да получите достъп до тъмната мрежа, без да използвате Tor. Ако не се интересувате от поверителност или сигурност, проект, наречен Tor2web, може да представлява интерес. Проектът ви позволява да получите достъп до домейна на лука на Tor чрез обратни прокси сървъри.

Въпреки че Tor2web предлага удобство, това не е напълно безопасно. Надяваме се, че целта, която имате, докато сърфирате в интернет, защитава вашата интернет идентичност и вашата система от злонамерени намерения. Използването на Tor2web побеждава тази цел. Достъпът до тъмната мрежа чрез прокси означава, че давате възможност на оператора на този прокси да наблюдава вашия уеб трафик. Всички прокси оператори ще нарушат личния ви живот? Не, вероятно не. Има ли риск все още? Определено.

Има ли алтернативи на Тор?

Има най-различни други мрежи с прилики с Tor. Ако се интересувате от проекти, подобни на Tor, има няколко услуги, които може да искате да проверите, като Freenet и I2P.

Само не забравяйте - въпреки че може да споделят някои прилики, те са различни от проекта Tor. И все пак да останете в безопасност е възможно, ако направите своите изследвания.

Защо е важно да деактивирате JavaScript в Tor Browser?

Деактивирайки JavaScript, вие добавяте допълнителна стъпка на сигурност, която гарантира, че Tor ще работи по начина, по който трябва. Java обикновено се използва като „скриптов език от страна на клиента“. С други думи, нейният код се записва в HTML страници.

Това означава, че JavaScript може лесно да бъде злоупотребяван от потребители, изпълняващи злонамерени скриптове във вашия браузър. Цялата цел на Tor е да останете анонимни. Не можете да бъдете анонимни, ако създателите на тези злонамерени скриптове могат да открият и злоупотребяват с вашата самоличност.

Ако се притеснявате, че някои уебсайтове не функционират правилно без JavaScript, винаги можете да го активирате временно.

Възможно ли е да бъде домакин на моята собствена Tor скрита услуга?

Да, можете да домакинствате собствената си Tor Hidden Service с малко работа. Ако сте готови да се заемете с предизвикателството, можете да започнете с четене и разбиране на Tor: Hidden Service Protocol и конфигуриране на скрити услуги за Tor.

заключение

Tor Browser е фантастичен начин да добавите допълнителен слой защита към вашата онлайн сигурност. Използвайки Tor за сърфиране в мрежата, вие отстоявате правото си на поверителност онлайн. С появата на организации за разузнаване / наблюдение по целия свят е важно да се защитите, докато все още можете. За щастие, ако използвате браузъра Tor, вече правите първата стъпка в упражняването на законното си право на поверителност.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me