Една от най-гениалните и уникални характеристики на VeraCrypt е способността да създава скрити обеми (както беше на TrueCrypt преди него). Това означава, че в допълнение към създаването на „обикновен“ криптиран том за VeraCrypt, можете да създадете и втори „скрит“ том в него.


Ако въведете паролата на външния том, тогава отваряте външния том, но ако въведете паролата на скрития том, вместо това отворете тази. Красотата на тази система е, че противникът не може да знае (камо ли да докаже), че втори том действително съществува. Това ви позволява правдоподобна отрицателност. Моля, имайте предвид, че има и някои потенциални опасности, свързани с това.

В допълнение към скриването на данни, скрит том на VeraCrypt може да скрие цяла операционна система (ОС), работеща на виртуална машина (VN). Това е чудесен начин да запазите цялата употреба на компютъра си много сигурна (стига да ограничите дейността си до VM).

Какво ще ви трябва

Този урок предполага, че сте запознати със съдържанието на моя VeraCrypt & основни инструкции и ръководства за скрити томове на VeraCrypt. Вие също ще трябва:

  • Последната версия на VeraCrypt (FOSS)
  • Последната версия на Oracle VM VirtualBox (FOSS)
  • Операционна система (аз използвам Linux Mint за този урок, но не се колебайте да използвате любимата си). Обърнете внимание, че не е възможно да стартирате Mac OSX под VM.

Стъпка А - Създайте скрит том на VeraCrypt

За да направите това, просто следвайте стъпките, описани в моето ръководство за скрити томове на VeraCrypt. Уверете се, че размерът на силата на звука е достатъчно голям, за да съдържа както скритата ОС, така и всички файлове за примамка, поставени във външната папка.

Как да създадете VM в скрития том на VeraCrypt

Стъпка Б - Инсталирайте вашата ОС чрез VM VirtualBox и VeraCrypt

1. Уверете се, че всички томове на VeraCrypt са демонтирани, след това монтирайте криптирания том, който току-що създадохте.

Как да създадете VM в скрития том на VeraCrypt

Не забравяйте да въведете паролата за скрития си том

Как да създадете VM в скрития том на VeraCrypt

Вашият скрит обем сега трябва да бъде монтиран

2. Запуснете VirtualBox и натиснете „New“, за да създадете нов VM.

VirtualBox 1

3. Име и изберете вашата ОС.

VirtualBox 2

4. Изберете колко RAM искате да използвате VM OS. Колкото повече, толкова по-добре, но това отнема оперативната памет, достъпна за основната ви ОС.

VirtualBox 3

Моят компютър има 16 GB оперативна памет, така че мога да си позволя да бъда щедър с моя VM!

5. Вече имате възможност да създадете виртуален твърд диск.

VirtualBox 4

Тази стъпка не е строго необходима, но ще я създам за демонстрационни цели.

VirtualBox 5

Придържайте се към настройките по подразбиране, освен ако нямате основателна причина да не го направите

VirtualBox 7

Динамично разпределеното виртуално устройство е добре. Не забравяйте, че максималният му размер ще бъде ограничен от пространството, което сте отделили за скритата си папка

VirtualBox 8

Можете да оставите максимален размер на файла висок по същата причина (въпреки че някои хора препоръчват да го настроите само малко по-малко от пространството, запазено за вашия скрит обем). Не забравяйте да запазите файла на виртуалния диск във вашата монтирана скрита папка. Натиснете „Създаване“.

6. В екрана на VirtualBox Manager изберете новосъздадената виртуална машина и натиснете „Старт“.

VirtualBox 9

7. Изберете вашата ОС, след това натиснете „Старт“.

VirtualBox 10

В моя случай това е изтегленият от мен файл .iso на Linux

8. Да! След като се стартира, стартирате новата си ОС във виртуална машина! Затворете го ...

VirtualBox 11

… Но не забравяйте да запазите състоянието на машината (тъй като запазването усложнява следващата стъпка).

VirtualBox 12

9. Обратно в прозореца на виртуалния кутия, изберете вашата ОС -> Настройки -> Advanced. Променете папката Snapshot във вашата монтирана скрита папка.

VirtualBox 13

Това трябва да е същата папка, в която сте запазили виртуалния си диск в стъпка B-5 по-горе

10. Преместете ръчно .vbox файла на новия VM в скритата си папка. Този файл обикновено се намира в домашната ви директория. Например в Windows той се намира по подразбиране в C: / Потребители / [име] / VirtualBox MS.

Стъпка C - Как да използвате новата си скрита ОС вътре в VPM

1. Монтирайте скрития си обем с помощта на VeraCrypt.

2. Щракнете двукратно върху .vbox файла, за да стартирате VirtualBox. Изберете VM и натиснете „Старт“.

3. Когато свършите със скритата си ОС, не забравяйте да щракнете с десния бутон -> Премахнете го в прозореца на VirtualBox Manager. Уверете се, че изберете „Премахване само“ (т.е. не „Изтриване на всички файлове“!).

VirtualBox 14

бележки

1. Когато използвате VM, внимавайте да не създавате споделена папка между VM и хост компютъра, тъй като това може да наруши поверителността на вашите данни.

2. Потребителите на Windows имат възможност да изтеглят преносима версия на VirtualBox от vbox.me. Това само по себе си може да бъде инсталирано в скритата папка VeraCrypt. Това е чудесен начин да скриете факта, че въобще можете да използвате VM!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me