Устройства като конзоли за игри, донгли за стрийминг на медии и интелигентни телевизори могат да се възползват от предимствата на геосферирането на VPN, но не могат да стартират VPN софтуер. В това ръководство ви показваме как да споделяте VPN връзка по различни начини.

Как да споделяте VPN връзка

1. Използвайте VPN рутер

Това е най-лесният метод. Повечето маршрутизатори от среден до висок клас разполагат с вграден VPN клиент днес, който трябва да бъде конфигурируем за почти всяка VPN услуга.

Друга алтернатива е да прокарате вашия съществуващ рутер с фърмуер DD-WRT или Tomato, въпреки че закупуването на предварително мигащ и предварително конфигуриран DD-WRT или Tomato рутер от Flashrouters е по-лесно и гарантира, че няма да свършите с тухлен рутер!

Обърнете внимание, че маршрутизаторите от нисък клас често могат да стартират VPN клиент, но не са достатъчно мощни, за да го правят на скорост. Ако искате да избегнете проблеми с буферирането при поточно видео съдържание, тогава вероятно ще трябва да похарчите поне 100 USD или около това за приличен VPN рутер.

2. Споделете VPN връзка с вашия Windows или Mac компютър

Можете да споделите вашата Windows или Mac VPN връзка с вашия не-VPN, който може да бъде използван или чрез WiFi или Ethernet кабел. Имаме инструкции за това по-долу. Това може да бъде полезно, когато не искате (или не можете да си позволите) да изпръсквате на нов рутер.


3. Променете настройките на DNS

Този метод всъщност не използва VPN, тъй като разчита на промяна на DNS настройките на устройството ви. Редица VPN услуги обаче включват безплатна интелигентна DNS услуга като част от техния стандартен VPN пакет.

Ако случаят е с вашата VPN услуга, тогава почти всяко устройство с възможност за интернет ще ви позволи да промените настройките му за DNS, за да изглежда, че е в друга държава.

Как да споделяте VPN без рутер

Споделете VPN връзка в Windows 10 през Ethernet

1. За да работи този метод вашият компютър обикновено трябва да бъде свързан към интернет чрез WiFi. Ако имате два или повече Ethernet PC порта на вашия компютър, можете да използвате втория порт вместо това да се свържете с интернет.

2. Регистрирайте се за една от изброените по-горе VPN услуги, инсталирайте я в Windows и се свържете към VPN сървър. Свържете устройството си към компютъра с помощта на Ethernet кабел. Съвременните лаптопи често не разполагат със специален Ethernet порт, така че може да се наложи да закупите USB-C към Ethernet адаптер кабел или подобен.

3. Отидете на Старт -> мрежа & интернет -> Статус -> Променете вашите мрежови настройки -> Промяна на опциите на адаптера.

състояние на мрежата

4. Намерете вашата VPN връзка. Ако е OpenVPN връзка, тогава тя може да бъде кръстена на вашия VPN доставчик или може да използва общия етикет „TAP-Windows-адаптер VPN“. Щракнете с десния бутон върху него -> Имоти.

Интернет връзка

Кликнете върху раздела Споделяне и:

a) Поставете отметка „Разрешаване на други потребители на мрежата да се свързват чрез интернет връзката на този компютър.“

b) В падащото меню „Изберете вашата частна интернет връзка“ изберете вашата Ethernet връзка.

Ethernet Properties

Натиснете Ок.

Вашето не-VPN устройство сега трябва да споделя вашата VPN връзка с Windows, но никога не боли да го рестартирате, само за да сте сигурни.

Споделете VPN връзка в Windows 10 през WiFi

Windows 10 вече има вградената възможност за създаване на WiFi гореща точка със съвместими WiFi адаптери. Това ви позволява да споделяте вашата VPN връзка с всяко устройство с възможност за WiFi с помощта на един WiFi адаптер (независимо дали е USB ключ, WiFi карта или WiFi чип, припоени към дънната платка на вашия лаптоп).

1. За да работи това обаче, се нуждаете от съвместим WiFiadapter. Щракнете с десния бутон върху Старт -> Команден ред и въведете (или копирайте и поставете):

netsh wlan шоу драйвери

Потърсете реда с надпис „Поддържана хоствана мрежа:“

  • Ако казва „да“, тогава можем да продължим с това ръководство.
  • Ако казва „не“, тогава не можем. Можете да опитате да актуализирате вашите WiFi драйвери, въпреки че може да е по-лесно просто да получите нов WiFi ключ. Като алтернатива можете да използвате метода Ethernet, описан по-горе.

Командна линия на администратора

Късмет ни! Добре е да отидем.

2. Отидете на Старт -> мрежа & интернет -> Статус -> Променете вашите мрежови настройки -> Мобилна гореща точка. Включете мобилната гореща точка и направете забележка за нейните SSID настройки (мрежово име и мрежова парола).

Мобилна гореща точка

3. Включете своя VPN.

4. Отидете на Старт -> Настройки -> мрежа & интернет -> Статус -> Променете вашите мрежови настройки -> Промяна на опциите на адаптера.

Състояние на мрежата

5. Имайте предвид, че вече можете да видите връзката си с гореща точка. Той ще се нарича „Local Area Connection * xx“ и ще бъде озаглавен „Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter“.

Намерете вашата VPN връзка. Ако е OpenVPN връзка, тогава тя може да бъде кръстена на вашия VPN доставчик или може да използва общия етикет „TAP-Windows-адаптер VPN“. Щракнете с десния бутон върху него -> Имоти.

Интернет връзка

Кликнете върху раздела Споделяне и:

a) Поставете отметка „Разрешаване на други потребители на мрежата да се свързват чрез интернет връзката на този компютър.“

b) В падащото меню „Изберете вашата частна интернет връзка“ изберете връзката на горещата точка (локална връзка * xx »).

wifi 4 имота

Оставете активирана „Разрешаване на други потребители на мрежата да контролират или деактивират споделена интернет връзка“ и натиснете Ок.

6. Свържете вашето устройство, което не е VPN, към горещата точка на Windows, която сте създали през WiFi, като използвате данните за SSID, които сте отбелязали в стъпка 2.2.

Споделете VPN връзка в macOS през Ethernet

За да работи този метод, вашият Mac обикновено трябва да бъде свързан към интернет чрез WiFi.

Никой Mac няма повече от един вграден Ethernet порт и много от тях няма. Но USB-C и Thunderbolt аксесоарите могат да осигурят допълнителни Ethernet портове. Ако имате на разположение още два Ethernet порта, тогава можете да използвате втори порт, за да се свържете с интернет вместо WiFi.

Този метод използва вградения macOS VPN клиент и затова работи само с помощта на PPTP, L2TP или IKEv2 VPN протоколи.

1. Регистрирайте се за една от изброените по-горе VPN услуги и след това ръчно конфигурирайте VPN клиента на macOS да го използва. Свържете се с VPN сървър.

VPN настройка на mac

2. Свържете вашето устройство, което не е VPN, към компютъра с помощта на Ethernet кабел.

3. Отидете на System Preferences -> Споделяне. Тогава:

а) Споделете вашата връзка от: [VPN връзка, която просто ръчно настроите].

б) За компютри, използващи: [вашия Ethernet интерфейс]. В примера по-долу, нашият MacBook използва USB към Ethernet адаптер.

в) Включете интернет споделяне, като щракнете върху квадратчето му (премахнете отметката, за да изключите).

Интернет споделяне на въздух Macbook

Споделете VPN връзка в macOS, използвайки WiFi

Този метод изисква вашият Mac да бъде свързан към интернет чрез Ethernet кабел или втори WiFi адаптер (например USB донгъл). След това можете да се свържете с него през WiFi и да се възползвате от VPN. За разлика от Windows 10, macOS не е в състояние да създаде WiFi гореща точка с помощта на един WiFi адаптер, освен ако не е свързан към интернет чрез отделен адаптер.

Отново този метод работи само с вградения macOS PPTP. L2TP и IKEv2 клиент. Не OpenVPN.

1. Регистрирайте се за една от VPN услугата, която работи с macOS, и след това ръчно конфигурирайте VPN клиента, за да го използва. Свържете се с VPN сървър.

2. Свържете вашето устройство, което не е VPN, към компютъра с помощта на Ethernet кабел.

3. Отидете на System Preferences -> Споделяне. Тогава:

а) Споделете вашата връзка от: [VPN връзка, която просто ръчно настроите].

б) Към компютри, използващи: WiFi.

в) Кликнете върху Опции за WiFi ...

интернет споделяне

г) Проверете вашите мрежови настройки и изберете SSID парола за новата си гореща точка. Кликнете върху „OK“, когато сте готови.

конфигуриране на мрежа за споделяне на интернет

д) Включете споделянето в Интернет, като щракнете върху квадратчето му (премахнете отметката, за да изключите).

интернет споделяне mac

Облъчете местоположението си с помощта на Smart DNS услуга на VPN

Подробностите за това много варират в зависимост от устройството, но обикновено не е трудно. Повечето VPN услуги, които предлагат интелигентен DNS, разполагат с подробни инструкции за настройка на различни популярни не-VPN устройства.

променете настройките на DNS expressvpn

По-горе можем да видим интелигентните инструкции за DNS на ExpressVPN. Стига да имате валиден IP сървър на интелигентен DNS, почти всяко устройство с възможност за интернет, правено някога, може да конфигурира да го използва.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me